CONFLICT | Cazul „Pera”. Antrenorul și-a cerut drepturile financiare și a fost suspendat pentru lipsă de sinceritate. „Se creează premisa că oricine formulează un memoriu care este respins, să fie sancționat disciplinar ulterior”

  • Florentin Pera, antrenorul echipei Universitatea Cluj, a fost suspendat în cursul acestei săptămâni pentru 6 etape și amendat cu 2.000 de lei de Comisia de Disciplină a FRH pentru „lipsă de sinceritate”! Astfel, fostul antrenor secund al echipei naționale nu va mai prinde niciun meci în acest sezon al Ligii Naționale, ci va avea ocazia să-și mai conducă echipa doar în Cupa României.

O astfel de pedeapsă drastică nu are cum să nu-ți atragă atenția, pentru că vorbim până la urmă de 2 luni de suspendare a unui antrenor. Durata acesteia presupune, de fapt, că Florentin Pera a comis o faptă gravă, chiar peste vicierea unor rezultate dovedite și în acest sezon, pentru care sancțiunile au fost mai blânde. Și am pornit în cercetarea acestui caz. Încă din start descoperim faptul că antrenorul nu a fost pedepsit pentru că ar fi făcut ceva în timpul unui joc oficial, ci pentru că – esența cazului – și-a căutat dreptatea la FRH, adică și-a cerut drepturile financiare în baza unui contract încheiat cu HCM Roman, transformat vara trecută în CSM Roman.

Antrenorul a ajuns din reclamant în reclamat de Consiliul de Administrație al FRH pentru că „în mod premeditat și cu rea voință a indus în eroare comisile Federației, respectiv Comisia de Memorii a FRH, prin introducerea spre soluționare, a unei acțiuni abuzive și constituită pe o premisă falsă!”. În susținerea sesizării, forul de conducere al handbalului românesc a depus un raport de expertiză criminalistică, având ca obiect expertizare grafologică a înscrisului „tabel nominal”. Acesta a atestat că semnătura lui Florentin Pera pe un tabel în baza căruia FRH și-a dat acordul de transfer a clubului de la HCM la CSM Roman în iunie 2016 îi aparține. Tehnicianul echipei „U” Cluj a susținut tot timpul că el nu și-a pus semnătura pe un asemenea document. 

Astfel, Comisia de Disciplină a considerat că Florentin Pera este vinovat și a fost sancționat ca atare pentru lipsă de sinceritate!

„Din motivarea hotărârii CCD am aflat faptul că sesizarea Consiliului de Administrație al FRH a avut ca obiect constatarea faptului că dl Pera, „în mod premeditat și cu rea voință, a indus în eroare comisiile federației, respectiv Comisia de Memorii a FRH, prin introducerea spre soluționare a unei acțiuni abuzive și constituită pe o premisă falsă”.

Consider că această decizie constituie un precedent periculos, întrucât se creează premisa că oricine formulează un memoriu care este respins, să fie sancționat disciplinar ulterior pentru că, din diverse motive, nu și-a putut dovedi pretențiile în procedura jurisdicțională sportivă. Se pare că această împrejurare este considerată de FRH ca fiind o încercare de inducere în eroare a Comisiei de Memorii.

În mod concret, în cazul dlui Pera, în cuprinsul memoriului, printre alte numeroase apărări, a susținut și că nu a semnat un document intitulat >. Expertul angajat de FRH a constatat că semnătura din dreptul numelui dlui Pera îi aparține dar nu a putut stabili dacă titlul documentului a fost adăugat pe document după luarea semnăturilor, fără ca persoanele care au semnat să știe ce semnează în realitatea.

Susținerile dlui Pera puteau fi însă ușor verificate dacă li se solicita un punct de vedere jucătoarelor de la Roman.

Vom formula apel împotriva deciziei CCD întrucât consider că apărările și susținerile pe care părțile le fac în cadrul unei proceduri jurisdicționale administrată de Federația Română de Handbal nu pot constitui abateri care să justifice o sancțiune disciplinară, așa cum nici susținerile părților în susținerea cauzelor în fața instanțelor de judecată nu sunt sancționate. Din păcate, hotararea CCD este executorie și este posibil ca etapele de suspendare să fie efectuate până la soluționarea apelului.

Dl Pera s-a adresat și instanțelor de judecată cu o acțiune având ca obiect contestație împotriva deciziei de reziliere unilaterală a contractului de către HCM Roman și pretenții financiare față de HCM și CSM Roman, așa cum a solicitat și prin memoriu. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Timiș și are termen de judecată la 09.03.2017„, susține Sorin Dinu, avocatul care îl reprezintă pe antrenor în relația cu Federația Română de Handbal.

Cazul este foarte complex și spectaculos prin greutatea lui, are deja o durată de aproximativ 9 luni, cu ramificații în multe zone, a ajuns până la Federația Europeană de Handbal și în instanța civilă din România. Va avea și mai mult de suferit Florentin Pera, după ce a insistat cu acest demers? Are sau nu dreptate? Justiția ne va oferi probabil un răspuns în acest sens, dacă tehnicianul va merge până la capăt, așa cum pare decis în acest moment. Mai multe detalii din acest caz vor fi prezentate în zilele următoare, unele informații fiind spectaculoase!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 03 03. 2017, 14:34
Actualizat: 15 03. 2017, 12:12