Elisabeta Lipă trage un semnal de alarmă: „Peste ceea ce e în spitale acum, unde să-i mai duci pe cei care se îmbolnăvesc din alte motive?”

Elisabeta Lipa in cadrul festivitatii de aniversare a 70 de ani de la infiintarea CSA Steaua Bucuresti, actiune desfasurata in Sala de Marmura a Cercului Militar National din Bucuresti, marti 6 iunie 2017. Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz, consideră că sedentarismul reprezintă o problemă gravă în România şi că nu e nevoie de studii pentru a afla că mişcarea fizică reduce numărul de bolnavi din spitale.

În vârstă de 55 de ani, fosta mare canotoare a României, este din septembrie noul vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Alexandru Dedu, Elisabeta Lipă și Camelia Potec au fost cei care și-au depus candidaturile pentru postul de vicepreședinte al COSR.

Elisabeta Lipă trage un semnal de alarmă: „Peste ceea ce e în spitale acum, unde să-i mai duci pe cei care se îmbolnăvesc din alte motive?”

„Nu cred că ne trebuie nişte studii ca să ajungem la concluzia că mişcarea, de la mic la mare, până la 90 de ani dacă te ţine organismul, cu un stil de viaţă sănătos, reduce numărul de bolnavi din spitale. Asta e clar. Statisticile care arată un grad mare de sedentarism demonstrează că nu facem sport acum, pentru că înainte ne obligau să facem sport, dar acum trebuie insuflată din nou dragostea pentru sport şi pentru mişcare.

Şi nu ar fi fost faptul că suntem sedentari, dar ce diagnostice presupune asta? Pentru că devenim şi bolnavi, bineînţeles. Şi peste ceea ce e în spitale acum, unde să-i mai duci pe cei care se îmbolnăvesc din alte motive?”, a declarat Lipă pentru Agerpres.

Totul pleacă de la educație, crede Elisabeta Lipă

„Eu de câţiva ani aud chestia asta, că sportul ar trebui să devină prioritate naţională, dar eu nu am văzut nimic scris de nimeni dintre cei care spun asta. Cum, ce înseamnă lucrul ăsta?

Ce înseamnă treaba asta? Mâine să zicem că Guvernul declară sportul prioritate naţională, ce facem? Eu cred că totul pleacă de la educaţie. Dacă nu ne educăm copiii şi nu le insuflăm de mici dragostea pentru sport, pentru mişcare, şi îi facem să creadă că sportul înseamnă doar medalia olimpică sau să fii campion mondial sau european cu siguranţă că lucrurile nu se vor schimba în ceea ce priveşte sedentarismul.

Şi asta se poate face prin nişte proiecte bine puse la punct şi respectate. Pentru că degeaba faci strategii peste strategii dacă nu se ţine nimeni de ele”, a mai spus Elisabeta Lipă.

Publicat: 29 11. 2020, 11:08
Actualizat: 29 11. 2020, 11:09