Detalii șocante dinaintea sinuciderii campionului național la box al României. „A venit la mine și m-a întrebat ce trebuie să facă. Nici prin gând nu mi-a trecut”. Antrenorii din Iași își plâng fostul coleg

Sportul ieșean a primit, miercuri dimineață, în a treia zi de Crăciun, o grea lovitură. La primele ore ale dimineții, vestea morții antrenorului emerit de box Viorel Soroceanu s-a împânzit rapid pe rețelele de socializare și i-a șocat pe toți cei care l-au cunoscut. Antrenorul în vârstă de 63 de ani suferea de ciroză hepatică, recent și-a pierdut și mama, iar toate aceste necazuri l-au împins la un gest extrem. Îndrăgitul antrenor a fost găsit în mașina sa, într-o parcare, cu venele tăiate, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Și-a închis clubul în urmă cu două săptămâni

Consilierul Direcției Județene pentru Tineret și Sport Iași, Alexandru Cișman, a fost un apropiat al antrenorului Viorel Soroceanu și l-a ajutat mult în ultima perioadă, în special după ce fostul boxer a fost diagnosticat cu ciroză hepatică. Acesta a dezvăluit ultima discuție pe care a avut-o cu antrenorul, cu două săptămâni înainte de tragica întâmplare.

„Acum două săptămâni, Viorel a venit la mine și m-a întrebat ce trebuie să facă pentru a închide activitatea clubului său Box Club Soroceanu. I-am explicat ce pași trebuie să facă, care sunt procedurile. L-am întrebat de ce vrea să închidă clubul, iar el mi-a spus că nu mai vrea să continue, că nu mai poate. Nici prin gând nu mi-a trecut că la scurt timp se va întâmpla o tragedie. Păcat, mare păcat. El a trecut prin momente mult mai grele atunci când a fost diagnosticat cu acea boală. Decesul mamei sale l-a afectat mult și poate că acest necaz a contribuit și el mult la gestul lui extrem”, a declarat Alexandru Cișman.

O altă decizie care parcă i-a prevestit sfârșitul a fost cea de cerere de pensionare de la CSS Unirea, unde era plătit cu ora. „El lucra în ultima perioadă și la CSS Unirea, fiind plătit cu ora, iar în luna noiembrie am înțeles că a făcut o cerere de pensionare, spunându-i directorului că nu vrea să mai continue”, a completat Cișman.

Un antrenor devotat, un sufletist

Cei care l-au cunoscut pe Soroceanu, de la sportivi și până la antrenori, colegi de suferință în colțul ringului, au primit șocați vestea morții antrenorului.

„A fost un antrenor deosebit, un om devotat sportului poate mai mult decât familiei. Este o pierdere foarte grea pentru boxului ieșean, pentru boxul românesc. Mai putea împărtăși copiilor din tainele boxului încă mulți ani de acum încolo. A făcut numai bine în jurul lui, era un mare sufletist. Probabil moartea mamei sale l-a afectat foarte tare, a fost încă un necaz mare pentru el pe lângă boala de care suferea”, a spus Alexandru Cișman, acesta fiind completat de Nicu Brânzei, antrenorul secției de box de la Clubul Sportiv CFR Iași: „O veste cutremurătoare pentru boxul ieșean și românesc. Viorel a făcut cinste Iașiului, a scos numeroși campioni, dar din păcate viața sa s-a curmat prea devreme. E ca un meci de box care trebuie să dureze 12 reprize și se încheie după 4 reprize. Mai avea mult de trăit și de oferit boxului”.

Președintele Federației Române de Box, Vasile Câtea, a primit și el cutremurat vestea morții lui Soroceanu. „A fost un om sufletist, care a trăit pentru box. A dat totul acestui sport. Un om inimos, care a făcut multe lucruri frumoase alături de maistrul Iosif Matthes. Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi! Ovidiu Bobârnat a fost vârful carierei sale de antrenor, dar a pregătit la cluburile Voința și Nicolina mulți alți sportivi de valoare. A fost primul antrenor de box din Iași care s-a aplecat și asupra fetelor și a deschis o secție feminină, cu care a avut rezultate frumoase”, a declarat Vasile Câtea.

În decursul carierei de antrenor, Viorel Soroceanu a descoperit mai mulți pugiliști de valoare, cel mai cunoscut fiind Ovidiu Bobîrnat, participant la Olimpiada de la Sydney și medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de seniori de la Houston (Statele Unite).

Alți pugiliști cunoscuți antrenați de antrenorul emerit Viorel Soroceanu la clubul Voința: Ion Velea, Gelu Rață, Nicu Bubai, Dan Simionică, frații Claudiu și Vasile Surcică, Sorin Carabaș, Ionel Pricop, Virgil Petrache, Radu Zarif, Mihai Danilov, Ionel Eșanu, Dan Moise, Florin Strătilă, Raluca Chiriac, Andreea Ciofu, Lavinia Pascal, Ioana Constantiniu, Tina Vernică, Iulian Talpiz.

Soroceanu a avut și o frumoasă carieră de sportiv, fiind multiplu campion național la seniori și juniori și component al lotului național între anii 1972 și 1974. Ca pugilist, Viorel Soroceanu a luptat în 120 de meciuri și a pierdut doar 10. Activitatea de antrenor a lui Soroceanu se leagă de clubul Voința, acolo unde a descoperit și șlefuit mulți copii ajunși ulterior campioni. Antrenorul era căsătorit și are doi băieți.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la cimitirul Sf. Vasile, la ora 11:00.

 

Publicat: 27 12. 2017, 16:47
Actualizat: 29 12. 2017, 12:36