China magică pentru gimnastica românească. Maria Olaru, deschizătoare de drum pentru Larisa Iordache

Naționala de gimnastică feminină va intra luni în concurs la Campionatul Mondial de gimnastică de la Nanning, începând cu ora 10:30. Echipa României are amintiri memorabile din China, în 1999, la Tianjin, Maria Olaru reușind să devină campioană mondială absolută.

Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Nanning (China) au debutat vineri dimineață cu proba de calificări în întrecerea băieților, în care s-au înscris 50 de echipe. Băieții lui Ioan Suciu, Ștefan Gal și Ionuț Corlaci vor intra însă în concurs abia sâmbătă, în jurul orei 15:00 (ora României), ei făcând parte din ultima subdiviziune. Cei șapte „muschetari” sunt: Cristian Bățagă, Andrei Muntean, Marius Berbecar, Andrei Ursache, Daniel Rădeanu, Vlad Cotuna și Laurențiu Nistor.

Miza cea mare pentru gimnastica românească și la Mondialele din China este însă echipa feminină, care va intra în concurs luni, la ora 10:30, fiind în aceeași subdiviziune a calificărilor cu Venezuela, Austria și Marea Britanie. Până atunci vor evolua toți ceilalți trei adversari de calibru ai României, adică Rusia, SUA, și China, care vor intra, în această ordine, în concurs. Primele două națiuni vor fi pe podium duminică, Rusia fiind chiar în prima subdiviziune. 38 de națiuni se întrec în competiția feminină.

Până la startul oficial al competiției, fetele s-au testat la antrenamentul oficial pe podium, unul în care au mai apărut și câteva ezitări, emoțiile fiind mari în echipă în condițiile în care sunt și multe debutante. „Modul cum și-au rezolvat temele ne trimite cu gândul la faptul că în următoarele trei zile, câte au mai rămas până la startul nostru, trebuie să revenim cu picioarele pe pământ, să existe o mai activă concentare, să uităm de emoții și să ne facem treaba”, a susținut antrenorul Lucian Sandu, conform site-ului oficial al federației de specialitate. Lucian Sandu și soții Lăcrămioara și Cristian Moldovan au sub comandă următoarea echipă: Larisa Iordache, Andreea Munteanu, Silvia Zarzu, Ștefania Stănilă, Paula Tudorache, Anamaria Ocolișan și Ioana Nicoară.

Prima etapă de calificare la Jocurile Olimpice

Mondialele din China reprezintă prima competiție oficială de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio. Cele mai bune 24 de echipe, masculin și feminin, vor obține calificarea în următoarea fază, Mondialele de la Glasgow din 2015, acolo unde se va face următoarea triere. „Avem prima etapă de calificare la JO de la Rio, astfel că Mondialul din China este foarte important. Ne batem noi cu noi înșine, suntem cu o echipă tânără, în formare”, a declarat pentru ProSport antrenorul Lucian Sandu, aflat pentru prima dată la o competiție în postura de „principal”, după anunțul retragerii făcut de tandemul Bellu – Bitang. „Eu sunt la al 12-lea Mondial la care particip, am deja destulă experiență la acest nivel. Nu este o presiune în plus pentru mine, nimeni nu mi-a trasat vreun obiectiv. Nu este nimic diferit față de competițiile antreioare”, a mai spus Lucian Sandu.


Maria Olaru este una din cele două gimnaste din România care au reușit de-a lungul timpului să câștige titlul mondial absolut


O imagine surprinsă în urmă cu 19 ani, cu ocazia primirii la Palatul Cotroceni a gimnastelor medaliate la CM din China | MEDIAFAX FOTO

 

China organizează din nou Campionatele Mondiale de gimnastică după o pauză de 15 ani. Tianjin 1999 a fost una dintre competițiile memorabile ale gimnasticii feminine românești, în condițiile în care titlul mondial absolut a fost câștigat de Maria Olaru. În istoria competiției, România a mai câștigat o singură dată individualul compus, prin Aurelia Dobre (Rotterdam, 1987). „China reprezintă o amintire frumoasă pentru noi. Printre altele, Maria Olaru ne-a oferit o surpriză plăcută la Tianjin, câștigând aurul mondial. Cine știe, poate reedităm performanța”, a spus, plin de speranță, înaintea competiției de la Nanning, Lucian Sandu. Larisa Iordache, sportiva de la care sunt și cele mai multe așteptări ale României, va fi una dintre gimnastele de urmărit la aceste Mondiale, alături de americanca Simone Biles și rusoaicele Aliya Mustafina și Maria Kharenkova. „Larisa se află într-o formă foarte bună. Până la momentul concursului, ea s-a antrenat foarte bine”, a mai precizat antrenorul principal al lotului.


INFO Steliana Nistor este ultima gimnastă din România care a urcat pe podium la un CM, la individual compus: argint la Stuttgart 2007


Ultima campioană mondială din România a fost Ana Porgras

Statistic vorbind, România nu a prins podiumul la ultimele două ediții ale Campionatelor Mondiale, în proba pe echipe, acesta fiind Rusia – SUA – China la Rotterdam și SUA – Rusia – China la Tokyo. Ultima medalie în această probă a fost un bronz la Stuttgart (2007). De-a lungul istoriei, echipa României a cucerit șapte titluri mondiale, ultimul în 2001 la Gent. Ultima medalie de aur la un Campionat Mondial a fost obținută de Ana Porgras, în 2010, la bârnă (Rotterdam)

Publicat: 03 10. 2014, 20:23
Actualizat: 31 12. 2014, 15:17