CM 2015 vs Euro 2014. Tomas Ryde a schimbat pentru Campionatul Mondial din Danemarca aproape 50% din lotul cu care România s-a prezentat anul trecut în Ungaria, la Debrecen

Pentru prima dată în ultimii ani, România și-a anunțat lotul cu care participă la un turneu final cu aproximativ 3 săptămâni înainte. Predecesorii Gheorghe Tadici și Radu Voina convocau, de regulă, 18-21 de handbaliste pentru turneele de pregătire dinaintea unui Mondial sau European, iar formula finală era anunțată chiar și cu 1-2 zile înainte de start. Tomas Ryde a fost, în schimb, extrem de hotărât din acest punct de vedere, știind de la bun început cu cine merge la Campionatul Mondial încă din 10 noiembrie.

Turneul final din Danemarca (5-20 decembrie) este ultimul din acest ciclu olimpic, dar și cel mai important având în vedere că este criteriu de accedere la Jocurile Olimpice din 2016, fie direct, fie prin intermediul unor turnee preolimpice. Calificările au început propriu-zis la Euro 2014, însă doar 3 naționale vor beneficia de prestațiile avute la această competiție. Norvegia s-a calificat direct la Rio, în timp ce Spania și Suedia sunt în acest moment naționalele care vor merge la turneele preolimpice. Lucrurile se mai pot schimba însă în urma rezultatelor de la Campionatul Mondial. Spre exemplu, dacă Norvegia va câștiga titlul mondial, atunci Spania se califică direct ca reprezentantă a Europei.

În cele aproximativ 9 luni de zile de când a preluat echipa națională, suedezul Tomas Ryde a verificat, măcar pentru o zi, 37 de handbaliste din România (Trofeul Carpați, cantonament Cheile Grădiștei, baraj CM 2015, turneu de pregătire Podgorica, preliminarii CE 2016), distribuția pe posturi fiind astfel: portari – 5, extreme stânga – 5, extreme dreapta – 3, pivoți – 6, interi stânga – 9, centri – 5, interi dreapta – 4. După ce a tras linie au mai rămas 17 jucătoare, de fapt lotul cu care România va pleca la începutul lunii decembrie și la Campionatul Mondial.

Lotul României pentru Mondialul din Danemarca (5-20 decembrie)

  • portari: Ungureanu, Munteanu, Petrescu
  • extreme stânga: Ardean, Tănăsie
  • extreme dreapta: Nechita, Chiper
  • pivoți: Manea, Pintea
  • linia de 9 metri: Neagu, Brădeanu, Marin, Geiger, Vizitiu, Szucs, Perianu, Buceschi

În comparație cu echipa care a făcut deplasarea la Campionatul European din 2014 și a terminat pe locul 9, Tomas Ryde a schimbat aproape 50 la sută din lot! Noutățile pentru Campionatul Mondial sunt Petrescu, Tănăsie, Manea (absentă în 2014 din cauza unei accidentări), Marin (absentă în 2014 din cauza unei accidentări), Geiger, Vizitiu, Szucs, Buceschi. Trei dintre acestea sunt chiar debutante la un turneu final: Vizitiu, Petrescu și Tănăsie.

Portari: A ieșit Dedu, a intrat Petrescu

Tomas Ryde a urmărit 5 portari în acest an, iar la final a făcut o schimbare majoră, înlocuind-o pe Denisa Dedu cu Diana Petrescu. Baza pentru CM vor fi însă cei doi portari de la HCM Baia Mare, Paula Ungureanu și Ionica Munteanu. A mai fost în teste, Elena Șerban, în stagiul de la Cheile Grădiștei

Extreme stânga: „Dublura” pentru Alice vine tot de la HCM Baia Mare

Și pe acest post, selecționerul Tomas Ryde pune bazele în două jucătoare de la HCM Baia Mare, Valentina Ardean și Ana Maria Tănăsie. Ultima este debutantă la un Mondial. Antrenorul le-a mai avut la dispoziție în acest an pe Nicoleta Dincă, Iulia Curea și Camelia Hotea. La Euro 2014, Tadici a mers cu Ardean și Hotea.

Extreme dreapta: Tot cu Nechita și Chiper

În acest caz, lucrurile au fost cât se poarte de clare. Ryde a avut 3 opțiuni de la bun început, Ada Nechita, Laura Chiper și Aneta Udriștoiu, toate trei fiind și în lotul pentru Euro 2014, cu amendamentul că ultima a înlocuit-o pe parcurs pe Ada Nechita. La Mondiale, sudezeul pleacă de la bun început tot cu Nechita și Chiper.

Pivoți: Schimbare de tactică, Ryde merge doar cu 2 pivoți

Pentru prima dată în ultimii ani, România merge la un turneu final numai cu 2 pivoți, Oana Manea și Crina Pintea. Jucătoarea de la CSM București nu a fost la Euro 2014 din cauza unei accidentări. Nu se mai regăsesc acum în lot Ciuciulete (operată de curând) și Chintoan, iar în 2015 au mai fost verificate Tătar și Bondar, ultima doar pentru faza de apărare.

Interi stânga: Cea mai accerbă concurență de la locul 2 în jos

Pentru acest post a fost și cea mai accerbă bătălie, dar de la locul 2 în jos, având în vedere că jucătoarea lui Buducnost, Cristina Neagu, este titulară incontestabilă. Ryde le-a mai selecționat pentru Mondiale pe Gabriela Perianu, Eliza Buceschi și Gabriella Szucs, ultima însă pentru faza de apărare. Nu a prins lotul Cristina Zamfir, golgheterul la zi în Liga Națională. Alte variante testate în acest an: Diana Puiu, Claudia Constatntinescu, Clara Vădineanu, Gabriela Preda, ultima urmărită în special în apărare

Centri: Revine Marin, a ieșit Băbeanu

Aurelia Brădeanu și Luciana Marin au fost selecționate pentru Campionatul Mondial, ultima revenind la un turneu final după o pauză de un an. Jucătoarea de la HCM i-a luat locul Danielei Băbeanu, singura jucătoare din lotul de la Euro 2014 care nu a intrat deloc în vederile lui Ryde în acest an. Selecționerul le-a mai testat pe parcurs pe Dana Pricopi, Laura Oltean și Mădălina Zamfirescu

Interi dreapta. Postul cel mai „revoluționat”

Încă din primăvară, antrenorul suedez a decis să meargă la Campionatul Mondial cel puțin cu o jucătoare de mâna stângă pe postul de inter dreapta. Încă de la meciurile de baraj cu Serbia, Ryde a insistat cu Melinda Geiger și Patricia Vizitiu, care sunt și în echipa pentru Danemarca. Au mai fost verificate Laura Popa și Nicoleta Tudor, ultima mai mult în faza de apărare.

România debutează la Campionatul Mondial pe data de 5 decembrie, într-o partidă cu Puerto Rico.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 15 11. 2015, 23:31
Actualizat: 02 12. 2015, 21:27