ANALIZĂ‚ | România, în fața unei performanțe de excepție în handbalul feminin la nivel de cluburi! CSM București și SCM Craiova, tandemul Știința Bacău – Chimistul Rm. Vâlcea din 1989?

Handbalul feminin are două examene de excepție în următoarele două săptămâni la nivel de cluburi. CSM București (Liga Campionilor) și SCM Craiova (Cupa EHF) luptă pentru calificarea în finalele celor două competiții în care activează. Punctajul acumulat de cele două formații plus „zestrea” adunată de HC Zalău în acest sezon (echipa lui Tadici s-a oprit în sferturile de finală ale Cupei EHF) plasează România în lupta pentru locul 1 pe națiuni la sfârșitul acestui sezon.

  • CSM București va disputa vineri – 6 aprilie, de la ora 20:30 (Sala Polivalentă), manșa tur cu Metz din sferturile de finală ale Ligii Campionilor
  • SCM Craiova va disputa sâmbătă – 7 aprilie, de la ora 16:00 (în deplasare), manșa tur cu Kastamonu Belediyesi din semifinalele Cupei EHF

România se află într-o postură fericită în acest sezon al cupelor europene, numărându-se printre națiunile care au ajuns cu două echipe în penultimul act al competițiilor, alături de Ungaria (Ferencvaros, Gyor), Danemarca (FC Midtjylland, Viborg) și Turcia (Kastamonu, Ardesen – Challenge Cup). Mai mult, Liga Națională este la un pas de a înregistra probabil cel mai bun sezon din istoria recentă a cupelor europene, să aibă reprezentante în două finale, dacă echipele CSM București și SCM Craiova vor trece de Metz, respectiv Kastamonu. Ultima performanță de acest gen a fost atinsă în sezonul 1988-1989, când Știința Bacău și Chimistul Rm. Vâlcea au ajuns în finalele Cupei Cupelor, respectiv Cupei IHF și le-au și câștigat. 

Într-un clasament neoficial al punctelor adunate de cluburi în acest sezon, România se află azi pe locul 3, cu 55 de puncte, după Danemarca – 58 de puncte și Rusia – 57 de puncte. Ungaria a adunat 50 de puncte, în timp ce Franța – 45 de puncte.

Liga Națională este atât de sus pentru că a avut în acest sezon trei echipe cu care a mers foarte bine, pe lângă CSM București și SCM Craiova fiind și HC Zalău, formația lui Tadici care a reușit să treacă de faza grupelor Cupei EHF. Dacă Gyor și CSM București au fost, spre exemplu, cât de cât aproape ca punctaj în Liga Campionilor, în schimb, tandemul Craiova – Zalău a reușit să obțină un punctaj superior echipei Ferencvaros în Liga Campionilor. Ungaria nu a reușit să califice echipe în acest sezon în grupele Cupei EHF, dar are totuși satisfacția celui mai bun punctaj la nivel de Liga Campionilor.

Pentru întocmirea ierarhiei EHF, forul continental de profil are o altă formulă de calcul. La obținerea coeficientului, o națiune punctează cu reprezentanta cel mai bine clasată la final în fiecare competiție. Pentru fiecare tur trecut se acordă bonusuri de performanță. În Ranking-ul EHF, România se bate teoretic pentru locul 1 cu Danemarca, cele două fiind singurele națiuni cu reprezentante în Liga Campionilor și Cupa EHF. Coeficientul final al Ungariei va fi determinat, spre exemplu, de Gyor (Liga Campionilor) și Erd (turul 3 Cupa EHF), al Rusiei de Rostov (Liga Campionilor) și Lada Togliatti (sferturi Cupa EHF), al Franței de Metz (Liga Campionilor) și Brest (sferturi Cupa EHF).

Așadar, dacă România va ajunge în luna mai cu ambele reprezentante în cupele europene, cu CSM București în Final Four-ul Ligii Campionilor și cu SCM Craiova în finala Cupei EHF, are toate șansele să încheie la finalul sezonului pe locul 1 pe națiuni. Și să depășească, astfel, ca punctaj sezoanele 2007-2008 (Oltchim a fost în Top 8 în Liga Campionilor și Rulmentul a jucat finala Cupei Cupelor), 2012-2013 (Oltchim a jucat în semifinalele Ligii Campionilor, iar HC Zalău a evoluat în semifinalele Cupei EHF) și 2015-2016 (CSM București a câștigat Liga Campionilor, iar Corona Brașov a jucat în semifinalele Cupei EHF).

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 03 04. 2018, 11:36
Actualizat: 03 04. 2018, 15:00