Am trăit să o vedem și pe asta: Insulele Feroe au fost mai bune decât România timp de o repriză într-un meci oficial la handbal feminin!

Tomas Ryde, selectionerul nationalei de handbal a Romaniei, urmareste meciul de handbal feminin dintre echipele nationale ale Romaniei si Ucrainei din grupa a 7-a a preliminariilor Campionatului European 2020, disputat in sala DP Colibasi din Brasov, miercuri, 25 septembrie 2019. ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 4 poze

Naționala feminină de handbal a învins Insulele Feroe cu 25-20 într-un meci din cadrul grupei de calificare la Campionatul European. Primele 30 de minute au fost însă un adevărat coșmar feroez! Gazdele au intrat în avantaj la cabine cu 12-11, după un joc haotic al României în ambele faze.

Insulele Feroe au cedat în ultima campanie de calificare la Euro 2018 cu 33-15 în fața Suediei și cu 33-17 în fața Serbiei, în jocurile de pe teren propriu. În plus, nu au câștigat niciodată un meci în grupele preliminare de calificare la un Campionat European. Pe hârtie, România a avut cel mai slab adversar posibil din ultimii ani. Dar asta nu s-a văzut deloc în teren. Din contră, tricolorele au fost supuse unui chin greu de imaginat timp de o repriză.

Selecționata condusă de Tomas Ryde s-a deplasat la Torshavn fără Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Crina Pintea și Valentina Ardean Elisei, ultima retrasă de la națională, dar și în aceste condiții tot nu ar fi trebuit să aibă vreo problemă în acest joc. Mai ales că prima reprezentativă era la ultimul test oficial înaintea Campionatului Mondial, iar cele mai multe dintre aceste jucătoare vor merge și la turneul final din Japonia. Așadar, România trebuia să convingă, dar în schimb a dezamăgit!

România a avut un an 2019 destul de slab, a pierdut la scor cu marile națiuni, a fost egală cu Angola și a câștigat la limită cu Japonia. Partida de la Torshavn întărește o dată în plus ideea că naționala feminină este într-o cădere liberă. Greșeli de strategie, de selecție, etc se văd tot mai mult la echipa reprezentativă care ne-a obișnuit în ultimii 15 ani, cu mici excepții, să țină steagul sus.

Prima repriză cu Insulele Feroe a fost un adevărat coșmar, dar pe undeva poate a reflectat și tot ce s-a întâmplat în ultima vreme. Cele mai multe jucătoare ale gazdelor evoluează pe plan interm, la formații care nu participă nici în cupele europene. Ele au fost însă la înălțime în fața unei naționale care nu a avut o idee de joc nici în atac, dar nici în apărare. Așa modeste cum sunt în handbalul la nivel mondial, feroezele au reușit să conducă România aproximativ 20 de minute și să intre la cabine chiar în avantaj, 12-11. Denisa Dedu a fost cea mai bună jucătoare a naționalei în prima repriză și asta spune multe.

În prima parte s-au înregistrat trei răsturnări de situație și nu mai puțin de opt egalități. S-a jucat de la egal la egal, un mic plus fiind în favoarea gazdelor, văzut și pe tabela de marcaj.

În minutul 32, Insulele Feroe au văzut prima eliminare la scorul de 12-11, iar antrenorul gazdelor a îndrăznit să scoată portarul pentru a juca șase la șase în atac. Acest lucru l-a costat scump. România a marcat două goluri cu poarta goală și a revenit la conducere. Tricolorele au început partea secundă cu cinci goluri consecutive, iar emoțiile în privința învingătoarei au fost ”spulberate”!

România nu a convins însă nici în partea secundă, dar a profitat de faptul că echipa gazdă a obosit și nu a mai avut aceeași coerență, în special în apărare. La final, tricolorele s-au impus cu 25-20, dar după acest joc toată delegația trebuie să-și pună un mare de semn de întrebare, mai ales că vine un Campionat Mondial extrem de important în tentativa de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ce departe a arătat naționala de acest obiectiv.

Insulele Feroe – România 20-25 (12-11)

Fridmundsdottir, Petersen – portari; a Borg, A Dunga, Brandenburg 1, Jojic 2, Eystberg 4, Hansen 5, Joensen 1, Larsen, Mortensen 1, Poulsen, Samuelsen 1, Skylv Midjord, Weyhe 5

Dedu, Dumanska – portari; Udriștioiu 1, Buceschi 6, Băcăoanu 4, Adespii Molnar 4, Laslo 2, Iuganu 2, Bucur 2, Florica 1, Polocoșer, Ostase 1, Zamfirescu 1, A. Popa, Moisă 1, Savu

Foto: ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX

Publicat: 29 09. 2019, 20:25
Actualizat: 29 09. 2019, 21:33