„Ce este mai spectaculos: un duel unu la unu în ultimele 5 secunde la baschet sau ultimul asalt la sabie?” Atac de trei secunde cu Mihai Covaliu, la startul Campionatului European de baschet 3×3

  • România organizează pentru a treia oară Campionatul European de baschet 3×3. De vineri, 14 septembrie, până duminică, duelurile sub panou se mută în arena Circului Metropolitan București, într-un decor inedit, acolo unde ajung, alături de naționalele de 3×3 ale României, numărul unu mondial Dusan Bulut, campioni europeni și medaliați ai Campionatelor Mondiale.
  • România speră la o medalie prin cvartetul feminin, alcătuit din vicecampioanele europene din 2016 Gabi Mărginean și Sonia Ursu, alături de cea mai titrată baschetbalistă din Liga Națională – Ancuța Stoenescu și de Gabrila Irimia.
  • Accesul spectatorilor este gratuit. Partidele încep vineri, de la ora 16:00, iar programul complet îl găsiți AICI.

Campionatul European de baschet 3×3, care va intra începând cu 2020 în rândul disciplinelor olimpice, l-a readus pe Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, alături de echipa Sport Arena Streetball. „Încă din 2012 am fost alături de 3×3, neștiind că va fi sport olimpic. Noi suntem gata să susținem această disciplină în efortul său de a se califica la Tokyo”, a declarat campionul olimpic din 2000, de la sabie, ajuns acum în fruntea COSR.

ProSport l-a provocat pe Mihai Covaliu la un asalt asortat, de 3 întrebări, despre sportul care își va face debutul olimpic în 2020, care a adus României două medalii în 3 ediții de Campionat European și care cucerește rapid, din ce în ce mai mulți fani, prin intensitate, rapiditate și spectaculozitate – caracteristice și probei care l-a consacrat pe brașoveanul în vârstă de 40 de ani.

Este baschetul 3×3 disciplina care are cele mai multe șanse de a duce și sportul de echipă din România la Tokyo 2020?
Dacă spunem că 3×3-ul este un sport de echipă, putem spune și că echipa de spadă a României, care este formată din 3 fete și o rezervă, este tot o echipă. Vorbim despre un sport de echipă compus din individualități. Important este ca fetele care fac parte din această echipă să fie unite și să formeze, într-adevăr, o echipă.

Ce este mai spectaculos: un duel unu la unu în ultimele 5 secunde la baschet sau ultimul asalt la sabie?
Ultimul asalt la sabie!

Ce înseamnă pentru România să se poată spune, într-un sport, că aducem ceva nou din punct de vedere al organizării și că suntem pionieri în sportul respectiv?
Cred că România nu a dus lipsă de astfel de idei îndrăznețe și mărețe. Dacă ne uităm puțin, mai ales în acest an centenar, când trebuie să ne uităm cu atenție și cu mândrie la tot ceea ce au făcut românii bun în istorie, cred că și de acum înainte vor fi români pionieri într-un domeniu sau în altul.

  • Sport Arena Streetball a fost unul dintre promotorii care au pus umărul la dezvoltarea acestei noi discipline, care se poate lăuda cu o traiectorie spectaculoasă, „Din stradă, la Jocurile Olimpice”. FIBA recunoaște eforturile românilor de a promova acest sport. Mai mult, la conferința de presă de lansare a evenimentului, Dusan Bulut, numărul unu mondial în baschetul 3×3, a sintetizat lucrurile, în cel mai sugestiv mod posibil. „Am venit în România prima dată în 2012. 3×3-ul a parcurs un drum fantastic, dar Sport Arena Streetball a fost mereu cu un pas înainte. Vă mulțumim. Ați inspirat mulți jucători să vină spre baschetul 3×3. Pentru mine și pentru colegii mei, există un singur trofeu care lipsește din palmares – titlul european, așa că venim să îl luăm„, a transmis sârbul Dusan Bulut.
Publicat: 13 09. 2018, 17:41
Actualizat: 13 09. 2018, 17:42