CALCULE | Sfertul de finală CSM București – SCM Rm. Vâlcea în Liga Campionilor a devenit posibil! Două condiții mai trebuie îndeplinite pentru o „dublă” istorică în Europa

Meciul de handbal feminin dinte CSM Bucuresti (echipament albastru) si HC Zalau din etapa a XIV- a a Ligii Nationale, dusputat la Sala Polivalenta din Bucuresti, duminica, 19 ianuarie 2019. EDUARD VINATORU/ MEDIAFAX FOTO

CSM București și SCM Rm. Vâlcea sunt aproape calificate în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, după ultimele rezultate înregistrate. În ultima etapă, „tigroaicele” au învins Ferencvaros cu scorul de 27-24. Campioana României a evoluat în deplasare la Ljubljana și a terminat la egalitate, scor 28-28 cu Krim Mercator. Ambele reprezentante ale României mai au nevoie de un punct în ultimele două etape pentru a fi calificate matematic între cele mai bune opt formații de pe continent.

Conform clasamentelor actuale, CSM București ar urma să înfrunte Gyor în sferturile de finală, iar SCM Rm. Vâlcea, formația franceză Metz. Lucrurile se pot schimba însă destul de radical în următoarele două săptămâni, devenind posibil inclusiv scenariul unei confruntări Vâlcea – CSM București în următorul tur al competiției. Dacă acest lucru se va și întâmpla, atunci România va avea certitudinea că va avea o reprezentată în turneul Final Four din Budapesta, programat în 9-10 mai. Două condiții trebuie fi îndeplinite pentru a se ajunge la o asemenea „dublă” istorică pentru handbalul românesc, la acest nivel în Liga Campionilor.

Cum arată clasamentele în grupele principale ale Ligii Campionilor:

În Grupa 2, lucrurile au devenit cât se poate de clare, după ce Gyor a câștigat duminică seara la Brest Bretagne cu scorul de 29-28. Formația maghiară nu mai are cum să piardă, teoretic, locul 1, având nevoie doar de două puncte din următoarele patru posibile. La fel, Brest mai are nevoie de un egal pentru a încheia pe locul secund și a disputa returul din sferturile de finală pe teren propriu. În schimb, în Grupa 1, Metz, Esbjerg, Rostov și CSM București au șanse la locul 1, dar în același timp pot ajunge și pe locul 4!

Cele două condiții pentru o „dublă” CSM București – Vâlcea în Liga Campionilor

CSM București mai are de jucat în deplasare cu Metz și pe teren propriu cu Vipers Kristiansand. Cu patru puncte în aceste două jocuri, „tigroaicele” au garantat locul 3 în grupă, ceea ce ar însemna să evite Gyor în sferturile de finală. Ar urma să termine sigur peste echipa franceză, indiferent de celelalte rezultate.

Dacă Metz va câștiga însă în ultima etapă la Esbjerg, CSM București va încheia pe locul 1! Se poate ajunge în situația ca toate cele patru grupări să termine cu 13 puncte. Asta ar însemna ca Esbjerg să învingă la Ferencvaros, iar Rostov să se impună la Vipers și cu Ferencvaros. Criteriul de departajare ar fi rezultatele directe în patru, iar în acest caz ierarhia ar arăta astfel: 1. CSM – 7p (4 puncte cu Metz, 2p cu Esbjerg, 1p cu Rostov), 2. Metz – 7p (4 puncte cu Rostov, 3 puncte cu Esbjerg), 3. Esbjerg – 5p (2 puncte cu CSM și Rostov, 1 punct cu CSM), 4. Rostov – 5p (3 puncte cu CSM, 2 puncte cu Esbjerg). Scenariul este cât se poate de plauzibil.

Dacă Rostov nu ar câștiga ambele jocuri sau Esbjerg nu ar învinge nici la Ferencvaros, atunci CSM București ar ieși pe locul 1 și într-un clasament în trei, care să conțină și Metz. Reprezentanta României iese pe ultimul loc doar doar dacă ajunge într-un clasament de departajare cu Rostov și Esbjerg.

Așadar, CSM București joacă duminică, la Metz, de la ora 16:00, un meci de totul sau nimic în Liga Campionilor! Dacă va câștiga în Franța, va lupta pentru șefia grupei, în schimb, dacă pierde, sfertul de finală cu Gyor devine o certitudine.

În acest moment, Rostov are cele mai mici șanse să câștige grupa. Esbjerg termină pe locul 1 dacă învinge Metz în ultima etapă și obține măcar un  rezultat de egalitate la Ferencvaros ori pleacă învingătoare din Ungaria și termină la egalutate cu Metz, cu maximum 60 de goluri marcate. În aceste cazuri, formația daneză va înfrunta Vâlcea.

Publicat: 24 02. 2020, 13:13
Actualizat: 24 02. 2020, 13:15