Doi români, campioni ai Statelor Unite la bridge „Așa și-au mai schimbat părerea despre români”

Doi sportivi români, Iulian Rotaru și Radu Nistor, au câștigat concursul de perechi „Lebhar IMP” din cadrul celei de-a 57-a ediție a Campionatelor Naționale Nord Americane de Bridge, ediția de primăvară, Dallas 2014. Locul doi a fost ocupat de o axă din Danemarca, Hans Christian Graverson și Henrik Casperson, iar pe locul trei s-au clasat Allen Hawkins Jr și Bernard Yomtov, din SUA.

Pentru bridge-ul din România, rezultatul celor doi reprezintă una dintre cele mai mari performanțe din istorie.


Radu Nistor și Iulian Rotaru după victoria de la Dallas

Iulian Rotaru (39 de ani) este unul dintre puținii jucători profesioniști români. Este multiplu campion național și component al reprezentativei României, participantă la ultima ediție a Campionatului European de Bridge, desfășurat în 2012 în Irlanda, la Dublin.

5 prezențe cu naționala României la Campionatul European de Bridge are Iulian Rotaru în palmares

Radu Nistor (25 de ani) a câștigat în România tot ce se putea la nivel de juniori și a participat cu naționala noastră de tineret la mai multe campionate europene. Cea mai mare performanță a sa este locul doi la concursul individual, la juniori, la World Mind Games, în 2008, la Beijing. În urmă cu o lună s-a mutat în SUA pentru a-și dezvolta cariera de jucător profesionist de bridge.

4 prezențe cu naționala de tineret a României la Campionatul European de Bridge are Radu Nistor în palmares

La bridge, un jucător este considerat junior până împlinește 26 de ani.

Rezultatul obținut la Campionatele Naționale Nord Americane îi va ajuta pe Rotaru și Nistor să își găsească mai ușor contracte în SUA: „Este o mare performanță pentru noi. Pentru mine e un pic mai ușor să obțin sponsori, joc de mai mult timp în SUA. Radu a venit aici doar de o lună și nu este foarte cunoscut. Este tânăr și lumea nu are foarte mare încredere în el. Pentru americani contează mai puțin ce rezultate ai obținut în Europa, important este să ai puncte câștigate în clasamentele lor. Acum are șanse mai mari să obțină contracte de sponsorizare”, a declarat Iulian Rotaru pentru ProSport.

„Pentru mine este un vis împlinit. Mi-am reprezentat țara de multe ori la campionate europene, iar acum am și recunoaștere în «liga mare». Mai ales în SUA, unde bridge-ul este foarte dezvoltat”
Radu Nistor, pentru ProSport

  • Bridge-ul este un joc de atu și se joacă cu un pachet întreg de cărți împărțite egal între patru jucători care alcătuiesc două perechi adverse (axe). Jucătorii aflați pe două laturi opuse ale mesei de joc constituie o axă. (Wikipedia)
  • Jocul are două părți: prima în care se licitează, în care axele, printr-un limbaj codificat, își propun, cu cărțile de care dispun, să realizeze un anumit contract și a doua parte în care se desfășoară jocul propriu-zis, adică jocul de levată, în care axa contractantă încearcă să-și realizeze contractul, iar „flancul” încearcă să-l împiedice. (Wikipedia)
  • Fiecare jucător are în mână 13 cărți. O levată este compusă din patru cărți, câte una de la fiecare jucător. Contractele sunt până la nivelul 7 și pot fi de atu (trefla, caro, cupă, pică) sau de fără atu (FA). O axă își realizează contractul daca ia 6 levate plus un număr de levate egal cu nivelul licitat. Ex: pentru un contract de „4 pici” sunt necesare 10 levate cu atu pică.

Hoții din România, subiect de discuție la masa de joc

Rotaru și Nistor au avut parte și de un moment neașteptat la masa de joc. Întâmplarea a fost povestită chiar de unul dintre jucători: „În ultimul tur de finală, un adversar ne-a întrebat de unde suntem. Când am spus România, ne-a povestit cum a fost jefuit în Praga de doi români. I-am spus că ne pare rău și că îl invităm să viziteze România și să se convingă ca nu e chiar atât de rău„, a povestit Iulian Rotaru, care a adăugat: „La final, după ce s-au dat rezultatele, a venit la noi să ne felicite și ne-a spus că și-a schimbat părerea despre români„.

Publicat: 24 03. 2014, 18:40
Actualizat: 29 03. 2014, 09:58