Bellu: 100, 200… 300 de medalii!** Inclus în 2007 în Cartea Recordurilor drept cel mai de succes antrenor din lume, Bellu a atins la Moscova pragul 300

Dacă fostele eleve i-ar trimite câte o replică a fiecărei medalii cucerite, atunci Octavian Bellu ar fi nevoit să-și mai construiască o anexă la casă. Și dacă distincțiile ar păstra și un „xerox” al șnurului caracteristic, cel mai de succes antrenor din gimnastica feminină mondială și-ar vedea desenată pe pereți o adevărată hartă sau un calendar sofisticat al carierei sale fabuloase. „Eu le țin în suflet”, sună invariabil replica lui Bellu atunci când e chestionat pe tema accesoriilor suflate cu aur, argint sau bronz.

„E meritul fetelor, eu nu știu câte medalii am”

Privită dintr-o altă perspectivă, performanța lotului feminin de gimnastică de la Europenele de la Moscova – șase medalii obținute prin Larisa Iordache (4) și Diana Bulimar (2) – îl propulsează pe antrenorul de 62 de ani pe un munte de faimă și medalii. Din vârful căruia privește spre o nouă ediție a Mondialelor (Anvers, luna octombrie), dar și mai departe, spre Rio 2016.

Omul al cărui glas poruncitor le-a acompaniat pe Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Simona Amânar, Andreea Răducan, Cătălina Ponor sau Sandra Izbașa se confundă din anii 80 și până azi cu mai toate podiumurile obținute de campioanele României. Obișnuiește să joace pe cartea altruismului, iar răspunsul „e meritul fetelor, eu nu știu niciodată câte medalii am obținut”  e la fel de previzibil precum o diagonală fără cusur a Larisei Iordache. Și dacă în urmă cu șase ani, Academia Recordurilor Lumii i-a pus ștampila de „cel mai important antrenor din gimnastica feminină mondială a tuturor timpurilor” – cu 279 de „metale” obținute la JO, CM și CE, revenirea la lot, în 2010, a produs o nouă scânteie în sala de la Izvorani.

Vocea sa și a Marianei Bitang au dat un nou suflu echipei, iar Mondialul din 2010 (Porgras, aur la bârnă și Chelaru, argint la sol) a reprezentat punctul de plecare spre noi provocări. La un calcul simplu, ProSport a descoperit că în cei aproape trei ani de când dă din nou tonul antrenamentelor, Bellu a reușit să aducă încă 21 de medalii. A împacat extremele, a izbutit să-și adapteze mereu discursul la personalitățile dificile ale fetelor, și, mai presus de toate a știut cum să motiveze componentele lotului în cel mai greu an, cel post-olimpic. A ajuns la Moscova la borna 300, iar nucleul format din Izbașa – Iordache – Bulimar îi poate spori medaliile din suflet.

După un an olimpic, Octavian Bellu și Mariana Bitang au reușit să le facă pe fete să se descurce foarte bine la Moscova. Anul post olimpic e cel mai greu
Andreea Răducan, campioanaă olimpică 2000

Publicat: 23 04. 2013, 08:57
Actualizat: 23 04. 2013, 08:58