Drama unui mare campion mondial la box: „Am încercat de mult ori să mă sinucid. Veneam acasă, luam un cuțit, stăteam în întuneric și plângeam”

Fostul boxer britanic Ricky Hatton, multiplu campion mondial la categoriile semiușoară și semimijlocie, a declarat că a încercat să se sinucidă în repetate rânduri pe fondul depresiei accentuate, notează BBC.

Britanicul în vârstă de 38 de ani a vorbit într-un interviu pentru BBC despre faptul că boxerii au nevoie de ajutor specializat după retragere. Hatton s-a retras din activitate în 2012.

„Am încercat să mă sinucid de mai multe ori. Mă duceam prin baruri, veneam acasă, luam un cutiț din bucătărie, stăteam în întuneric și plângeam isteric. Erau momente în care nu puneam alcool în gură cu zilele, veneam acasă și mă gândeam ore în șir la ce mă frământa. Era același deznodământ, indiferent dacă beam sau nu. La un moment dat, mă gândeam că voi consuma alcool până când voi muri, mă simțeam mizerabil. Am deraiat cu alcoolul și m-am apucat de droguri, eram ca într-un tren fără oprire„, a declarat Hatton.

În 2005, Ricky Hatton a câștigat centurile IBF și WBA la categoria semiușoară. În 2006, sportivul din Manchester a devenit campion mondial WBA la categoria semimijlocie. În 2007, Hatton a câștigat centura IBF la categoria semiușoară. Au urmat două meciuri extrem de mediatizate, cu Floyd Mayweather Jr. (la semimijlocie) și Manny Pacquiao (la semiușoară), ambele pierdute de către Ricky Hatton înainte de gongul final.

În 2010, Hatton și-a pierdut licența de a boxa după ce a recunoscut consumul de cocaină și s-a retras în 2011. În prezent, Ricky este promoter și antrenor.

Ricky Hatton crede că ar trebui să se facă mai multe pentru boxerii care suferă de depresie, printre care se află și foștii campioni mondiali Tyson Fury și Frank Bruno.

„Fotbaliștii au un agent care are grijă de ei și un club care îi susține. Totodată, Asociația Jucătorilor și Federația pot să le fie alături la greu. În vreme ce boxerii sunt abandonați după ce se retrag, oamenii din jurul lor se orientează spre următorul campion care vine. Așa că este foarte greu în box, avem nevoie de o asociație profesionistă.

Este un sport individual și când te retragi există tendința de a petrece restul vieții singur. Noi, boxerii, avem impresia că putem să ne luăm în piept cu întreaga lume. Poți să te confrunți cu orice în ring, dar nu și în viață. Depresia te scoate din zona de confort. Dar acum vreau să vorbesc cu cineva de fiecare dată când am zile proaste, să mă eliberez. Nu am nicio temere sau rușine atunci când povestesc astfel de lucruri”, a spus Hatton pentru BBC.

MEDIAFAX

Publicat: 29 12. 2016, 18:07
Actualizat: 29 12. 2016, 18:29