ULTIMA ORĂ‚ | Percheziții DNA în dosarul „Gala Bute”, la Rudel Obreja și la alte persoane și firme

  • Procurorii DNA fac, luni, 18 percheziții în București și patru județe, la sediile mai multor firme și la persoane suspectate de fapte de corupție, în dosarul „Gala Bute”, printre locuințele percheziționate fiind și cea a lui Rudel Obreja, precum și domiciliul primarului din Lupeni – Hunedoara.

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că în această cauză se fac cercetări care vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cadrul unor proceduri de achiziție, prin programe finanțate din fonduri publice și din fonduri europene.

Procurorii fac 18 percheziții în București și județele Ilfov, Prahova, Hunedoara și Gorj, la sediile mai multor firme și la locuințele unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că perchezițiile sunt făcute în dosarul „Gala Bute”, iar printre locuințele percheziționate este și apartamentul fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, din Sectorul 2 al Capitalei.

Potrivit surselor citate, anchetatorii fac percheziții și la locuința primarului din Lupeni, județul Hunedoara, Cornel Resmeriță, precum și în Ilfov – la locuințele lui Ștefan Lungu (Corbeanca) și Adrian Gărdean (Snagov), Hunedoara – la Miron Lupulescu (Hațeg) și Prahova – la Gheorghe Nastasia (Bușteni).

Tot în județul Hunedoara sunt percheziții la firmele Termogaz Company din Hațeg, Rogard Coom Impex SRL, tot din Hațeg, Consmin SA din Petroșani și Last Time Studio SRL din Câmpina, au precizat sursele judiciare.

Procurorii sunt sprijiniți în această cauză de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriul din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.

Astfel, șeful procurorului de caz apreciază că „soluția de neurmărire cu privire la Ariton Ion și la reprezentanții companiilor naționale care au sponsorizat Federația Română de Box este greșită, fiind necesară continuarea urmăririi penale cu privire la săvârșirea de către aceste persoane a infracțiunilor prev. de art. 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000 cu modificările și completările ulterioare rap. la 248 C.p.”, respectiv pentru abuz în serviciu.

Din actele cauzei rezultă că Ion Ariton, folosindu-și autoritatea derivată din funcția de ministru al Economiei, i-a determinat pe directorii celor 10 companii naționale să încheie contractele de sponsorizare, împrejurare de natură să atragă tragerea sa la răspundere penală pentru instigare la infracțiunile menționate anterior, mai susține șeful procurorului de caz.

În privința lui Rudel Obreja, în aceeași ordonanță se arată că faptele reținute în sarcina acestuia au fost calificate în mod greșit, fiind necesară efectuarea urmăririi penale cu privire la săvârșirea de către acesta a infracțiunilor de complicitate la infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

În acest dosar, au fost audiați de procurorii anticorupție, printre alții, fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al FRB Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului național de box Titi Tudor, Fănel Trandafir, antrenorul lotului național de box feminin, Adrian Lăcătuș, și alți oameni din lumea boxului românesc, în legătură cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru România” de către firma fostului președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc și meciul dintre Lucian Bute și francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfășurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupție și alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei „Campion pentru România”.

În nota de control întocmită de inspectorii DLAF și înaintată DNA, document obținut de MEDIAFAX, a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci președinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box „Campion pentru România” unei firme care îi aparținea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obținut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „și-a însușit-o”.

DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivității pe care aceasta o primise de la Federația de Box condusă tot de el.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului arăta, în aprilie 2012, că sesizările DLAF către DNA se referă strict la activitatea societății comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Publicat: 02 02. 2015, 09:09
Actualizat: 02 02. 2015, 09:30