Campionatul Mondial de Handbal Masculin din Egipt: Cinci mari favorite la titlul mondial plus două potențiale surprize. Statele Unite, „decapitate” de Covid-19 înainte de start

Campionatul Mondial de Handbal Masculin din Egipt (13-31 decembrie) se desfășoară în premieră cu 32 de naționale la start. Debutul ediției cu nr. 27 va avea loc miercuri, de la ora 19:00, cu partida Egipt – Chile, din cadrul grupei G.

Grupele Campionatul Mondial de Handbal Masculin din Egipt

Grupa A: Germania, Ungaria, Uruguay, Capul Verde

Grupa B: Spania, Tunisia, Brazilia, Polonia

Grupa C: Croația, Qatar, Japonia, Angola

Grupa D: Danemarca, Argentina, Bahrain, DR Congo

Grupa E: Norvegia, Austria, Franța, SUA

Grupa F: Portugalia, Algeria, Islanda, Maroc

Grupa G: Suedia, Egipt, Macedonia de Nord, Chile

Grupa H: Slovenia, Belarus, Coreea de Sud, Rusia (participă sub steagul Federației Naționale de Handbal)

Primele trei clasate din fiecare grupă se califică în Main Round. Se formează alte patru grupe a câte șase echipe, iar primele două din fiecare se califică în sferturile de finală. De aici, se joacă în sistem KO până la final.

Se joacă în patru arene. La Cairo, sala are 17.000 de locuri 

Turneul final va poposi pentru a doua oară în Egipt, după ediția 1999. Atunci a câștigat Suedia, după o finală cu Rusia, cu scorul de 25-24. Acum se va juca în condiții speciale, în patru arene, fără accesul spectatorilor:

  • Alexandria: (capacitate 5.000 locuri)
  • Cairo: (17.000 locuri)
  • Giza: (5.200 locuri)
  • New Capital: (7.500 locuri)

Cine sunt marile favorite la Campionatul Mondial

Danemarca este deținătoarea titlului și considerată principala favorită la câștigarea turneului final din Egipt. Prezența lui Mikkel Hansen și Niklas Landin reprezintă argumente cât se poate de solide în acest sens. În plus, Danemarca are și o revanșă de luat după ce a dezamăgit la Euro 2020.

Dar nordicii vor avea o concurență cât se poate de puternică, în principal din partea a patru adversari, Franța, Norvegia, Spania și Croația. Nu am inclus Germania și Suedia în această primă categorie de elită, pentru că ambele reprezentative au câteva absențe notabile. Iar dacă ar fi să ne referim și la posibile surprize, atunci merită urmărite Egipt și Portugalia.

În condițiile în care numărul de echipe naționale s-a mărit de la 24 la 32, Africa va fi reprezentată în premieră de șapte reprezentative. Europa continuă să dea cele mai multe participante – 15, în timp ce zona America de Nord și Caraibe are de acum un loc asigurat fără a mai trece prin calificări alături de naționalele din America de Sud. Statele Unite au prins „lozul câștigător”. Americanii trăiesc însă o adevărată dramă înaintea startului Campionatului Mondial. Cu 2 zile înainte de startul competiției, nu mai puțin de 18 membri (jucători și staff) au dat rezultate pozitive la testele pentru Covid-19. Astfel, în Egipt, vor ajunge 11 sau 12 jucători. Nu se știe cu certitudine dacă SUA vor avea portar!

Capul Verde, Moroc, DR Congo și Uruguay sunt selecționatele debutante la un Campionat Mondial de Handbal Masculin.

Jucători de prim-plan la Campionatul Mondial

Cele mai multe vedete vor juca la Mondialul din Egipt. Dar iată câteva dintre numele care captează o atenție mai mare:

  • Danemarca: Mikkel Hansen, Niklas Landin, Mensah Larsen și Kevin Moller
  • Croația: Domagoj Duvnjak, Luka Cindric
  • Norvegia: Sander Sagosen, Harald Reikind, Goran Johannessen, Magnus Jondal
  • Spania: Gonzalo de Perez Vargas, Aleix Gomez Abello, Raul Entrerrios, Alex și Dani Dujshebaev, Ferran Sole, Jorge Maqueda Pena
  • Franța: Cedric Sorhaindo, Dika Mem, Romain Lagarde, Nedim Remili, Ludovic Fabregas, Luc Abalo
  • Germania: Uwe Gensheimer, Andreas Wolff
  • Brazilia: Jose Toledo, Haniel Langaro, Thiagus Petrus
  • Portugalia: Andre Gomes, Luis Frade
  • Slovenia: Blaz Janc, Blaz Blagotinsek
  • Suedia: Jim Gottfridsson, Jerry Tollbrig

Există și câteva absențe majore de la turneul final. Franța trebuie să se descurce pentru prima dată în aproape ultimii 20 de ani fără Nikolas Karabatic. Germania nu-i are la dispoziție pe Hendrik Pekeler, Patrick Wiencek și Steffen Weinhold, câștigători ai Ligii Campionilor la sfârșitul lunii decembrie. Absențele din tabăra lui Alfred Gisslason sunt însă mult mai numeroase.

Suedia nu contează la rândul ei pe Niclas Ekberg și Andreas Nilsson. Nu trebui omisă nici absența lui Aron Palmarsson din tabăra Islandei.

Program – Campionatul Mondial de Handbal Masculin 2021, prima fază

 

Publicat: 12 01. 2021, 19:17
Actualizat: 12 01. 2021, 20:01