Adunarea Generală a Tăcerii! Buget mai mare cu 1 milion de euro în 2015 la handbal. Poli Timișoara a câștigat bătălia cu CSM București pentru un loc în Consiliul de Administrație. Mihail Bocan, președinte interimar la „Arbitri”. Prioritățile lui Dedu pentru următorul an

Dan Dumitru este cel mai proaspăt membru în Consiliul de Administrație al Federației Română de Handbal. Vicepreședintele echipei de handbal masculin CH Poli Timișoara a câștigat detașat bătălia cu Constantin Căliman (director general CSM București) și cu Dan Olteanu pentru locul rămas disponibil în forul de conducere al handbalului românesc, după demisia antrenoarei Mariana Târcă în 2014.

În cadrul Adunării Generale Ordinare desfășurate vineri, la Rin Grand Hotel din București, Dan Dumitru a adunat 34 de voturi din partea celor 54 de structuri sportive care și-au exprimat opțiunile, adică mai bine de 50%. Constantin Căliman a primit 11 voturi, iar Dan Olteanu – 9 voturi. Al patrulea candidat, Ion Doldurea, a fost „descalificat” ca urmare a faptului că nu a fost prezent la Adunarea Generală.

  • Aproximativ 30% din structurile sportive afiliate la Federația Română de Handbal au participat la Adunarea Generală Ordinară din Capitală. 

Alegerile pentru locul disponibil în Consiliul de Administrație a Federației Române de Handbal a fost și cel mai palpitant moment al ședinței, care în rest a fost una destul de liniștită și dominată în mare parte de discursul președintelui Federației Române de Handbal. Deși Alexandru Dedu a insistat ca antrenorii, conducătorii prezenți la Adunarea Generală să ia cuvântul și să pună pe tapet problemele handbalului românesc, ce au pe suflet, cu 2-3 excepții, nimeni nu a avut ceva de comentat, de dezbătut, de obiectat, de adăugat, etc. Profesorul Dan Valentin de la HCF P. Neamț a cerut federației o mai mare atenție atunci când va alcătui programul competițional al Diviziei A, Constantin Căliman (CSM București) a avut de comunicat o informație CSȘ-urilor cu privire la sportul în școli, în urma unei întâlniri care a avut-o cu miniștrii MEC și MTS, iar un alt antrenor din sectorul juvenil a fost interesat cum s-ar putea licenția având în vedere că a ratat cursul antrenorilor de la Pitești. În rest…. pauză! Semn că totul merge strună în handbalul românesc! „Mă așteptam la mai multe discuții în cadrul acestei Adunări Generale. Eu, federația suntem deschiși pentru orice problemă”, a fost concluzia din final a lui Alexandru Dedu. 

Până să propună discuții în Adunarea Generală, Alexandru Dedu a prezentat un mini-raport al activității din ultimul an, dar și o expunere a strategiei pe care o are alături de echipa pe care și-a format-o și pe care intenționează să o mai îmbunătățească. „Din punct de vedere sportiv eu sunt mulțumit per-total de activitatea echipelor naționale din ultimul an”, a susținut Dedu, care apoi a enumerat rezultatele obținute de fiecare lot în parte. Când a fost vorba de naționala fanion a FRH, cea de senioare, președintele a precizat: „Rezultatul de la Euro nu mă mulțumește, dar toți am văzut cât de aproape am fost de semifinale”

Buget estimat la 15 milioane de lei

Una din prioritățile lui Alexandru Dedu din ultimul an a fost asigurarea unei liniști financiare a forului pe care îl conduce: „Ne dorim o federație stabilă. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul MTS. Nu a fost o singură doleanță la care să nu găsim un răspuns pozitiv. La fel și în cazul COSR. Suntem singura federație care am primit 2 autocare, unul de 58 de locuri și altul de 28 de locuri”. Dacă în 2014 bugetul a fost de 11.256.792 lei, pentru 2015 FRH a estimat un buget de 15.524.000 lei, adică cu aproximativ 1 milion de euro mai mare. Dacă alocația bugetară a rămas aproximativ aceeași ca anul trecut, „suplimentul” va fi asigurat din venituri proprii.

Ca și priorități pentru următorul an, Alexandru Dedu  a vorbit, printre altele, despre:

  • organizarea la nivel de federație – „În acest moment suntem în plin audit organizațional și de personal. Doresc ca această organizare să se ducă către întreg teritoriul țării”
  • modificarea regulamentelor astfel încât să fie corelate
  • marketing – „Am avut încasări în jur de 50.000 de euro numai din bilete. Intrarea la meciurile echipelor naționale de seniori nu va mai fi niciodată liberă. Sugerăm și echipelor din Ligă Națională să pună bilete, trebuie să educăm spectatorii”
  • înființarea unui Centru Național Olimpic de handbal! – „putem deveni primul sport de echipă din România care va avea un Centru Național Olimpic. EDecizia se va lua pe 23 iulie. Suntem într-o fază de proeict înaintat și pentru înființarea unui Centru Național de Excelență fete la Brașov” –

Președinte nou și la Comisia de Competiții

În seara dinaintea Adunării Generale, Consiliul de Administrație a fost validat și noul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Mihail Bocan, secretar general al FR de Handbal, a fost numit președinte interimar la „Arbitri”! Noua Comisie va avea și două departamente, unul intern care va fi coordonat de Vasile Pavel, și altul internațional care va fi gestionat de Alin Cârligeanu, fostul președinte al CCA. Vasile Pavel și-a alcătuit deja echipa: Octavian Pripas, Puiu Ciobanu, Gheorghe Bejinariu, Horațiu Belu, Dan Popa. Jean Mateescu a avut la rândul lui o propunere pentru a face parte din CCA, dar a refuzat. Fostul arbitru internațional a anunțat însă că va sprijini CCA prin Fundația de Arbitraj.

În cadrul aceleași ședințe, Mihai Pârvu a fost votat ca nou președinte al Comisiei Centrale de Competiții! Jean Mateescu a renunțat la funcție din motive personale.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 17 07. 2015, 16:24
Actualizat: 17 07. 2015, 16:25