Novak: „Ediția din 2014 a Turului ciclist al României nu va avea loc”

Președintele demis al Federației Române de Cilcism, Eduard Novak, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că ediția din acest an a Turului României nu se va desfășura, deoarece forul nu are finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului.

„Turul Ciclist al României este în imposibilitatea de a fi organizat, pentru că nu avem finanțare de la MTS. Bugetul pentru Turul ciclist al României este de 150-200.000 de euro. Pot să spun sigur că nu va avea loc în acest an. Orice sponsorizare din acest an o vom îndrepta către loturile naționale, pentru a aduna punctele necesare calificării la Jocurile Olimpice. Noi, din 2006, nu existăm la Ministerul Finanțelor. Tot timpul au fost șapte-opt angajați, dar nu s-au plătit taxe. Datoriile sunt de 220-250.000 de euro și nu putem reînnoi contractul de finamțare cu MTS, pentru că nu avem certificat fiscal”, a declarat Novak.

Ultimul an în care nu a fost organizat Turul Ciclist al României a avut loc în 1996.

În locul Turului Ciclist al României, Eduard Novak a anunțat organizarea Cupei României, care se va întinde pe întreg anul 2014. „Avem un nou proiect. În locul Turului României avem Cupa României pe patru discipline a câte șase etape. Vor fi 24 de etape de concurs. Este un proiect de lungă durată”, a menționat Novak.

Eduard Novak este de părere că MTS va debloca finanțarea către federația de ciclism, însă jumătate din fonduri vor trebui înapoiate în contul datoriilor acumulate. „MTS a spus că ne va da finanțare, iar din ea o să reeșaloneze datoriile. Vă dați seama că o să primim o finanțare de 200.000 de euro, iar 100.000 trebuie să îi dăm înapoi. Doi-trei ani o să suferim foarte mult din cauza aceasta, însă cred că o să pot aduce sponsori și o să compensăm această lipsă”, a subliniat Novak.

Eduard Novak i-a acuzat pe foștii conducători ai Federației Române de Ciclism de faptul că au delapidat bugetul cu aproximativ 60.000 de euro anual. „Avem foarte multe datorii, 47 de numere de telefon la șase angajați. Este incredibil ce am găsit în contabilitate. Toate dosarele contabile sunt sub investigarea autorităților. Acestea sunt motivele pentru care dânșii au dorit să scape de mine, ca să nu fac lumină în acest caz. Trebuie să lucrăm curat, să nu dispară bani. Lunar, prin facturi false de la 10-15 firme, se extrăgeau în jur de 5-6.000 de euro lunar din bugetul federației. Acum trebuia să avem microbuze, biciclete, însă federația are două Dacii prăpădite. Acesta este prețul. Mi-am pus numele, mi-am pus cariera în joc, m-am murdărit în tot scandalul acesta doar pentru a face curățenie în ciclismul din România. O duc până la sfârșit și pot să spun că am câștigat”, a completat Novak.

Eduard Novak susține că el este președintele în funcție al forului și că o decizie a instanței anulează demiterea sa: „Vineri, Tribunalul București a aprobat anularea hotărârii din 6 decembrie, ceea ce înseamnă că acea decizie e nulă, inclusiv cea din noiembrie, de demitere a mea. În acest moment singurul președinte care reprezintă FR Ciclism e Novak Carol Eduard.”

Campionul paralimpic de la Londra 2012 s-a arătat dezamăgit că numele său este asociat cu o demitere și nu cu performanțele pe care le-a obținut. „În acest moment ne aflăm la o răscruce de schimbare de conducere, de mentalitate, de a dezvolta acest sport în România. De aproape un an există un război între anumite persoane care au deținut controlul federației, iar cu venirea mea la conducerea federației s-au schimbat lucrurile, iar acești domni au încercat să mă saboteze, votând demiterea mea. După o carieră frumoasă de 25 de ani ca sportiv de performanță, cu cinci titluri mondiale, primul titlu paralimpic pentru România, m-am trezit, accesând Google, că lângă numele meu nu mai apare că sunt campion, ci că sunt demis. Acest lucru a adus o atingere foarte gravă carierei mele sportive”, a adăugat Novak.

Eduard Novak speră ca la Campionatele Mondiale paralimpice de ciclism pe pistă de la Aguascalientes (Mexic), ce se vor desfășura în perioada 10-13 aprilie, să doboare recordul mondial pe care îl deține în proba individuală. „Anul acesta încep perioada de calificare pentru Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016. Peste trei săptămâni am Campionatul Mondial în Mexic, iar acolo este cea mai rapidă pistă din lume și aș dori să dobor recordul mondial, care îmi aparține și care să nu fie bătut pentru foarte mult timp. Mă simt foarte bine, foarte pregătit și cu speranța să adunăm cât mai multe puncte pentru a calificat trei-patru cicliști pentru Paralimpiadă. Pentru mine, Rio este unul dintre cele mai importante țeluri, să încerc să câștig din nou”, a mai spus Novak.

Președintele federației a menționat că negociază cu italianul Renzo Boscolo preluarea postului de antrenor federal, iar România să califice doi sportivi la Rio de Janeiro. „Suntem în discuții cu italianul Renzo Boscolo pentru a fi antrenor federal până la Rio, cu obiective clare. Sper să calificăm doi sportivi la Jocurile Olimpice. Îi avem pe Edi Grosu și Andrei Nechita plus doi moldoveni naturalizați”, a conchis Novak.

Novak, campion paralimpic la Londra, a fost ales, la 15 martie 2013, în funcția de președinte al Federației Române de Ciclism, însă la 12 noiembrie 2013, Consiliul de Administrație a decis demiterea sa pentru încălcări repetate ale statutului. MTS a precizat ulterior că ședința în care Novak a fost înlăturat de la conducere, a fost nestatutară.

La 6 decembrie 2013, o parte a membrilor afiliați ai FR Ciclism a participat la o Adunare Generală Extraordinară de alegeri în cadrul căreia Nicolae Plugaru a fost desemnat președinte. Totuși, MTS nu a trimis niciun reprezentant la aceste alegeri și nu a recunoscut până acum numirea lui Plugaru în funcția de președinte.

Mediafax

Publicat: 19 03. 2014, 14:45
Actualizat: 19 03. 2014, 14:46