Garry Wilson, un jucător reinventat, strălucitor în semifinalele CM. „Veneau clătitele pe bandă. Una după alta. Pliai și venea următoarea. Prea monoton. Îmi zdrobea sufletul, pentru că mă consideram jucător de snooker și nu eram”

Primele sesiuni ale celor două semifinale de la Campionatul Mondial de snooker s-au încheiat, joi, cu scoruri surprinzătoare. John Higgins, finalist la ultimele două ediții, este condus după primele opt jocuri de către David Gilbert (numărul 16 mondial) cu 5-3, în timp ce Judd Trump a smuls la limită egalitatea, 4-4, în duelul cu Garry Wilson (numărul 32 mondial).

Pentru a vedea întreaga finală a Campioantului Mondial, fanii snookerului ar trebui să scoată din buzunar minim 410 lire sterline (aproximativ 2.300 de lei), pentru cele patru sesiuni ale meciului de titlu. Cele mai bune locuri sunt însă disponibile pentru un total de peste trei ori mai mare – 1.450 lire sterline. Un ultim act între Gilbert și Wilson ar fi o imensă surpriză, chiar dacă jocul celor doi englezi a fost incredibil la Crucible în ultimele două săptămâni.

Poveste hollywoodiană pentru Gary Wilson

În vârstă de 33 de ani, Gary Wilson, sau „Teroarea din Tyneside” cum este poreclit în circuitul profesionist, este o adevărată revelație, dar și un autodidact. A încercat să dea lovitura în snooker după ce a împlinit 19 ani, însă rezultatele au fost modeste, comparativ cu așteptările sale. Doi ani a rezistat, apoi a dispărut de pe „radar”.

Apoi, a fost șofer de taxi, barman, a lucrat într-o fabrică de produse alimentare congelate. Dacă la job lucra într-un mediu unde temperatura înghețase la -18 grade Celsius, în puținul timp care îi rămânea pentru sine pusese „la copt” o nouă tehnică de lovire.

Desmond Kane și Eurosport au dezvăluit incredibila poveste a lui Gary Wilson.

În nord-estul Angliei, Gary Wilson putea fi văzut împăturind clătite. Apoi punându-le în cutii. „Veneau clătitele pe bandă. Una după alta. Pliai și venea următoarea – încă o dată, pliai. Prea monoton. Munceai câteva ore, apoi pauză. Nu era muncă grea, doar zile lungi. Îmi zdrobea sufletul, pentru că mă consideram jucător de snooker și nu eram. Asta era ce voiam să fac și am făcut până când nu am mai putut să o fac. E devastator să știi ce vrei să faci și ceea ce ai putea să faci”, spune Wilson.

Pe circuitul profesionist de snooker nu rezistase decât din 2004 până în 2006. Adică până la vârsta majoratului american. Timp de șase ani, a trebuit să învețe să trăiască altfel, nu din snooker. „Au fost momente când mi-am spus – acum mă las. Camarazii mei veneau vinerea și sâmbăta la bar, iar eu munceam acolo. Mă bucur, totuși, că nu am renunțat”, mai spune Wilson, pentru ca apoi să explice exact în ce a constat transformarea din jocul său.

„Mi-am schimbat jocul complet, mi-am schimbat tehnica total. Eram un dezastru, porneam lovitura prea departe de bila albă și ratam cu mult. Am încercat să refac totul, să pun totul astfel încât să arate cât mai normal, să mă descotorosesc de proastele obiceiuri pe care le acumulasem. Am încercat să îmi curăț jocul cât de bine am putut. Am făcut-o de unul singur.

Trei luni doar asta am făcut: am încercat să învăț să lovesc cu brațul drept și să vin mai aproape de bila albă. Nu mai eram concentrat pe joc, ci pe a executa corect. nu am vrut să fac ceva neortodox, ci pur și simplu să ajung să fac lucrurile așa cum trebuie. Fără această schimbare nu aș fi putut reveni în circuit. Eram groaznic.

A fost un mare plus de încredere când am văzut că aceste modificări funcționează”, a declarat Wilson pentru Eurosport.

În 2013, Gary Wilson a revenit în circuit. În 2015, obținea o primă victorie „sonoră”, în fața lui Neil Robertson, avansând până în sferturi la Open-ul Galez, apoi și-a trecut în CV o primă prezență în finala unui turneu de puncte, la Open-ul Chinei, cu victorie la Ding Junhui, Mark Selby fiind singurul care l-a putut stopa, cu un 10-2 tranșant în meciul pentru trofeu.

În 2017, Gary Wilson lega o primă legătură de suflet cu Teatrul Crucible: trecea de calificări, reușind și un break maxim, apoi se înclina în primul tur în fața lui Ronnie O’Sullivan.

Acum, în 2019, a intrat în forță pe tabloul principal, stabilind un nou record pentru cel mai lung joc disputat vreodată la Campionatul Mondial: 79 minute și 31 de secunde pentru frame-ul decisiv al duelului cu Luca Brecel. L-a învins apoi, 13-10, pe Mark Selby (o mini-ravanșă, sîc!) și și-a asigurat cel mai mare cec câștigat vreodată din snooker: 100.000 de lire sterline. „Nu te poți gândi că este un joc care îți aduce mulți bani. Mă gândesc că trebuie doar să performezi cât de bine poți. Ai făcut atâtea greșeli de-a lungul drumului și ai pierdut atâția bani, iar asta ajunge să nu te mai deranjeze, joci doar pentru a juca bine„, trage linie Gary Wilson.

  • Semifinalele Campionatului Mondial se dispută după sistemul „cel mai bun din 33 de jocuri” / „primul la 17”.

 

Publicat: 03 05. 2019, 12:26
Actualizat: 03 05. 2019, 13:00