Cu Tomas Ryde la Mondial! Dedu: „Antrenorii nu se schimbă, trebuie să le dai voie să muncească, să-și arate valoarea”. Naționala feminină de handbal, singura cu potențial din sportul românesc să ajungă la Rio 2016

Naționala feminină de handbal s-a calificat la Campionatul Mondial de handbal feminin, după ce a depășit Serbia cu 56-54 la „general”. România reușește astfel să-și mențină recordul intact, fiind singura națiune care a participat la toate edițiile turneului final. Prima reprezentativă va merge pentru prima dată la Mondial cu un selecționer străin, Tomas Ryde, după ce președintele FRH, Alexandru Dedu, a declarat duminică, pentru ProSport, că îi va prelungi contractul antrenorului suedez.

România își continuă drumul de calificare la Jocurile Olimpice de Rio 2016, fiind în grafic după accederea la turneul final din Danemarca (5-20 decembrie). Atenția asupra acestei naționale de handbal este sporită, având în vedere că este singura din România – jocuri sportive – care mai ajunge la un Campionat Mondial. Până nu demult o prezență constantă la acest nivel, naționala de polo masculin nu s-a mai calificat pentru Mondialul de la Kazan. Așadar, un motiv în plus pentru ca toste lucrurile să fie făcute ca la carte în următoarele luni, astfel încât România să fie reprezentată la Rio și de o echipă la jocuri sportive. Șanse sunt, rămâne de văzut și cum vor fi fructificate!

În barajul cu Serbia, naționala de handbal a fost la extreme. În partida tur de la Kraljevo (scor 32-26), România a arătat ca o echipă mare, a reușit să-și depășească adversara la toate capitolele prin atitudine, valoare, conectare la importanța evenimentului, unitate, a avut un lider în teren, poartă formidabilă, joc de contraatac, etc. Cam toate ingredientele pentru a se distinge ca o echipă adevărată, de care se poate ține cont la întrecerile pe medalii. Chiar dacă nu a avut patru jucătoare extrem de importante în teren, pe hârtie Serbia a fost tot vicecampioana mondială, iar tricolorele au surclasat-o la ea acasă!

  • 4.000 de euro este prima de calificare a jucătoarelor la Campionatul Mondial. „Ce am promis, așa va fi, nu-mi iau cuvintele înapoi”, a susținut Alexandru Dedu

La o săptămână distanță, la Cluj, România a mai avut ceva în plus față de jocul tur: 7.200 de suporteri în spate! Dar efectul a fost unul cu totul neașteptat (scor 24-28), a nu se înțelege că din cauza unei săli arhipline. Naționala feminină a jucat prost, nu a mai avut atitudine, a evoluat mai degrabă ca o formație care este cu gândul la vacanță, de înțeles însă acest ultim aspect, având în vedere că unele fete au depășit 70 de jocuri oficiale în sezonul 2014-2015! Și a ridicat din nou semne de întrebare în privința mentalității – avem nenumărate exemple în care echipele românești s-au „fript” după o victorie mare – a adevăratului potențial, chiar și în privința mult-discutatului subiect, dacă un selecționer străin este potrivit, având în vedere stilul românesc și experiențele recente.

Din balanța celor două extreme, România a reușit totuși să încline spre calificare, pert-totalul celor două manșe diferența fiind făcută de Cristina Neagu, care a marcat 18 din cele 56 de goluri. Iar ultimele atunci când naționala avea cea mai mare nevoie. Înaintea participării la al 22-lea Mondial rămân însă câteva dileme. Plecăm de la premisa că nimeni nu se mulțumește cu o simplă participare, până la urmă miza este calificarea la Jocurile Olimpice, iar pentru ca obiectivul să stea în picioare prima reprezentativă ar trebui să pătrundă în Top 8, rezultat pe care nu l-a mai atins de 6 ani! Rămâne Tomas Ryde? Așteptăm numai de la Cristina Neagu să ne scoată? Se poate miza la nesfârșit pe același „7” visat de toată lumea (singurul semn de întrebare acum este pe inter dreapta, adică Geiger sau Vizitiu)? Cum se poate rezolva treba de mentalitate, pentru că e greu de crezut că jucând prost după un meci foarte bun poți să ajungi la o performanță de top? Care este, de fapt, adevărata față, valoare a handbalului feminin?

Cel mai arzător răspuns este cel în privința antrenorului suedez Tomas Ryde. După partida din Serbia, probabil că nu puțini au fost cei care au spus că Ryde este „meseriaș”, că România arată schimbată, este mai dezinvoltă, a implementat stilul nordic cerut de atâția suporteri, echipa avea nevoie de un selecționer străin, dar și multe alte lucruri pozitive. După partida de la Cluj, a apărut și reversul medaliei, că Ryde a uitat să ia time-out, deși echipa avea nevoie de o intervenție de pe bancă, comunicarea rapidă dintre cele două tabere, antrenor – jucătoare, nu are cum să fie rezolvată (în urmă cu câteva săptămâni, reputatul antrenor Constatin Pilică Popescu spunea într-un interviu publicat de ProSport că în timpul jocurilor cu miză sunt zeci și zeci de stări sufletești, subtilități pe care vrei să le transmiți, iar ca tehnician străin nu ai cum să te faci înțeles dintr-un simplu motiv, că nu vorbești aceași limbă cu handbalistele), este mult prea permisiv – de aici plecând și multe supoziții în privința mentalității -, România nu poate funcționa cu antrenor străin pe bancă.

Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a clarificat misterul: „Concluzia principală este că ne-am calificat. Dacă am fi pierdut la 4 goluri în Serbia și am fi câștigat la 6 goluri în România, probabil că alta ar fi fost percepția. BineînȚeles că vom continua cu Tomas Ryde. Antrenorii nu se schimbă, trebuie să le dai voie să muncească, să-și arate valoarea, să-și pună în practică filosofia. Că ies discuții, așa suntem noi, românii. Sunt bucuros pentru această calificare, dar am rămas cu un gust amar, că nu am reușit să încheiem tot cu o victorie pentru a bucura miile de oameni care au venit să ne susțină”.

„Ne-am îndeplinit obiectivul. Prefer să jucăm prost și să ieșim campioni mondiali”, Alexandru Dedu, președinte FRH

Așadar, în privința antrenorului a venit și răspunsul. Restul le vom obține, cel mai probabil, la turneul final din decembrie. Tomas Ryde va deveni primul selecționer străin care va conduce România la un Campionat Mondial, după 21 de încercări cu antrenori autohtoni, unele reușite și foarte reușite, altele mai puțin reușite. Suedezul și-a încheiat un prim contract după returul cu Serbia, dar acesta va fi prelungit în următoarea perioadă, conform președintelui FRH.

  • 24 iunie este data la care va avea loc tragerea la sorți a grupelor Campionatului Mondial de handbal feminin din Danemarca

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 14 06. 2015, 13:18
Actualizat: 14 06. 2015, 13:29