Dinamo, în război cu federația

Caravana ediției 2009 a Turului României (6-13 iunie) nu s-a conturat bine că au și apărut primele contre.

Dinamo-Secrom, cea mai bună echipă din România, a fost anunțată telefonic (se așteaptă și înscrisul oficial…) să nu mai vină în Tur cu rutieri străini, pentru că nu-i vor fi acceptați. „De 3-4 ani participăm cu acești sportivi în Turul României și ne batem cu bulgarii, cu albanezii, cu ucrainenii să ținem steagul sus. Până acum ni s-a permis participarea, a fost regulamentară, ba în aceeași formulă am fost la Tururile Bulgariei și Turciei, am alergat în curse importante din Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, nimeni n-a avut ceva de obiectat. Federația noastră are alte principii?”, se întreabă managerul cicliștilor din Ștefan cel Mare, Constantin Cârstea. Considerând că această decizie se înscrie pe linia „șicanelor federale” din ultimii 13 ani, conducerea de la Dinamo este decisă să atace hotărârea la toate instanțele: la MTS, la un Tribunal din România, poate chiar și la Lausanne.

„Trebuie să fie rezidenți”

FR de Ciclism a contraatacat. „Regulamentele federației s-au schimbat din cauza unor echipe din România care au luat numai străini. Astfel, există în Regulamentul de Organizare și Funcționare, la capitolul patru (nr – Licențieri, categorii de vârstă, transferuri, calificare sportivă), litera D, articolul 9, stipulat clar că un străin poate participa la competiții naționale sau internaționale doar dacă este rezident în România. Or, Dinamo nu poate face dovada rezidenței. Sau, Dinamo își poate face echipă profesionistă sau continentală și atunci nu mai sunt probleme”, a declarat secretarul general al FRCT, Vasile Selejan.

Precizare

Articolul 9 din regulament, „mărul discordiei” în această cauză, este destul de ambiguu:
Art.9- Un ciclist de cetatenie straina cu domiciliul (rezident) in Romania, poate fi licentiat/autorizat, de catre F.R.Ciclism Si Triatlon sa participe la competitii nationale sau internationale, la un club sau asociatie sportiva din Romania.

Solicitantul va prezenta obligatoriu acordul eliberat de federatia de ciclism din tara de origine in original si traducere legalizata, precum si dovada rezidentei in romania, documentele respective fiind anexate la cererea de licenta solicitata de clubul sau asociatia sportiva interesata.
 

 

Articol scris de Ionel Pană

Publicat: 20 05. 2009, 13:42
Actualizat: 20 05. 2009, 13:43