Cazul Simona Halep schimbă regulamentul WTA. Apar „clasamentele speciale”: ce sunt și când ar putea intra în vigoare

Oficialii WTA vor schimbe regulamentele și să introducă ierahiii speciale, după ce suspendarea Simonei Halep pentru dopaj a fost redusă de la 4 ani la 9 luni.

WTA vrea să modifice regulile în cazul jucătorilor de tenis achitați sau cărora li s-au redus pedepsele pentru dopaj, pentru aceștia urmând să apară „clasamente speciale”.

Cazul Simona Halep schimbă regulamentul WTA. Apar „clasamentele speciale”: ce sunt și când vor intra în vigoare

Spre deosebire de cazurile de accidentări grave care necesită o perioadă mai lungă de timp de refacere sau de concediu de maternitate, sportivele suspendate pentru dopaj nu au parte de un clasament protejat la întoarcere, astfel că trebuie să o ia de la zero în ierahiile WTA.

Pentru a evita aceast lucru, WTA ia în considerare o schimbare a regulamentului după cazul Simonei Halep, cea care a revenit la turneul de la Miami cu ajutorul unui wild card. Nefiind clasată deocamdată în clasmentul WTA, sportiva noastră va avea nevoie de astfel de „invitații” pentru a participa la turneele viitoare.

„Am început un proces de revizuire a acestei reguli, deoarece credem că este oportun să analizăm acest aspect. Calendarul exact pentru orice potenţială modificare a regulilor şi implementarea ulterioară a acestora va depinde de feedback-ul primit de la membrii noştri”, a declarat un purtător de cuvânt al WTA, citat de Fanatik.

Cazul Tara More și reacția Asociaţiei Jucătorilor Profesionişti de Tenis

Tara Moore, fost lider mondial la dublu, afirma la începutul acestei luni că îi este aproape imposibil să revină în topul tenisului mondial după ce a scăpat de acuzația de încălcare a regulilor antidoping.

„Este grozav că Simona Halep reuşeşte să se repună pe picioare atât de repede. Păcat că nu este la fel pentru mine şi pentru alte jucătoare care au fost exonerate şi care nu sunt atât de sus.

WTA are nevoie de o regulă conform căreia, dacă o jucătoare este găsită fără vină sau neglijență, ar trebui să primească măcar un clasament de protecţie”, a spus Moore, care se afla pe locul 77 la dublu în iunie 2022, când a fost nevoită să se retragă din activitate timp de 19 luni după ce a picat un test antidoping.

Ea a fost exonerată de dopaj în luna decembrie 2023, după ce a dovedit că sursa testului său pozitiv a fost carnea contaminată.

„Timpul şi oportunităţile pierdute nu pot fi niciodată recuperate pe deplin. Am solicitat o astfel de regulă în trecut şi salutăm luarea ei în considerare acum”, a transmis și directorul executiv al Asociaţiei Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA), Ahmad Nassar.

 

Publicat: 21 03. 2024, 12:25