Elisabeta Lipă are ambiții foarte mari la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Ce spune despre finanțarea sportului

Ne apropiem cu pași repezi de anul 2023, an preolimpic, iar șefa canotajului româensc știe deja ce vrea de la Paris 2024. Elisabeta Lipă speră la mai multe medalii câștigate de canotori și la mai multe titluri olimpice, dacă în 2021 pe cea mai înaltă treaptă a podiumului au urcat doar Ancuța Bodnar și Simona Radiș.

2022, an senzațional

Lipă e foarte mulțumit de anul 2022, unul pentru care s-au terminat marile competiții. Ea a tras concluziile la Timișoara, cu ocazia Campionatului Național de Fond. ”Canotajul românesc a avut un an foarte bun la toate nivelurile. De la juniori, unde avem campioni europeni și mondiali, la tineret, unde avem, de asemenea, campioni mondiai și europeni, și, bineînțeles, la elită care ne reprezintă la competiția supremă, la Jocurile Olimpice, unde am obținut cinci titluri europene și patru titluri mondiale. Este un rezultat senzațional. Eu ca preșesedinte care sunt la al patrulea mandat nu am trăit până acum o asemenea bucurie”, a declarat Lipă.

Canotorii se pregătesc deja pentru Paris

De altfel, Lipă a și spus că sportivii, care au avut vacanță în octombrie, se pregătesc deja pentru Paris. ”Am început pregătirea pentru calificările la Jocurile Olimpice. Degeaba vrei să te duci la Paris dacă nu te-ai calificat. Sportivii noștri mai au un adversar foarte înverșunat, și anume, calificarea. Și noi trebuie să facem tot posibil să le dăm șansa tuturor și să le punem la dispoziție tot ce avem noi mai bun ca și logistică pentru că și obiectivele noastre pentru calificări sunt, zic eu, foarte îndrăznețe și, bineînțeles, peste un an, la Jocurile Olimpcie de la Paris așteptăm ca munca noastră să fie răsplătită în medalii”, a punctat președinta federației.

Mai multe medalii, mai mult aur!

Elisabeta Lipă, multiplă medaliată olimpică, vrea mai multe bărci calificate pentru ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice, așadar, o delegație și mai numeroasă.”Cu siguranță că trebuie să fie puțin mai numeroasă. Dacă nu-ți fixezi niște obiective îndrăznețe cu siguranță că nu ai starea necesară de a te lupta zi de zi cu toate neajunsurile pe care le întâmpină în drumul performanței și parcă nu e sarea și piperul de care avem nevoie în performanță”, a explicat șefa federației.

Firește, se dorește un număr mai mare de medalii, și un număr mai mare de titluri olimpice. ”Cu siguranță că întotdeauna este loc de mai bine și cu toții ne dorim mai multe medalii. Dar cert este că avem un lot de canotaj valoros. Important să avem grijă de sănătate lor, pentru că ei deja au ajuns la o maturitate în care știe fiecare ce are de făcut și valoare lui. Atunci și obiectivul  pe care și-l pune sportivul este clar cel de podiumul olimpic. Dar nici nu ne hazardăm în a ne asuma niște obiective care să fie greu de atins. Cert este că per ansamblu, lotul este valoros. Astăzi când voribm putem obține mai mult de o medalie de aur olimpică, dar încercăm să ne depășim”, a aădugat Elisabeta Lipă.

E nevoie de mai mulți bani

Federația Română de Canotaj a primit cea mai mare finanțare de la Ministerul Sportului, dar Lipă spune că e  loc de mai bine.

„Și în canotaj a fost la fel. Chiar dacă federația a obținut să zic, cel mai mare buget. Doar ca sumă, dar asta nu înseamnă că nevoile noastre au fost acoperite pentru că statul român atât a putut să dea unei federații cu cel mai mare rezultat. Nevoile sunt foarte mari. Avem noroc că lângă noi și sportul românesc avem COSR care finațează chiar foarte mult activitatea nostră. Și aici nu mă refer doar la loturile olimpice, mă refer la centrele naționale olimpice de juniori și de tineret care sunt finanțațe integral de către comitetul olimpic. Pentru că altfel cred că nu am vedea niciun sportiv concurând pe Bega dacă nu am avea aceste surse de finanțare”, a conchis fosta mare canotoare.

După Campionatul de Fond, iarna, sportivi vor avea doar competiții de ergometru.

Publicat: 12 11. 2022, 10:01
Actualizat: 12 11. 2022, 10:02