„Baschetul nostru e plin de anomalii!” Anton Netolitzchi și-a depus candidatura pentru președinția FRB

-Anton Netolitzchi (55 de ani) și-a depus candidatura pentru președinția FRB
-Alegerile la FR de Baschet vor avea loc pe 2 decembrie. Netolitzchi e acum vicepreședinte
-Federația e condusă de Dan Berceanu, după ce Carmen Tocală a fost detașată la ANST

Actual vice al FRB, campion cu Steaua de 11 ori și fost component al naționalei, Anton Netolitzchi a decis să candideze pentu șefia sportului cu cei mai mulți practicanți în România.
 
De ce ați hotărât să candidați pentru funcția de președinte?
Pentru că în 2013 anomaliile au domnit în baschetul românesc. În primul rând au fost încălcate la forul de baschet două principii pentru că federația a fost și este condusă de secretarul general Dan Berceanu, după detașarea la Agenția Națională pentru Tineret și Sport  a lui Carmen Tocală: principiul reprezentativității – un vice e ales, un secretar e numit -, și principiul ierarhizării – un secretar general nu poate fi peste un vice. Dacă s-ar fi respectat cele două principii, atunci fie Aurora Dragoș, fie eu ar fi trebuit să conducem federația.

De ce nu v-ați opus?
Nu am avut cum, doamna Tocală și-a numit succesorul, apoi baschetul e unicul sport din România care are trei adunări generale în 2013. MTS recomandă ca alegerile să aibă loc în primul semestru, dar la noi alegerile au loc pe final de an!

Pe plan sportiv, unde se află naționala masculină în acest moment la nivel european? (n.r. băieții nu au trecut de grupa preliminară după o victorie și un eșec cu Bulgaria și două înfrângeri cu Islanda).
La echipa națională de seniori nu am fructificat o șansă imensă de a ajunge la o ediție a Campionatului European. Pentru ultima dată a fost un format destul de convenabil și noi am fost repartizați în grupă cu Bulgaria și Islanda, de unde mergea mai departe prima echipă. Bulgaria ne-a bătut acasă într-o sală care nu corespundea cerințelor FIBA, au vopsit-o și au lăcuit-o pentru că în baschet nu e voie să se vadă și inscripționările de la alte jocuri de echipă. Federația a ales Constanța, un oraș apropiat de Bulgaria, în loc să opteze pentru un alt oraș pentru a-i obosi pe drum pe adversari.

„Prea mulți străin”

Și credeți că s-ar fi calificat la Europene sută la sută? Ce ar fi urmat dacă am fi terminat pe primul loc?
Ar fi urmat confruntări cu Elveția și cu Estonia și șansele ar fi rămas intacte să accedem la o competiție la care n-am mai fost prezenți din 1987, de pe vremea mea.

Ce ați fi făcut dumneavoastră?
În primul rând m-aș fi implicat direct pentru a convinge să vină la națională niște jucători cu o vastă experiență, care se și aflau într-o formă foarte bună la ora meciurilor: Stănescu, Burlacu, Popescu, Păltinișanu, Sjiarto, Dumitru, Popa-Calotă și alții. Nimeni n-ar fi refuzat lotul.

O cauză a rezultatelor slabe ale naționalei derivă și din faptul că echipele din România au foarte mulți străini?
S-ar putea să avem singura echipă națională cu jucători rezerve la echipele lor de club. Acum, în campionatul intern, sunt șase străini pe foaie și poți folosi cinci pe teren. Regula „cu un jucător român”, care nu a fost agreată de unii conducători de club, prin prisma faptului că un baschetbalist român cerea prea mulți bani nu mai stă în picioare ca argument. La ultima adunare generală unii șefi ai grupărilor au confirmat că salariile jucătorilor nu au scăzut. Eu aș propune ca din viitor să fie cinci străini pe foaie, dar un român obligatoriu în teren. Anul următor (2015-2016) patru străini pe foaie.

Vă temeți de jocuri de culise?
Indiferent de numele candidaților, vor fi alegeri corecte, pentru că primul ministru Victor Ponta, un iubitor al baschetului, a confirmat că îl va sprijini pe viitorul președinte. Acest aspect mă face să cred că nu se vor face jocuri de culise.

 

Publicat: 29 10. 2013, 09:24
Actualizat: 29 10. 2013, 09:25