Atac puternic la adresa CSM București: „Acum, cu un buget de 75 milioane de lei, te mai plângi că nu ai bani, când la sfârșitul anului…”. Prime de 40.000 de euro pentru „realizări inexistente” și motivul pentru care un fost director general a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu

Constantin Căliman, fostul director general al CSM București, a lansat atacuri furibunde după ultimul eșec înregistrat de campioana României în Liga Campionilor în fața echipei Krim Ljubljana, scor 22-23. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, însoțită de un articol ProSport privind calcule echipei în Liga Campionilor, oficialul a făcut mai multe dezvăluiri.

Printre altele, a susținut că a preluat un club anonim în 2013, cu buget de 4.3 milioane de lei și 0 lei sponsorizare și l-a lăsat în 15 decembrie 2015 cu 51 de milioane de lei și sponsorizări în valoare de 1 milion de euro. Nu l-a iertat pe Bogdan Vasiliu, fostul director general, pe care l-a acuzat că s-a „împăunat cu rezultatele echipelor pe care le dorea închise”, dar nici actuala conducere, denumită „gașca Szabo&Chesnoiu”, care și-ar fi dat premii de 40.000 de euro în decembrie 2018 pentru „realizările inexistente”.

„În 2014, CGMB nu a aprobat încheierea unui contract de prestări servicii juridice externalizate, valoarea cuantumului consilierului juridic de pe organigramă, imensa sumă de 1.800 lei x 12 luni! Acum au servicii juridice în valoare de peste 57.000 lei externalizate! E normal!? Au până și mașini de topit zăpada și niciodata folosite!

Înțeleg că nu mai funcționează principiile managementului performant pentru instituțiile publice … Fac comisii care stabilesc ce să plătească mai întâi: valoarea contractelor la sportivi sau facturile la furnizori!?”, a susținut Constantin Căliman.

Fostul director general a mai precizat că în timpul manadatului său împtrumuta bani să plătească facturile la furnizori de servicii și taxele de participare la competiții, pentru că altfel echipele erau penalizate și desființate!

„Acum cu un buget de 75 mil lei, te mai plângi că nu ai bani, când la sfârșitul anului 2018 ai dat înapoi bani pentru că nu ai reușit să-i cheltui, dar ai rămas cu arierate de câteva milioane!?”, a continuat Căliman.

Apoi, fostul oficial al CSM a dezvăluit că în iulie 2018 a fost invitat la club la o Comisie de Cercetare Administrativă, formată din 2 persoane prin decizia directorului general Gabriela Szabo, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru neplata contribuțiilor la bugetul de stat: „Credeam că vor să-mi mulțumească pentru ceea ce am făcut pentru acest…faimos club! Am fost acuzat de abuz în serviciu pentru neplata contribuțiilor la bugetul de stat! Ok! Dacă CSM nu primea tranșele lunare de la PMB și asta s-a întâmplat 3 luni consecutive, cum să plătim acele contribuții!? În toate adresele către PMB întrebam cine va plăti aceste penalități, ce se întâmplă dacă sportivii își depun memorii și echipele sunt penalizate sau chiar desființate? Este frumos când vezi că o echipă câștigă un trofeu, dar dacă ne gândim ce este de fapt în spatele acestei realizări, nu ne prea place! De ce? Pentru că nu avem autonomie în sport! Pentru că deși avem drepturi stabilite și garantate de stat prin legislație, nu citim și nici nu vrem să înțelegem că administrațiile publice au obligații (art 2 și 3 din Legea 69/2000) iar noi, oamenii din sport, avem drepturi!”.

Sub conducerea lui Căliman, CSM București a câștigat primul titlu din seria de patru a echipei de handbal, după o bătălie la baionetă cu HCM Baia Mare, chiar dacă a avut de recuperat și un handicap de 4 puncte luate de Federația Română de Handbal pentru că la un meci antrenorii nu au avut ecusoanele la dispoziție! Oficialul a fost și cel care a adus-o pe Isabelle Gullden la București. Apoi, CSM București a participat în premieră și în grupele Ligii Campionilor. Căliman a fost forțat la sfârșitul anului 2015 să demisioneze, după ce Consiliul General al Primăriei Capitalei l-a amenințat că nu mai finanța clubul. În acel moment, la toate echipele se acumulaseră restanțe salariale. Ba chiar, Deonise Fachinello a și cerut rezilierea contractelor, iar grupul de brazilience a refuzat la vremea respectivă să joace într-un meci de campionat cu HC Zalău.

 

Publicat: 04 03. 2019, 08:27
Actualizat: 04 03. 2019, 08:33