Aurelia Brădeanu, înaintea semifinalei cu Norvegia: „Rezist, sunt puternică!”. Interul României se află în fața unui nou record care va fi greu de egalat de altcineva din țară! Ce îi mai lipsește, de fapt, pentru o carieră perfectă?

  • România a început să funcționeze cu adevărat la Campionat Mondial de handbal din Danemarca din momentul în care Tomas Ryde și Costică Buceschi au reușit să le găsească loc, în același timp pe teren, Cristinei Neagu, Elizei Buceschi și Aureliei Brădeanu. Ultima a evoluat în ultimii ani la echipa națională pe postul de conducător de joc, însă acum a fost readusă pe poziția de inter dreapta, de unde a scos inclusiv acel 7 metri din minutul 60 cu Danemarca, ratat de Cristina Neagu, și de unde a distribuit pasa decisivă pentru Ada Nechita, la golul victoriei din minutul 70 (scor 31-30).

Punctul de plecare al acestei formule a venit după o decizie care a părut, la prima vedere, neinspirată. Cel puțin așa s-a simțit din afară. La partida România – Norvegia, Eliza Buceschi a intrat pe parcursul primei reprize și a avut câteva minute de joc foarte bune, astfel că și naționala a reintrat în meci după un debut ezitant. La reluare, handbalista de la Thuringer nu s-a mai regăsit însă în primul „7” și mulți nu au înțeles de ce. După joc, normal, au urmat și criticile.

La ultimul joc din grupă, cu Rusia, staff-ul tehnic a trimis-o pe Mica de la început pe postul de inter dreapta. Ea mai jucase în această poziție în trecut, inclusiv la echipa națională, dar nu în mandatul lui Ryde. Iar experimentul cu Neagu – Buceschi – Brădeanu în linia de 9 metri a mers chiar din primul minut. Antrenorii s-au convins rapid în această privință, după 15-20 de joc cu Rusia, apoi au schimbat linia, chiar cu riscul de a pierde. Poate că nu au vrut să ofere prea multe idei viitorului adversar din optimi, Brazilia, și oricum rezultatul final cu Rusia nu mai conta în economia clasamentului. Iar campioana mondială en-titre a căzut în capcană. Și-a luat măsuri la Cristina Neagu, dar nu au avut-o în vedere și pe Aurelia Brădeanu. Handbalista de 36 de ani a jucat ca-n tinerețe și a dat recitat: 7 goluri marcate, procentaj 70% și 2 pase decisive! A stat în teren și aproape 58 de minute!

La partida cu Danemarca, Ryde și Buceschi au mers pe aceeași formulă, chiar dacă nordiciii citiseră deja jocul României la partida cu Brazilia. Aurelia Brădeanu a continuat să aibă o evoluție la superlativ ca inter dreapta: 5 goluri, 6 pase decisive și 70 de minute de joc! Ea și Eliza Buceschi au completat practic o evoluție fabuloasă a Cristinei Neagu. Linia de 9 metri a României a fost ca o „mașină de tocat” pentru Danemarca, având niște cifre care cu greu pot fi regăsite în istoria recentă a naționalei: 23 de goluri din 31 și 12 pase decisive. Practic, tot ce a însemnat gol în poartea nordicilor a trecut prin mâna celor trei fete!

Aurelia Brădeanu este deja un monument al handbalului românesc. Ea joacă la al 16-lea turneu final (!), iar la jocul cu Norvegia va stabili un nou record care va fi foarte greu de egalat curând de o altă jucătoare din țară: Mica va disputa a 6-a semifinală din carieră cu naționala! „Sincer, nu m-am gândit la acest aspect”, a spus Brădeanu, pentru ProSport, înaintea acestui joc. În palmares, handbalista legitimată la CSM București are o medalie de argint și una de bronz cu naționala la CM, respectiv CE. Visul de a câștiga și o medalie de aur pare acum mai realizabil ca niciodată în cariera ei excepțională. „Îmi lipsește la seniori această medalie de aur, pentru că la tineret am câștigat-o. Îmi doresc din tot sufletul să trăiesc și la senioare acele momente de la tineret. Simt că acest lucru este tot mai posibil, cred cu tărie în această echipă”, a continuat interul primei reprezentative.

Aurelia Brădeanu a stat în teren 128 de minute cu Brazilia și Danemarca și cu siguranță că a consumat multă energie în aceste partide, mai ales că a intrat foarte des și în contact cu adversarele directe, atât în apărare, cât și în atac. Interii, în general, sunt cei mai expuși la contactele fizice, la a „încasa” lovituri din partea adversarilor. „Recuperarea după astfel de meciuri, precum cele cu Brazilia și Danemarca, nu este ușoară, dar trecem peste toate durerile. Știam de la început la ce ne înhămăm, la ce ne așteaptă”, a susținut Brădeanu.

Victorille din această săptămână au adus jucătoarelor o forță interioară, resurse cu care pot continua până la capăt bătăliile de la acest Campionat Mondial „Rezist, sunt puternică. Îmi doresc foarte mult să mergem și mai departe!”, a anunțat tricolora, conștientă însă că Norvegia va fi un adversar și mai redutabil decât tot ce a întâlnit până acum. „Sunt convinsă că o să ne analizeze și mai bine după succesul cu Danemarca, dar eu cred în șansa noastră. Norvegia va întâlni o echipă a României schimbată față de cea de săptămâna trecută”, a concluzionat Mica. Într-adevăr, România de azi nu mai este România de săptămâna trecută! Dincolo de formula de echipă și de relașiile de joc care s-au mai închegat, fetele arată că sunt o echipă, că sunt foarte unite și comunică foarte bine. Acest spirit de echipă care a lipsit atâția ani României, de valoare individuală nu a dus lipsa niciodată, ar putea fi și argumentul pentru prima victorie în fața Norvegiei după 15 ani! Miza este fantastică, accederea în finala Campionatului Mondial.

România – Norvegia se va desfășura vineri, începând cu ora 21:45.

 Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 18 12. 2015, 00:14
Actualizat: 18 12. 2015, 00:27