Corona Brașov este primul club din țară care va avea secție de baschet paralimpic. Planurile pentru înființarea unui Campionat Național și prețul unui scaun special pentru baschet

Clubul Corona Brașov este primul club din țară care va avea secție de baschet paralimpic. Liviu Dragomir, președintele clubului, a anunțat, marți, că Adunarea Generală a clubului a aprobat înființarea unei secții speciale pentru sportivii care practică baschetul în scaun rulant.

„Am înființat o secție de baschet special pentru sportivii paralimpici. Considerăm că este o onoare pentru noi să îi avem în cadrul clubului, mai ales că era și o datorie de suflet a noastră, să le oferim cadrul necesar pentru a-și putea desfășura activitatea. S-a votat în unanimitate acest lucru, toți membri AGA fiind impresionați de ambiția acestor sportivi și de dorința lor de a face sport de performanță. Noi fiind club al municipalității Brașov am decis că este cazul să ne îndreptăm atenția și către acești sportivi și să înființăm o secție de baschet la clubul Corona, special pentru ei. Cu Marcel, unul dintre sportivi, am fost coleg la scrimă, astfel că, probabil în timp vom avea competiții și pentru scrimă în scaun cu rotile. Legat de baschet, se dorește înființarea unui campionat național, iar Mihai Viseroiu, cel care s-a ocupat până acum de acești băieți și care s-a alăturat nouă, va face demersurile necesare și pentru a ne afilia la Federația Română de Baschet. Ne propunem ca în toamnă să avem un turneu la Brașov, la care să invităm și alte echipe din Europa, astfel încât să putem promova această mișcare și sportul paralimpic și încet încet să aibă și ei parte de notorietate, să se cunoască despre ei iar în timp, autoritățile, începând de la Guvern, să își dorească să se alinieze acestei mișcări așa cum fac țările occidentale. Ne dorim ca în 2020 să avem și noi sportivi la Jocurile Paralimpice. Este un obiectiv îndrăzneț, dar ne propunem acest lucru tocmai pentru a avea o linie pe care să o urmăm”, a declarat conducătorul clubului brașovean.

Brașoveanul Mihai Viseroiu, omul care se ocupă de trei ani de baschetbaliști, a declarat că este extrem de încântat că a găsit deschidere la Corona Brașov. „Sunt președintele clubului paralimpic Cumpără Responsabil Brașov și am început această mișcare de promovare a sportului paralimpic în 2011. Ne bucurăm că vom activa la clubul Corona, suntem siguri că vom putea continua și mai mult mișcarea începută acum câțiva ani și vom reuși să o ducem și mai mult către profesionalism. În acest moment există câteva echipe de baschet în țară, vom încerca să le adunăm pe toate sub o ligă sub egida Federației Române de Baschet și să ne continuăm activitatea cu mai multă ușurință. În acest moment, nu mai există în țară club care să aibă secție și pentru sportivi paralimpici, aceasta fiind principala problemă cu care ne confruntăm, și anume susținerea unui club serios. Fiecare a încercat să obțină finanțări de aceea sper ca inițiativa noastră să fie preluată și de alte cluburi din țară și cred că ar fi normal ca orice echipă de sportivi valizi să aibă pe lângă și o divizie de paralimpici. În acest moment suntem afiliați la comitetul național paralimic, acesta fiind federația care gestionează absolut toate sporturile paralimpice. Este foarte greu să obținem sprijin, având în vedere că ei gestionează singuri 15 sporturi, și atunci eu cred că fiecare sport ar trebui să se afilieze federației de resort pentru ca să fie mult mai ușor și lucrurile să meargă mult mai bine”, a spus Mihai Viseroiu.

Marcel Scutaru, unul dintre sportivii din echipa de baschet, a ajuns în scaunul rulant la vârsta de 30 de ani. În tinerețe el a practicat scrima și spune că sportul îl ajută foarte tare și acum. „Sunt brașovean, iar în jurul vârstei de 11 ani am fost selecționat și am făcut scrimă timp de 9 ani, am transpirat în sală chiar împreună cu Liviu Dragomir, cel care acum este președinte la Corona. Pe la 30 de ani, după o problemă medicală am fost nevoit să îmi amputez ambele picioare. Acum este ușor, dar atunci mi-a fost foarte greu să trec peste acel moment. Îmi doream foarte tare să fiu un tip activ, să mă mișc, să fac sport, de ce nu și performanță, dar lucrurile nu au stat în acest fel. A fost o perioadă mai grea care a trecut. În 2014 l-am întâlnit pe Mihai, am aflat că de puțin timp înființase secția de baschet, mi-a luat un scaun special, m-a introdus în echipă, am antrenamentele iar acum participăm și la competiții. În 2015 am ieșit chiar și campioni. Pe viitor, alături de Corona sper să avem foarte multe meciuri, pentru că asta ne dorim, să jucăm cât mai mult”, a povestit Marcel.

Sportivul a mai adăugat că nu este deloc ușor să ajungi să practici sport paralimpic fără susținere. „Nu este ușor să poractici acest sport fără să ai parte de susținere. Scaunul pe care noi îl folosim ca să putem practica baschetul este un scaun special cu care chiar poți să fugi, se mișcă foarte bine”. Mihai Viseroiu a completat că scaunele sunt speciale și personalizate după dizabilitatea fiecăruia. „Sunt niște scaune făcute la comandă în funcție de dizabilitatea fiecăruia și de dimensiunea fiecăruia, iar prețul pornește de la 2500 euro. Sunt făcute din materiale speciale, roțile sunt de asemea speciale, nu lasă urme, e foarte manevrabil, dar există această problemă financiară, dacă vrei să practici sportul la nivel profesionist, pentru că nu îți poți permite. Și nu numai la baschet pentru că în fiecare sport paralimpic există un echipament special…”, a concluzionat brașoveanul.

 

Publicat: 28 03. 2017, 16:17
Actualizat: 28 03. 2017, 16:19