Ce nu se știe despre Octavian Bellu, cel mai titrat antrenor din lume! „Profu” de la Deva își aniversează azi ziua de naștere – face 71 de ani | SPECIAL

Octavian Bellu, antrenorul lotului olimpic feminin de gimnastica, face o declaratie de presa, la sosirea de la Campionatele Mondiale de la Antwerp, in Bucuresti, luni, 7 octombrie 2013. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 9 poze

Octavian Bellu a fost inclus în Cartea Recordurilor drept cel mai valoros antrenor din lume, luându-se în calcul toate disciplinele sportive.

În perioada în care a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică, până în 2005, Bellu a obţinut nu mai puţin de 279 medalii (106 de aur, 86 de argint şi 87 de bronz).

Distribuţia medaliilor a fost următoarea: 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz), 75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz), 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz), 61 medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz) şi 24 medalii la Cupa Mondială (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz).

Ce nu se știe despre Octavian Bellu, cel mai titrat antrenor din lume! „Profu” de la Deva își aniversează azi ziua de naștere – face 71 de ani | SPECIAL

Azi, când valorosul tehnician împlinește vârsta de 71 de ani, Prosport vă prezintă câteva lucruri despre el, mai puțin cunoscute:

1. De fiecare dată când intra în concursuri, cu fetele pe care le pregătea, Bellu obișnuia să poarte un ceas cumpărat în Japonia, în semn de noroc.

2. Când pregătea concursuri care aveau loc în săli, unde se știa că publicul creează un adevărat vacarm, ii aducea la sala de gimnastică din Deva pe elevii liceului cu program sportiv. Aceștia trebuiau să încerce să recompune vacarmul creat de o galerie de fotbal, iar gimnastele simulau că sunt în concurs.

3. A practicat în tinerețe baschetul,fiind, totodată și un foarte bun înotător.

4. A ajuns să dea examen la Institutul de Educație Fizică și Sport, de gura prietenilor. Normal, și-ar fi dorit să devină medic.

5. Cea mai mare ofertă financiară pe care a primit-o, de a pleca împreună cu Mariana Bitang, să antreneze în străinătate, a fost de un milion de dolari. Aceasta a venit din partea federației chineze, după Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena.

6. În tinerețe, a predat istoria română și biologia, ca profesor suplinitor la Liceul din Valea Călugărescă.

305 medalii Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice

În octombrie 2020, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale şi, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale, a certificat, din nou, că antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cu care echipa de gimnastică a României a câştigat cinci titluri mondiale şi două olimpice, sunt „Cei mai de succes antrenori din lume”, sub conducerea celor doi antrenori, gimnastele române câştigând, în total, 305 medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice.

Octavian Bellu a fost căsătorit, până în anul 2000, cu Camelia, o asistentă medicală din Ploiești, cu care are o fată, Iolanda, iar Mariana Bitang l-a avut ca partener de viață pe Viorel Bitang, un reputat profesor și antrenor de natație din Arad, fost manager general al CSM Arad, cei doi având un fiu, Andrei, care, la un moment dat, a avut o relaţie apropiată cu gimnasta Sandra Izbaşa.

Din 1981 Octavian Bellu lucrează la Deva

Din octombrie 2008, Mariana Bitang şi Octavian Bellu formează un cuplu și în viața personală de zi cu zi, cei doi hotărând atunci să își unească destinele.

Unul dintre cei mai importanţi antrenori de gimnastică din lume, Octavian Ioan Atanase Bellu, s-a născut la 17 februarie 1951, la Ploieşti, jud. Prahova.

A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), promoţia 1974, specializarea gimnastică. Fost practicant al atletismului, voleiului şi baschetului, şi-a început cariera ca profesor de educaţie fizică în localitatea Valea Călugărească (1974-1978). A devenit apoi antrenor de gimnastică la Clubul Sportiv „Petrolul” din Ploieşti (1978-1981), potrivit Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România – Volumul II (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002).

În 1981, a acceptat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul feminin de gimnastică a României, iar în 1990 a devenit antrenor coordonator până în 2005.

Publicat: 17 02. 2022, 08:30
Actualizat: 17 02. 2022, 08:59