Bogdan Burcea susține propunerea Franței, de a fi anulate meciurile de calificare pentru Euro 2020: „Patru meciuri în cinci zile, e prea mult după o perioadă de pauză atât de îndelungată” | EXCLUSIV

ProSport deschide seria interviurilor din handbal în această săptămână cu Bogdan Burcea, selecționerul României. Discuția a început chiar de la decizia Franței, de a nu participa cu naționala feminină la calificările din 3-7 iunie pentru Euro 2020, conform studiului de fezabilitate prezentat de Federația Europeană.

Cu antrenorul SCM Craiova am atins și subiectul întrecerii interne, dar și noul proiect care se întrevede în Bănie, construit în majoritate pe sportive din România. Câștigătoarea Cupei EHF în 2018 va mai avea doar două handbaliste din străinătate în sezonul 2020-2021.

Bună ziua, intru direct în subiect și vreau să vă întreb, ce părere aveți de faptul că Franța a anunțat că nu va trimite naționala feminină la calificările pentru Euro 2020, la începutul lunii iunie, dacă EHF va ține să se joace atunci (n.r. 3-7 iunie)? Federația franceză susține că nu poți aduce sportivele la un asemenea turneu, fără a avea niciun joc în picioare la echipele de club.
Francezii au un miez de adevăr și pragmatism în decizia pe care au luat-o. Din 17-18 mai, după două luni de zile de pauză, să ai aproximativ două săptămâni de pregătire, iar apoi să joci, este foarte greu. Expui jucătoarele la accidentări, sunt patru meciuri în cinci zile, e prea mult după o perioadă de pauză atât de îndelungată.

În ceea ce privește România, admițând că se va ieși din Starea de Urgență în 15 mai, sportivele ar avea vreo două săptămâni de pregătire la cluburi, apoi vor trebui să vină la lot și să se urce direct în avion, pentru a merge la acel turneu organizat de EHF? Nu e cam mult?
Dificil! Inclusiv noi ar trebui să alocăm, din cele două săptămâni, cel puțin șase zile de pregătire pentru echipa națională.

Ați discutat cu federația în ultimele zile pe această temă, abordarea calificărilor?
Cu Gusi (n.r. Nicoleta Alexandrescu, antrenorul federal) am mai vorbit. În afara faptului că m-a informat despre deciziile luate de forurile superioare în ceea ce privește naționala, nu am foarte multe informații. Nici legate de campionatul intern. Sunt diverse scenarii, depinde cum vor evolua lucrurile din punct de vedere al coronavirusului, ce decizii se vor lua la nivel de autorități. Dacă lucrurile nu evoluează OK, este foarte posibil să ne trezim cu încă o lună de Stare de Urgență, ceea ce anulează toate scenariile pe care le-am făcut până acum.

Bogdan Burcea: „Singurul lucru cu adevărat important, din punctul meu de vedere, este starea de sănătate a jucătoarelor”

Înainte de a trece la competiția internă, vreau să vă întreb cum vi se pare propunerea francezilor în privința Euro 2020? Mai exact, jocurile din calificări să se anuleze, iar ierarhiile actuale să fie considerate finale, având în vedere că în toate grupele sunt două naționale cu câte patru puncte.
Ar fi o soluție, însă întotdeauna am fost adeptul ca totul să se decidă pe teren, chiar dacă această situație ne-ar favoriza.

Franța a luat în considerare, probabil, și faptul că, în primele două jocuri, echipele favorite au câștigat deja partidele cu cele din urnele 3-4, astfel că nu s-ar mai putea schimba lucruri esențiale până la finalul campaniei de calificare. Practic, restul de jocuri ar veni doar ca o confirmare pentru ierarhiile actuale.
Teoretic, nu se mai pot întâmpla mari minuni, dar practica ne-a învățat că au existat și rezultate mai puțin așteptate. Pe mine mă îngrijorează cel mai mult faptul că am putea fi în postura să punem jucătoarele în teren după o perioadă atât de lungă de pauză și pot interveni accidentări, ceea ce nu își dorește nimeni.

După cum se prezintă lucrurile azi, dar și după anumite premise, credeți că se mai poate juca handbal în sezonul 2019-2020?
Eu cred că da! Va fi foarte greu să mai jucăm, dar nu imposibil. Dacă se va ține cont de propunerea francezilor, am câștiga o perioadă importantă. Practic, în luna iunie, ai avea timp să acoperi majoritatea etapelor.

Este OK propunerea federației cu turnee de sală?
Din aceleași considerente ca și în cazul turneului de calificare pentru Euro 2020, nu! Una este să joci din 3 în 3 zile și alta e să evoluezi zilnic. Singurul lucru cu adevărat important, din punctul meu de vedere, este starea de sănătate a jucătoarelor. Mai OK ar fi să se desfășoare etapele intermediar și final de săptămână. Bineînțeles, să amâne EHF calendarul competițional.

Bogdan Burcea: „Sută la sută, CSM Craiova va rămâne o echipă de prim-plan în handbalul feminin”

Aș vrea să atingem și subiectul SCM Craiova. Renunță clubul la jucătoarele din străinătate? Am observat o astfel de intenție înainte de apariția acestui fenomen global, pandemia de coronavirus.
Da, aceasta a fost intenția noastră. Plecând de la premisa că ne dorim să performăm în următorii 2 ani, să ne întoarcem acolo unde eram în urmă cu vreo două sezoane (n.r. pe podium în Liga Națională și câștigătoare de Cupa EHF), implica recrutarea unor jucătoare, mă refer la sportive din România. Am încercat, am purtat discuții cu foarte multe jucătoare și am reușit să înregimentăm pentru următoarele două sezoane niște sportive pe care ni le-am dorit. Am rămas totuși la un număr de două jucătoare străine, neavând nicio soluție pe plan intern.

Despre cine este vorba?
Dzhukeva și încă o sportivă pe care nu o putem încă anunța.

Mai poate ajunge azi o echipă din România să câștige, să spunem, Cupa EHF (n.r. viitoare Europa League) doar cu sportive din țară?
Da, fără doar și poate, dar asta implică o investiție foarte mare, deoarece pretențiile jucătoarelor noastre sunt foarte-foarte mari. Mă refer la jucătoarele din primul val, cele 28 din lista lărgită a echipei naționale. Și este foarte greu să le aduci, noi, Craiova, nu prea ne-am apropiat de primul val. Cel puțin din punct de vedere economic a fost foarte greu în ultimii 2 ani, pentru că diferența bugetelor dintre Craiova și alte formații din Liga Florilor a fost foarte mare.

Va rămâne Craiova o echipă de prim-plan în România, în anii ce vor urma?
Sută la sută. Eu spun că și în ultimele două sezoane, dacă eram ocoliți de accidentări, Craiova se poziționa tot între primele echipe din România. Din păcate, în ultimii 2 ani am avut o situație pe care nu am întâlnit-o în 26 de ani de activitate, din punct de vedere al accidentărilor. Absolut toate jucătoarele importante au fost atinse de accidentări.

Publicat: 13 04. 2020, 14:27
Actualizat: 13 04. 2020, 14:28