Bate vântul schimbării în handbalul românesc! Cum arată play-off-ul în întrecerile feminine de afară? Danemarca, cel mai tare campionat!

Liga Națională feminină s-a putea desfășura din sezonul 2013-2014 după un alt sistem, cu play-off și play-out! Un sistem competițional care ar putea „produce” mai multe avantaje pentru fanii handbalului, pentru cluburi, dar și pentru echipa națională. În primul rând, suspansul unui sezon se va prelungi până la sfârșit, în condițiile în care s-ar încheia cu câteva finale. La meciuri cu miză și sălile de handbal ar putea fi mai populate. Cel mai bun exemplu este baschetul masculin, care are mii de spectatori la fiecare partidă din play-off. Ca și comparație, rare au fost cazurile în această perioadă când jocurile din Liga Națională de handbal s-au disputat cu sălile pline. Într-o competiție adevărată și audiența ar putea să crească pe viitor, aspect care ar putea „genera” și alte posibilități de a atrage resurse financiare (bilete vândute, sponsori, drepturi TV, etc).

Prezent cu Ligă internă fadă și neinteresantă

În prezent, în România, întrecerile interne par fade, fără interses, cu titluri decise și echipe retrogradate de săptămâni bune, cu multe jocuri bune doar pentru „bifat”. Iar valoarea campionatelor se reflectă tot mai pregnant și asupra echipelor naționale, în condițiile în care selecția se face, cu 1-2 excepții, din Liga Națională.

În Europa, majoritatea întrecerilor feminine se încheie cu partide „KO”, cum se întâmplă, spre exemplu, și în cupele europene. Ideea unui campionat cu play-off și play-out este doar la nivel de propunere în România. Deocamdată, nimic concret! Cum s-ar putea desfășura acest play-off? Alte multe semne de întrebare. Pentru că nu avem încă răspunsuri pe plan intern, aruncăm o privire spre cele mai importante campionate din Europa.

Ungaria. 12 echipe au început bătălia pentru titlu. După 22 de etape, primele patru echipe s-au calificat în play-off, locurile 5-8 au rămas în cursă pentru ultimul loc de cupă europeană, iar locurile 9-12 au avut ca miză să evite retrogradarea. În turneul 1-4 se joacă eliminatoriu, cu semifinale (1-4, 2-3) și finale, după sistemul cel mai bun din trei jocuri. Echipele mai bine clasate la sfârșitul sezonului regulat au avantajul unui meci în plus acasă în cazul unui „decisiv”. În turneele 5-8 și 9-12 se joacă după sistemul fiecare cu fiecare. În total, primele 4 grupări au asigurate 26 de meciuri, dar pot ajunge și la 28.  

Rusia. Campionatul a început cu 10 echipe. După un sezon cu 18 etape, primele opt echipe s-au calificat pentru play-off, disputat în sistem eliminatoriu (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Sistemul de desfășurare pentru un duel este cel mai bun din trei meciuri, inclusiv pentru marea finală. O grupare poate juca de la 24 la 27 de jocuri într-un sezon   

Franța. Întrecerea internă se dispută cu 10 echipe. Cele mai bune 6 formații se califică pentru play-off. Primele două echipe sunt calificate direct pentru semifinale, în timp ce locurile 3-6 joacă un „baraj” (3-6, 4-5). Toate disputele din play-off sunt în sistem eliminatoriu, în dublă manșă. Locurile 1-2 joacă într-un sezon, în prima competiție internă, 22 de partide, iar cele de pe locurile 3-10 – 24 de jocuri.

Germania. Campionatul s-a jucat cu 12 echipe. Primele 8 formații s-au calificat pentru play-off, disputat în sistem KO, în dublă manșă, ca la Champions League. Tabloul sferturilor este aclcătuit conform locului ocupat în sezonul regulată, adică 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Se joacă în sistem eliminatoriu până la final. În total, primele patru echipe dispută câte 28 de meciuri.

Danemarca. Sezonul a început cu 12 echipe (n.r. pe parcurs, Slagelse s-a retras). După un campionat tur-retur cu 22 de etape (20 de jocuri ca urmare a retragerii lui Slagelse), cele mai bune șase formații s-au calificat pentru play-off, s-au angrenat în bătălia pentru locurile din Champions League și cupele europene. S-au format două grupe a câte trei echipe, distribuite astfel după sezonul regulat: Grupa 1: locurile 1, 4, 6; Grupa 2: locurile 2, 3, 5. Pentru a oferi „greutate” și primelor 22 de etape, formațiile clasate pe locurile 1-2 au primit în grupele din play-off câte un punct bonus la start. După alte patru meciuri susținute de fiecare grupare, primele două clasate din fiecare grupă s-au calificat în semifinale, iar împerecherea se face încrucișat, ca și la Champions League. Urmează semifinale și finale (locurile 1-2, locurile 3-4, 5-6), care se dispută în dublă manșă. În total, formațiile de pe locurile 1-4 au asigurate 30 de meciuri într-un sezon, iar cele de pe locurile 5-6 – 28 de meciuri. Cel puțin jumătate sunt adevărate derby-uri. Cu siguranță, campionatul Danemarcei are de departe cel mai interesant sistem de desfășurare din Europa.

 

 

Publicat: 23 04. 2013, 17:11
Actualizat: 23 04. 2013, 17:12