Canotajul românesc începe să prindă din nou culoare: „Fetele sunt eroine”

La Chungju (Coreea de Sud), România a obținut medalii de argint prin fetele de la „dublu rame” și „8+1″

Canotajul românesc începe să prindă din nou culoare. La un an de la eșecul olimpic londonez, ambarcațiunile tricolore au atins de două ori podiumul la Mondialele de la Chungju (Coreea de Sud), de fiecare dată pe poziție de argint: la dublu rame (Roxana Cogianu, Nicoleta Albu) și la 8+1 (Cristina Ilie, Cristina Grigoraș, Camelia Lupașcu, Roxana Cogianu, Nicoleta Albu, Ioana Crăciun, Andreea Boghian, Ionela Zaharia și Daniela Druncea). Prezentă la competiția din Coreea, Elisabeta Lipă face o analiză dură a condițiilor de care a beneficiat lotul tricolor.

Doamna Lipă, mulțumită pentru cele două medalii sau supărată pentru că nu a fost aur?
Cum să nu fiu mulțumită la ce am văzut aici? A fost mondialul cu cel mai mare număr de participanți din istorie, iar bătaia pentru medalii a fost pe viață și pe moarte. Nu mai vorbim de aur, e o performanță să urci pe podium. Nu am efectiv ce să le reproșez fetelor.

Blocaje musculare din cauza oboselii

Mai sunt trei ani până la JO de la Rio. Mai pot crește performanțele până atunci?
Loc e de crescut, dar cum și cu cine să creștem? Nu avem un loc de pregătire, ne antrenăm printre șalupe, n-avem medic, hrana e așa cum e.

E o problemă legată de bani?
De bani, de strategie. E un subiect amplu care nu se poate epuiza prin câteva declarații date prin telefon. Trebuie făcută o analiză și să se stabilească în mod clar ce se dorește. Mă refer la întreg sportul românesc, nu doar la canotaj, că fiecare federație are neajunsurile ei.

Ce v-a lipsit acum?
Cum să te bați cu SUA, cu Australia, Marea Britanie sau Noua Zeelandă când vin la mondiale cu grup de refacere după ele, cu bazine de gheață și toate condițiile? În Coreea a fost o umiditate și o căldură excesive. Nu puteai să stai nici la umbră, iar finalele s-au tras la ore insuportabile, la cererea televiziunilor. Când tragi în fiecare zi, când transpiri abundent, diferența se face prin refacere. Noi n-am avut nici măcar medic și un singur masor. În ultimele zile, fetele noastre făceau blocaje musculare. Comparativ, americanii au venit cu 90 de sportivi și 40 suprastructură.

În ultimii ani se părea că vom consacra un nou „peror”, Albu – Lupașcu. De ce a fost preferată Cogianu?
S-a făcut selecție și a tras cel mai bun peror, conform rezultatelor de la ora actuală. Și iată că s-a dovedit că am avut dreptate, pentru că am urcat pe podium, iar în semifinale au tras un 6:59 remarcabil. Fetele noastre sunt niște eroine. Voi discuta la întoarecerea în țară cu șefii de la MTS și COSR, pentru că trebuie făcut ceva dacă vrem performanță. Dacă nu, vom merge din inerție și vedem ce va fi. Oricum, fără cadru medical și cu o medicamentație de acum 20 de ani nu se pot face minuni.

Nu ne lipim de aur la Mondiale

România rămâne fără aur în 2013 la nivelul mondialelor și după încheierea competițiilor de la canotaj (Chungju) și kaiac-canoe (Duisburg). Într-un an post JO, în care atletismul (Moscova), natația (Barcelona) și judoul (Rio) nici măcar nu au urcat pe podium, câștigăm prestanță în continuare cu scrima (argint cu echipa masculină de sabie și bronz cu echipa feminină de spadă) și canotajul. Speranțe pentru aur mai rămân de la Mondialul de gimnastică (30 septembrie – 6 octombrie, Anvers).

Publicat: 02 09. 2013, 08:37
Actualizat: 02 09. 2013, 08:38