CM de gimnastică | Kohei, fiara gimnasticii masculine: la 26 ani, Uchimura a câștigat al 6-lea titlu suprem pe cele 6 aparate. Medalie în premieră pentru Cuba, la individual compus. Cristi Bățagă nu a prins Top 20

Ediție de colecție la individual compus, în cadrul celei de-a 46-a ediții a Campionatului Mondial de gimnastică: Kohei Uchimura și-a corectat vineri seară propriul record, câștigând pentru a șasea oară consecutiv competiția supremă a gimnaștilor. Performanța incredibilă a lui „King Kohei” de la Glasgow a venit în contextul în care și gimnastica feminină a avut parte de o realizare fabuloasă, în competiția similară: americanca Simone Biles a devenit prima gimnastă care câștigă trei titluri mondiale consecutive la individual compus.

Japonezul Kohei Uchimura continuă, la 26 de ani, seria de invincibilitate pe cele șase aparate din gimnastica masculină, începută în 2009: concursul a fost unul echilibrat doar în primele trei rotații, atunci când Uchimura a depășit cu bine exercițiul său cel mai slab, de la paralele. Cu un avans de 0,067 puncte după primele trei aparate, Uchimura a lăsat emoțiile, suspansul și surprizele să se desfășoare în urma sa, în lupta pentru bronz. 

După un scenariu identic cu cel din 2015, Uchimura a stat departe de primul loc o singură rotație, înainte de a cuceri, în premieră în gimnastica artistică, al șaselea titlu mondial la individual compus. Debutând în cadrul primei grupe valorice, a celor mai bine clasați șase sportivi în concursul de calificare, la sol, aparat pe care l-a câștigat în finală mondială pe aparate în 2011, Uchimura și-a început parcursul de regularitate, cu evoluții de peste 15 puncte fiecare (singura excepție venind la inele – 14,933 puncte). Solul său, curat, a fost însă pus în umbră de o evoluție strălucitoare a britanicului Max Whitlock, medaliatul cu argint din 2015, notat cu 16,100, la cal cu mânere – aparat la care favoritul tribunelor a surclasat concurența, câștigând minimum 7 zecimi. Apoi Fiara s-a instalat la conducere. Nici măcar bara – ultima provocare din concurs, care i-a adus ratare în competiția pe echipe – nu l-a putut frânge pe kohei: japonezul a încheiat cu un total de 92,332 puncte.

Premieră pentru Cuba: prima medalie la individual compus

Lupta pentru podium a fost una presărată cu erori, iar cea mai mare surpriză a fost furnizată de cubanezul Manrique Larduet, cel care, după prima rotație, la cal, nu prindea nici măcar Top 15-le. Evoluția sigură de la inele l-a cocoțat în Top 6, iar notele sale au crescut lent timp de trei rotații (inele, sărituri, paralele – unde a luat 15,733). Astfel, după patru rotații, Larduet era „The Man” pentru Cuba, ajungând pe podium, pe poziția a treia. Iar soarta i-a surâs: britanicul Max Whitlock, cel care punea presiune pe japonezul Uchimura cu prima sa evoluție, de la cal, a ratat la bară, căzătura de pe aparat scoțându-l definitiv din ecuația podiumului, lăsându-i cale liberă spre argint cubanezului.

Chinezul Shudi Deng a completat podiumul, în condițiile în care ucrainianul Oleg Verniaiev a părut ieșit din cursa pentru medalii, după rotația a doua, în care a oferit scene incredibile la cal: nu a fost capabil să se ridice din brațe pentru coborâre, din două încercări, s-a dat jos de pe aparat și doar prezența de spirit a antrenorului l-a întors din drum, forțându-l să revină pe aparat pentru a primi la tehnic și coborârea regulamentară. Clipa de inspirație a tehnicianului a contat mult, ucrainianul urcând aparat cu aparat înapoi în Top 8, iar o notă de 16,000 la paralele i-a dat aripi la propriu. Sprintul de final a fost impresionant, dar l-a lăsat exact la baza podiumului, pe locul patru, la 459 de miimi de bronzul adjudecat de chinezul Shudi Deng.


Clasamentul final al probei masculine de individual compus

Cristian Bățagă nu prinde Top 20

Singurul reprezentant al României în concursul masculin de individual compus a încheiat doar al 21-lea. Cristian Bățagă a debutat în concurs la sărituri, a terminat rotația inaugurală pe locul 14, dar clasamentul său a suferit de la aparat la aparat. per total, față de concursul de calificare, Bățagă a pierdut 1,842 puncte, aparatele la care nu a reușit să repete evoluția bună de la finalul săptămânii precedente fiind paralele (14,500 în calificări), cal cu mânere (14,333 în calificări) și inele (14,700 în calificări).

Publicat: 30 10. 2015, 23:15
Actualizat: 30 10. 2015, 23:45