Când vom avea selecționer la naționala feminină, decizia finală în Cazul „Ecusoanele” și explicațiile unei calificări spectaculoase la un Mondial după 10 ani de pauză

Anul 2015 a început cu o serie de evenimente spectaculoase în handbalul românesc. Gheorghe Tadici a renunțat la naționala feminină a României, Cazul „Ecusoanele” a adus și mai multe semne de întrebare și a consemnat o premieră – majoritatea simplă a membrilor Consiliului de Administrație s-a abținut (!) -, iar duminică seara naționala U21 de băieți s-a calificat la Mondiale după o pauză de 10 ani.

ProSport a stat de vorbă cu Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, pe marginea celor trei subiecte fierbinți.

… despre calificarea României U21 la Campionatul Mondial

Secretele unei calificări entuziasmante la Mondiale de tineret au fost sintetizate în câteva puncte de șeful handbalului românesc. „S-au transmis niște mesaje foarte clare în țară tuturor cluburilor și jucătorilor, ce înseamnă echipele naționale. Sunt prioritare și trebuie tratate ca atare”, a precizat Dedu. Prezența pe bancă a antrenorului Ovidiu Mihăilă a fost un alt factor important pentru calificarea acestei reprezentative la turneul final. „Totul a început cu alegerea inspirată a echipei tehnice în Comisia Centrală Tehnico-Metodică. Antrenorii au confirmat, Coco Mihăilă a creat în primul rând un grup și a reușit să le insufle băieților dorința de victorie”, a declarat președintele FRH.

În urmă cu un an, aceeași generație a eșuat neașteptat în calificările pentru Campionatul European din 2014, după ce a pierdut cu Israel și a bătut cu mari emoții Luxemburg. „Peste băieți au mai trecut 7-8 luni, timp în care au acumulat mai multă experiență. Faptul că foarte mulți din componenții echipei joacă la cluburi, au multe minute la activ, faptul că Racoțea evoluează deja în Liga Campionilor la Wisla Plock a însemnat enorm”, a afirmat Alexandru Dedu.

Nu în ultimul rând, la performanța remarcabilă a naționalei U21 a contribuit din plin și publicul. Rar s-a întâmplat ca o reprezentativă de tineret din România să aibă în spate o sală plină și un public pătimaș, efervescent, așa cum s-a întâmplat în tot weekend-ul la Pitești. „Atitudinea publicului a fost excepțională, a fost și un moment în care s-a oprit muzica din sală și toată lumea a cântat imnul național. Asta înseamnă că oamenilor le pasă de bunurile naționale, de handbal”, a susținut fostul pivot al primei reprezentative.

… despre viitorul selecționer al naționalei feminine

Gheorghe Tadici și-a anunțat retragerea din funcția de antrenor principal al naționalei feminine la ședința Consiliului de Administrație, astfel că FRH a demarat deja procedurile pentru numirea unui nou antrenor. „Nici nu se pune problema să nu avem antrenor până la Trofeul Carpați (n.r. la sfârșitul lunii martie). Am trasat deja sarcina, să fie convocată Comisia Tehnico-Metodică în care să se facă propunerile pentru viitorul selecționer. În viitoarea ședință a Consiliului de Administrație, care cred eu că va fi foarte curând, o să venim cu lista scurtă a posibililor candidați”, ne-a detaliat Dedu. Dacă viitorul selecționer va fi antrenor român sau străin… „Am în cap oricare variantă”, a fost răspunsul președintelui FRH.

… despre Cazul „Ecusoanele”

Pentru prima dată în istoria ședințelor Consiliului de Administrație, majoritatea simplă a membrilor a votat să se abțină de la un vot – Cazul „Ecusoanele”. Din cei 15 membri prezenți la ședința de la Mioveni, 8 s-au abținut, 4 au votat ca punctele pierdute de CSM București la Comisia de Apel să-i fie returnate, iar 3 ca decizia luată în 2014 să se mențină. „Nu ne-am mai întâlnit niciodată cu un astfel de caz. Voi solicita o îndrumare juridică, la MTS, la COSR și la următoarea ședință vom da o decizie”, a declarat Dedu.

 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 
Publicat: 12 01. 2015, 18:15
Actualizat: 12 01. 2015, 18:19