Cinci români participă la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne – STIHL Timbersports

Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne se desfășoară pe Porsche Arena – Stuttgart, începând de joi, 24 octombrie, și până sâmbătă, 26 octombrie. Acest eveniment va fi cel mare din istoria campionatelor mondiale, așteptându-se peste 10.000 de spectatori pe Porsche Arena și peste 100 de atleți din 23 de țări. Pentru prima dată în istoria acestui sport, competiția pe echipe va fi transmisă live pe internet vineri (începând cu ora 20.15), iar sâmbătă cea de individual (începând cu ora 20.00).  Țara noastră va fi reprezentată de o echipă formată din Botond Nagy (37 ani), Costel Pleș (31 ani), Ioan Nyamcsuk (42 ani), Ionel Mariniță(25 ani) și  Dan  Petrescu (foto, 28 ani). Dan Petrescu este campionul României la STIHL Timbersports din acest an și ne va reprezenta și la proba de individual.  Pentru prima dată  la Mondiale vom fi reprezentați și într-o probă dedicată juniorilor, în afara concursului. La competiția de”rookies” va concura din partea României Nagy Csongor (25 ani), fratele veteranului Botond Nagy, cel care a deschis practic această competiție în țara noastră. Astăzi se desfășoară etapa de calificări la individual, iar mâine calificările pe echipe, unde unde atleții noștri se vor lupta cu Ungaria, Polonia, Turcia și Cehia. Probele de concurs la care se vor întrece participanții la Mondiale sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală și Tăierea la înălțime. La competiția individuală, la probele menționate mai sus se adaugă una dintre cele mai spectaculoase încercări și anume Tăiere cu „Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul și este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h, super motoferăstrăul care taie trei felii dintr-un buștean în mai puțin de 8 secunde va fi mânuit pe Porsche Arena de Dan Petrescu. Echipamentele necesare:

Toporul

Fabricat dintr-un oțel special, toporul este lucrat manual, cântărește aproximativ 2.5-3 kg și are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiție. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Prețul unui topor de competiție pornește de la 300 Euro si poate ajunge si la 800 Euro. Atleții mențin și ascut topoarele lor foarte frecvent.

Super-motoferăstrăul

Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul. Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unități sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiții sportive, întrucât necesită un efort uriaș și putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Căntărește aproximativ 27 kg și învârte lanțul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiția minimă de bază pentru un motoferăstrău pentru proba Tăierea cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

Joagărul

Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în SUA, Canada sau Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinții lungi de 10 cm sunt lucrați manual. El cântărește aproximativ 5 kg și prețul de pornire este 1.500 Euro. La o lungime de 2m, este numai potrivit pentru o competiție sportivă.

Motoferăstrău STIHL MS 661

Motoferăstrăul MS 661 este un model standard. Cu o putere de 7.3 cp și capacitate de 91.6 cc, cântărește 7.4 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

Lemnul

Plopul este esența de lemn folosită în Europa în cadrul competițiilor STIHL TIMBERSPORTS iar în SUA pinul alb. Lemnul este selecționat în conformitate cu reguli bine stabilite. Pentru a asigura șanse egale participanților, blocurile de lemn folosite sunt calibrate la același diametru înainte de eveniment. Lemnul este sigilat și depozitat în conditii de climă speciale pentru a păstra calitățile sale neschimbate. Acest sistem asigură comparabilitatea timpilor și recordurilor la nivel internațional. Plopul tăiat se regenerează rapid, iar cel folosit în competiții este reciclat după evenimente.

Daniel REMEȘ

Publicat: 24 10. 2013, 13:38
Actualizat: 24 10. 2013, 13:39