Azi începe spectacolul din Turul Franței! Analiza specialistului Emanuel Terzian înainte de Marea Buclă: „Să ne rugăm să ajungă la Paris, altfel unele echipe își vor înceta existența!” | INTERVIU EXCLUSIV

În sfârșit începe și Turul Franței! Azi e ziua cea mare pentru iubitorii ciclismului, care așteaptă spectacol total în cele trei săptămâni din „Le Tour”.

Startul se dă la Nice, caravana urmând să călătorească timp de 21 de zile (la care se adaugă două zile de pauză) pe un traseu hexagonal, cu multe etape scurte.

Turul Franței, sub amenințarea coronavirusului

Caravana Turul Franței va rula sub amenințarea COVID-19. Iar Franța are mari probleme tocmai în această perioadă, după ce vineri seara au fost raportate 7.379 de cazuri de coronavirus în 24 de ore.

ProSport a stat de vorbă cu Emanuel Terzian, vocea care a devenit una inconfundabilă pentru iubitorii ciclismului în ultimii ani. Terzian va comenta Turul Franței la EuroSport, însă și-a găsit timp să și analizeze din toate punctele de vedere ediția din acest an, sperând ca „Marea Buclă” să se încheie cu bine și să ajungă la Paris.

ProSport: Cum vezi Turul Franței fără Chris Froome?

Emanuel Terzian: E o competiție mai puternică. Froome ar fi fost la start doar cu numele, fiindcă el însuși a recunoscut că nu avea forma necesară pentru a ajuta echipa. Nu e ușor să te recuperezi și să revii în formă pentru a câștiga Turul Franței, după ce ai avut fracturi de femur, vertebre, stern, cot și coaste, rupturi de tendoane și ligamente și ai pierdut doi litri de sânge. Șase ore a durat doar operația de refacere a femurului. Competițiile la care Froome a luat startul în luna august ne-au aratat că el este în acest moment sub oameni precum Sivakov, Castroviejo sau Amador. În condițiile în care echipa sa l-a mutat în lotul pentru Vuelta și i-a mai oferit două luni de pregătire, cred că i-a făcut un favor. În Turul Franței ar fi fost o umbră a cvadruplului câștigător.

ProSport: Roglic sau Bernal? Cine are șansele cele mai mari să se impună?

E. M: Acum două săptămâni aș fi răspuns Roglic fără să clipesc. Dar de atunci s-au întâmplat două lucruri. Roglic a căzut în Criteriul Dauphine și nu s-a putut antrena timp de o săptămână, iar Ineos a renunțat la două nume mari – dar care ar fi fost două mâini moarte în Tour – și i-a pus la dispoziție lui Bernal cea mai bună echipă posibilă. În definitiv, poate că-i mai bine așa, să nu avem un favorit clar și să descoperim pe parcurusul celor trei săptămâni care rutier e mai puternic.

ProSport: Cine poate fi marea surpriză în Turul Franței?

E.M. : Oricine poate interveni în această luptă a coloșilor Roglic-Bernal. Și mă gândesc la Thibaut Pinot, la Tadej Pogacar și la Mikel Landa. Dar instinctul îmi spune că marea surpriză va fi Tom Dumoulin. După cursele pregătitoare, toată lumea a vazut că olandezul e sub colegul său, Primoz Roglic. Însă veștile venite din cantonamentul echipei Jumbo-Visma spun că, în timp ce slovenul nu se antrena din cauza rănilor, Dumoulin a crescut mult în formă față de ce am văzut în Dauphine. Nu m-ar mira – ținând cont și de bandajul pe care Roglic l-a purtat pe braț la prezentarea echipelor – ca Dumoulin să fie omul numărul 1 de la Jumbo.

ProSport: Crezi că se va decide totul până la contratimp?

E. M : Majoritatea rutierilor care au studiat traseul spun că este cea mai grea ediție din ultima decadă. Avem munți încă din etapa a doua și finiș în cățărare încă din etapa a patra. Cu toate acestea, cred că Turul nu se va decide decât în ultima săptămână, iar înaintea contratimpului din penultima zi cred că vor fi cel puțin doi cicliști cu șanse la tricoul galben.

„Pentru clasamentul general mizez pe Jumbo-Visma!”

ProSport: Care echipă ți se pare cea mai bună în momentul de față?

E. M : Fiecare echipă are obiectivele sale. Pentru clasamentul general, mizez pe Jumbo-Visma, care are în Sepp Kuss și George Bennett doi locotenenți de lux. Dar foarte interesant arată și Education First, care, pe lângă Rigoberto Uran (locul 2 în 2017), are doi cai narăvași care abia așteaptă să primească liber: Sergio Higuita și Daniel Martinez. Apoi, mai e Lotto-Soudal, care a venit pentru victorii de etapă, fără intenții de clasament general. Are cel mai bun trenuleț pentru sprinturi – Philippe Gilbert-John Degenkolb-Roger Kluge-Jasper de Buyst-Caleb Ewan – și e favorită în etapele de plat, iar Gilbert și Tom de Gendt sunt oamenii ideali pentru a căuta victorii din evadare.

ProSport: Cum ți se pare că arată ciclismul după pandemia de coronavirus și cât de mult contează că Turul Franței a fost amânat?

E. M. : Există o foame de competiții cum n-am mai văzut vreodată și e normal să fie așa. Toată lumea vrea să concureze, pentru că altfel existența echipelor este amenințată. Sponsorii se vor retrage dacă nu-și văd numele afișat în curse, pentru că, până la urmă, pentru asta plătesc. Iar Turul Franței este fundamental. Să ne rugăm ca Marea Buclă să ajungă la Paris, altfel vom vedea echipe care își vor înceta existența. Cât despre amânarea din iulie în septembrie, sigur vor fi consecințe pe care le vom descoperi pe parcurs. Dar parcă nu e la fel de grav că în cazul Giro (din mai în octombrie) sau Vuelta (din august în noiembrie).

Publicat: 29 08. 2020, 08:17
Actualizat: 29 08. 2020, 08:18