CSM București și-a făcut încă o trupă de șoc pentru Europa. Echipa feminină de volei a clubului a învins în weekend o dublă câștigătoare de Liga Campionilor

CSM București a început în forță noul sezon. După ce a câștigat prima etapă cu 3:0 în fața echipei CSM Târgoviște, echipa pregătită de sârbul Miroslav Aksentijevic a învins, în weekend, RC Cannes, la un turneu amical desfășurat la Istres (Franța).

CSM București a intrat în lumina reflectoarelor, în ultimele luni, prin cele două echipe de handbal pe care și le-a clădit în vederea abordării sezonului 2014-2015. Cu formația feminină, gruparea susținută de primăria Capitalei are un proiect grandios, titlul în primă fază în România, iar apoi atacarea Ligii Campionilor.  Cu echipa masculină, CSM București și-a propus un loc de cupă europeană. Iar debutul de sezon este peste așteptări, locul 3, la două puncte de liderul Minaur Baia Mare.

Handbalul nu înseamnă însă totul pentru CSM, care din această toamnă are încă un pariu la cel mai înalt nivel: echipa feminină de volei. Cu un buget de aproximativ 800.000 de euro, trupa pregătită de sârbul Miroslav Aksentijevic și-a propus să atace supremația deținută în ultimii ani de Știința Bacău, dar să câștige și Cupa României. Cu voleiul feminin, CSM București participă și în cupele europene, în Challenge Cup (a treia competiție ca valoare), întrecere pe care și-a propus să o câștige. Primul hop este cel mai dificil, „dubla” cu formația rusă Uralochka-NTMK Ekaterinburg, o grupare care are în palmares opt titluri în Liga Campionilor, dar și alte șase finale.

CSM București a căpătat și mai mult curaj după primele meciuri susținute în acest sezon. Nu neapărat după debutul din Divizia A1, 3:0 cu CSM Târgoviște, cât mai ales după prestațiile avute în weekend-ul trecut, la un turneu amical disputat în Franța la Istres. Acolo, formația lui Aksentijevic a susținut cinci meciuri de pregătire cu echipe de Top, inclusiv cu o câștigătoare de Liga Campionilor, RC Cannes, iar bilanțul a fost peste așteptări: 5-0.

Rezultatele înregistrate de CSM București la Istres

  • 3:0 (25-20, 25-22, 15-11) cu Fujian (China)
  • 3:0 (25-19, 25-20, 15-12) cu Istres (Franța)
  • 3:0 (25-13, 32-30, 15-11) cu Asterix Kieldrecht (Belgia)
  • 3:0 (25-21, 25-18, 15-7) cu RC Cannes (Franța)
  • 2:1 (24-26, 25-17, 27-25) cu Asterix Kieldrecht (Belgia)

Meciul etalon al acestui turneu a fost cel cu formația franceză RC Cannes, o echipă care de 18 ani câștigă titlul permanent în Franța. De asemenea, Cannes a disputat și patru finale de Champions League în ultimii 12 ani, două fiind și câștigate (2002, 2003). Ultima finală a formației franceze a fost disputată în urmă cu trei sezoane. CSM București a câștigat cu 3:0 cu RC Cannes, meci care ar fi trebuit reeditat și în finala mare. Acesta nu a mai avut loc, având în vedere că reprezentanta României a avut biletele de întoarcere mai devreme decât ora programată pentru ultimul act al turneului.

„Obiectivul nostru este să câștigăm titlul și Cupa României, dar să facem și puțină imagine României în Europa. Știința Bacău, Dinamo București, Alba Blaj și CSM Târgoviște sunt principalele noastre adversare”, ne-a declarat Constantin Căliman, directorul general al CSM București. Pentru un parcurs la cel mai înalt nivel, formația Capitalei s-a întărit considerabil în intersezon, a transferat nu mai puțin de 10 voleibaliste. Dacă la handbal a adus patru campioane mondiale din Brazilia, CSM București a adus și la volei o jucătoare de mare valoare din această țară, deținătoarea en-titre a titlului olimpic. Ana Tiemi (27 ani) nu a fost prezentă la Londra, dar face parte din echipa națională, cu care a câștigat Grand Prix-ul Cupei Mondiale în 2009. De asemenea, brazilianca este campioană mondială la U20. Tiemi a venit de la Bursaspor (Turcia), echipă pentru care a evoluat în ultimii doi ani.

Trei jucătoare care au câștigat titlul cu Știința Bacău, Kremena Kamenova (Bulgaria), Marina Vujovic (Serbia) și Roxana Bacșiș sunt acum în lotul CSM-ului. Echipa mai fost „condimentată” cu jucătoare din SUA (Rachel Williams), Serbia (Natasa Siljkovic) și Croația (Karla Klaric). Pentru că în Divizia A1 este obligatorie prezența în teren, în același timp, a cel puțin trei jucătoare din România, CSM le-a mai transferat pe Georgiana Faleș, Mihaela Ozun, Diana Tătaru.

Pentru sezonul 2014-2015, echipa din Capitală are la dispoziție o adevărată multinațională, cu opt jucătoare de peste hotare. Au rămas în București Krystle Esdelle (Trinidad) și Jasna Majtorovic (Serbia).

Publicat: 20 10. 2014, 13:35
Actualizat: 20 10. 2014, 17:08