Nicolae Forminte: „S-a dărâmat mitul că orice copil care intră pe ușa sălii de la Deva devine campion olimpic”. Loturile României pentru Mondialele de gimnastică

Echipa feminină de gimnastică va încerca să se califice la sfârșitul acestei săptămâni la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. În perioada 4-13 octombrie, la Stuttgart, se vor desfășura Campionatele Mondiale. Calificările în concursul feminin sunt programate în 4-5 octombrie.

Până nu demult, românii așteptau cu sufletul la gură Campionatele Mondiale de gimnastică, bătălia pentru medalii cu SUA, Rusia și China. Era poate singura disciplină din lume, singura ocazie în care România intra în bătălie directă, de la egal la egal, cu cele mai puternice națiuni ale lumii. Întrecerile de la Stuttgart sunt așteptate tot cu sufletul la gură, dar obiectivele s-au schimbat între timp. Acum ar fi o mare performanță ca România să se califice cu echipa la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Gimnastica românească traversează cea mai grea perioadă din istorie, pe undeva reflectă cel mai bine tot ce se întâmplă în societatea românească. Echipa feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio și nu a oferit garanții în ultima vreme că ar putea să ajungă la Tokyo.

Statele Unite, Rusia și China, echipele medaliate la Mondialele de la Doha de anul trecut, au obținut deja biletele pentru Tokyo 2020. De la Stuttgart, se califică alte 9 națiuni, după calificările din 4-5 octombrie. Cele mai bune 12 țări vor avea, așadar, dreptul de a merge cu câte patru sportivi în Japonia 2020. Primează însă onoarea de a avea echipă la start la Tokyo.

Cele mai bune două sportive ale momentului nu au dreptul să participe la Campionatele Mondiale

Clasate pe primele două locurile la Campionatele Naționale de la Ploiești la individual compus și câștigătoare a celor patru medalii de aur în finalele pe aparate, Ioana Stăciulescu și Maria Silviana Sfiringu sunt născute în 2004, astfel că nu au încă dreptul de la participa la un Campionat Mondial de senioare. Ana Maria Puiu, Iulia Berar, Ioana Crișan, Denisa Golgotă, Maria Holbură și Carmen Ghiciuc sunt cele șase fete care vor reprezenta România la Stuttgart. Sunt practic și singurele senioare aflate în activitate pe care le mai are țara noastră.

„Așteptările sunt condiționate de materia umană pe care o avem la dispoziție. Asta a fost în stare să producă gimnastica feminină românească în momentul de față și cu asta mergem înainte. Din păcate, anul de vârstă al junioarelor nu ne avantajează să facem o echipă și mai competitivă. Ne luptăm pentru calificarea la Jocurile Olimpice cu ce avem”, a declarat antrenorul coordonator, Nicolae Forminte.

„În primul rând, în mintea mea avem obligația să aliniem o echipă la Mondiale, atât pentru a încerca să ne calificăm la Jocurile Olimpice, dar și pentru a onora cartea de vizită pe care o avem. Că unele generații sunt mai valoroase, că altele sunt mai puțin valoroase, cert este că în ultimele două cicluri olimpice s-a dărâmat mitul că orice copil care intră pe ușa sălii de la Deva devine campion olimpic. S-au întâmplat și astfel de miracole pe codul vechi de punctaj, pe codul acesta nou lucrurile stau diferit. Actualul cod de punctaj este făcut pentru profesioniști”, Nicolae Forminte

Antrenorul coordonator nu se dă însă bătut și încearcă să-și capaciteze și echipa pentru a-și depăși condiția de azi și a se califica la Jocurile Olimpice: „Am datoria de a face posibilul și imposibilul, de a încerca să ne calificăm cu echipa la Jocurile Olimpice. Nu-mi este ușor să defilez prin competiții fără să am obiective. De când am început să activez la echipele naționale, atât în colective tehnice, cât și coordonator, mereu am adus 4-6 medalii de diferite culori. Nu pot să mă duc la competiții și să nu mă gândesc la medalii. Nici acum nu mă duc fără să mă gândesc la medalii, dar obiectivul numărul 1 este acea încercare disperată de a ne califica la Jocurile Olimpice. Nu pentru că ar fi o tragedie. Până la urmă, pentru un om crescut în spriritul performanțelor sportive în această ramură este mai mult o chestiune de orgoliu și de demnitate. Dar dacă unii acceptă realitatea și se amestecă în situația asta încurcată încercând să clădească, să construiască, să pună umărul la revenire, alții stau pe margine și cârcotesc. Și aici este o chestiune de opțiune din punct de vedere al specialiștilor”.

„Se vede foarte clar că acea verigă a sportului, numită selecția, a dispărut. Se lucrează la secțiile de club cu ceea ce intră în sală. Gimnastica suferă la acest capitol ca toate disciplinele sportive în România. Doar că la gimnastică, raportat la tradiție, la rezultate, se vede mai pregnant acest lucru”, Nicolae Forminte

Echipa feminină a României va concura la Mondialele de la Stuttgart în 4 octombrie, de la ora 19:00, în subdiviziunea a 5-a. China va urma după România, în timp ce Rusia, Marea Britanie și Statele Unite vor intra în concurs în ziua următoare.

La întreceri și-au anunțat prezența 93 de națiuni, iar România va fi prezentă cu echipele complete. La masculin, România va conta pe Roland Modoianu Zseder, Cristian Bățagă, Andrei Muntean, Marian Drăgulescu, Vlad Cotuna și Gabriel Ghiuzan.

Publicat: 01 10. 2019, 11:19