Alexandru Dedu: „România a fost o enclavă în handbalul internațional din toate punctele de vedere. Și rezultatele, cel puțin la băieți, sunt vizibile”. Președintele FRH a prezentat obiectivul naționalei pentru Euro 2018

Naționala feminină se pregătește în aceste zile într-un stagiu centralizat de pregătire la București. Pe lângă lotul A, format din 18 fete, a fost convocat și lotul B, din care fac parte multe handbaliste de perspectivă.

Cu această ocazie, președintele Alexandru Dedu a vorbit și despre obiectivul naționalei feminine la Campionatul European din Franța, care va debuta pe 30 noiembrie: „Pentru toată lumea, așa cum ne-am angajat în fața finanțatorului nostru, Ministerul Tineretului și Sportului, obiectivul este locurile 1-6”. România face parte din Grupa D, alături de Norvegia, Cehia și Germania și va debuta în competiție la Brest.

  • „Urmează o perioadă grea, fetele știu lucrul acesta, știu că sunt foarte puține zile până la următoarea competiție importantă și nu pot decât să le urez succes și să le asigur că Federația Română de Handbal le va sprijini cu tot ce au nevoie pentru ca lucrurile să meargă bine”, Cristina Vărzaru, secretar general FRH
  • „Cred că lucrăm bine, toți știm că este ultimul stagiu de pregătire înaintea Campionatului European și vrem să-l folosim în cel mai bun mod cu putință. Considerăm că această perioadă este foarte importantă, pentru că putem să pregătim anumite concepte, pe care nu mai avem când să le încercăm. Toate jucătoarele fac o treabă foarte bună, toți suntem focusați pe importanța Campionatului European care urmează, atât pentru prezent, dar și pentru viitor”, Ambros Martin, selecționer România

Alexandru Dedu despre filiera spaniolă preferată la echipele naționale

Ambros Martin are deja 2 ani de mandat pe banca tehnică a naționalei, principalul său obiectiv fiind calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. În schimb, la naționala masculină, antrenorul principal este nou, în persoana lui Manuel Montoya. Președintele FRH a explicat că la fete nu a urmărit neapărat să meargă pe un antrenor din școala spaniolă de handbal, ci pe Ambros Martin l-a recomnadat CV-ul și ambiția de a face rezultate și cu o primă reprezentativă. În schimb, la masculin, și-a dorit un selecționer care să continue munca lui Xavier Pascual:

„N-aș merge neapărat pe o legătură între handbalul feminin și cel masculin, pentru că lucrurile sunt total diferite. Dacă la fete lucrurile stau civilizat, normal vizavi de ceea ce ne dorim, nu de realitatea sportului românesc, legătura cu faptul că Ambros este spaniol, haideți să o punem sub semnul întâmplării. De ce? Pentru că Ambros este antrenorul echipei naționale datorită CV-ului, rezultatelor pe care le are, dar mai ales datorită motivației pe care o are de a obține rezultate. La băieți, este cu totul altceva. Acolo vorbim despre o strategie pe termen mediu și lung, deja începută. Ne străduim ca tot ceea ce înseamnă handbal masculin să primească o direcție și o concepție de joc modernă. Este un lucru anevoios, dar care nu se poate face decât prin pași mici și cu foarte multă muncă. Rezultatele acestei strategii nu pot veni după 2-3 ani, ci după 4-8 ani vom putea vedea ceva. Pentru că vorbim despre schimbarea mentalității, atât a antrenorilor, cât și a jucătorilor apropo de abordarea jocului de handbal la nivel masculin. Antrenor spaniol la echipa națională masculină? DA! Fiindcă am început un drum în urmă cu 2 ani, pe care ne-ar fi cel mai ușor să-l abandonăm. Nu abandonăm acest drum, pentru că noi știm că este un drum corect, care necesită timp. Iar munca pe care Xavi Pascual a început-o de la echipa mare până la programul Talent, pregătire și punere în practică a unei strategii, vreau să o continuăm. Era nepotrivit ca în acest moment să aducem un șef al handbalului masculin dintr-o altă școală de handbal. Tot ce am fi făcut în acești 2 ani, era șters cu buretele”.

Rămân antrenorii străini principala soluție pentru echipele naționale pentru viitorul apropiat și îndepărtat? A fost una din întrebările adresate șefului handbalului românesc într-o conferință de presă.

„Răspund cu o întrebare nu neapărat retorică. Câți antrenori români pregătesc echipe în străinătate? Dați-mi un exemplu! Așa cum bine știți, Federația Română are un proces de licențere propriu, prin care încercăm să școlarizăm antrenorii și care va deveni de la an la an mai bine organizat, pe criterii mai clare. În același timp, prin proiectul cu Dacia avem un buget pentru ca antrenorii care îndeplinesc condițiile și care vor să fie Master Coach, să fie sprijiniți de federație. Apoi, dacă nu ai concurență, tu ca individ te plafonezi și nu faci bine. Și vreau să vă reamintesc, pentru a răspunde la foarte multe întrebări puse în ultimii ani, că România a fost o enclavă în handbalul internațional din toate punctele de vedere. Și rezultatele, cel puțin la băieți, sunt vizibile. Și vă mai reamintesc ceva. Eu am făcut parte din ultima generație care a ținut capul sus la băieți. De ce s-a scăzut atât de mult? Pentru că a existat un moment în care de la Turneul Campionilor din Germania, unde jucam primele patru din lume, exact după un an echipa națională masculină a României a început să facă turnee în Germania cu echipe de liga a doua și a treia. Despre asta vorbim. În momentul de față facem eforturi serioase pentru ca naționala de băieți să fie primită la turnee tari, chiar dacă luăm bătaie. Că numai jucând cu cei buni putem să progresăm”, a răspuns Alexandru Dedu.

 

Publicat: 26 09. 2018, 13:51
Actualizat: 26 09. 2018, 13:52