Covid-19 a „lovit” încă o echipă din Liga Florilor după turneul de la Sf. Gheorghe. Clubul Univesitatea Cluj, al doilea care a luat atitudine împotriva sistemului propus de Dedu & Co: „Turneele organizate de FRH, pericol major de îmbolnăvire”. Soluția propusă

Victorina Bora alaturi de handbalistele din Slatina discuta dupa meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si CSM Slatina, contand pentru Sferturile de finala ale Cupei Romaniei Fan Courier, desfasurata fara spectatori in Sala Polivalenta-Ioan Kunst Ghermanescu din Bucuresti, joi 3 septembrie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

CSM Slatina este a treia formație din Liga Florilor lovită crunt de Covid-19 după turneul de la Sf. Gheorghe. Reprezentanta județului Olt are nu mai puțin de opt cazuri pozitive, dar și câteva rezultate neconcludente.

Covid-19 a lovit și CSM Slatina în Liga Florilor

Gloria Bistrița „s-a trezit” cu 20 de cazuri de Covid-19 după turneul de la Sf. Gheorghe, acolo unde federația a programat patru etape zilele trecute. La scurt timp, SCM Craiova a înregistrat la rândul ei 11 cazuri pozitive. Între timp s-a testat și CSM Slatina, mai ales că a avut câteva cazuri în care sportive / membri din staff-ul tehnic s-au simțit rău. Primul rezultat? Opt teste pozitive! Toate aceste trei echipe au șanse foarte mici să se prezinte săptămâna viitoare la turneul programat de FRH în București. Tot regulamentul federației spune că o echipă afectată de Covid-19 care nu se prezintă la turneu este sancționată cu pierderea jocului / jocurilor cu 10-0!

Gloria Bistrița a luat atitudine împotriva turneelor organizate de Dedu & Co, susținând că „decizia Federației Române de Handbal este una păguboasă și lipsită de respect față de cluburi”. Universitatea Cluj este al doilea club din Liga Florilor care și-a exprimat public dezacordul cu acest sistem competițional.

„Organizatorii pot fi lesne trași la răspundere”

Turneul de la Sfântu Gheorghe, pe parcursul căruia s-au disputat ultimele 4 etape din Liga Florilor MOL, a demonstrat, dacă mai era nevoie, pericolul pe care îl prezintă din punct de vedere sanitar-epidemiologic organizarea sub formă de turnee a meciurilor din sporturile de echipă.

Este vorba de prezența unui număr mare de echipe (16 în acest caz) într-un spațiu în care, atât din punct de vedere logistic cât și ca efort financiar, se dovedește a fi foarte dificilă crearea condițiilor de maximă securitate sanitară și, ca urmare, numărul mare de infectări în rândul participanților la turneu, peste treizeci deocamdată după turneul de la Sf. Gheorghe, inclusiv de la echipa de handbal ”U” Cluj.

Țara noastră este singura din Europa în care competițiile de sală se desfășoară în acest mod care presupune, așa cum s-a dovedit, un risc extrem de ridicat de infectare pentru toți participanții indiferent de poziția lor în cadrul formațiilor respective.

Pe de altă parte este de înțeles reținerea cluburilor de a găzdui asemenea întruniri mamut în condițiile în care, în astfel de cazuri de infectare în masă, organizatorii pot fi lesne trași la răspundere de organismele de supraveghere sanitar-epidemiologică pe de o parte precum și de participanți, care se pot îndrepta împotriva lor, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat al clubului ardelean.

Două variante propuse de Universitatea Cluj

Totodată, Universitatea Cluj a venit și cu o propunere: „Considerăm că alegerea Federației Române de Handbal a fost una nefericită care s-a dovedit periculoasă pentru sănătatea participanților, context în care ar fi normală revenirea la sistemul clasic, cu meciuri unu la unu în alternanță pe teren propriu-deplasare sau cel puțin, așa cum se întâmplă în competițiile de volei și baschet, cu turnee pe grupe de maximum trei echipe”.

Publicat: 07 11. 2020, 10:25
Actualizat: 07 11. 2020, 12:45