Nu are carnet de conducere, dar rulează cu 300 km/h! Interviu cu Robert Vișoiu, învingător la Hungaroring în GP3

Învingător duminică la Hungaroring în GP3, Robert Vișoiu visează ca într-o zi să aibă ceva de spus în Formula 1. Dacă o ține tot așa, pilotul din Pitești este convins că peste vreo trei ani nu va fi departe de Marele Circ

Tatăl său i-a asigurat tot sprijinul financiar pentru a ajunge un pilot de primă categorie în GP3

Nu are carnet de conducere, dar rulează deja și cu aproape 300 km/h. A făcut spectacol pe Hungaroring, unde s-a auzit imnul României în zi de Formula 1. Datele îi aparțin lui Robert Vișoiu (17 ani), unul dintre cei mai promițători piloți din România. El a câștigat deja două curse în GP3, antecamera Formulei 1, ultima chiar duminică, în Ungaria.

Cum ai ajuns pasionat de motorsport?
Pasiunea mi-a fost cultivată încă de mic de tatăl meu. Aveam doar 4 ani atunci când am urcat pentru prima dată într-un kart și de atunci îmi place să spun că nu m-am mai dat jos. Rezultatele foarte bune din seria mondială WSK, cea mai importantă competiție de karting din lume, m-au determinat să fac în 2011 saltul către monoposturi. În prezent mai concurez și în Seria Auto GP, o altă competiție foarte importantă pentru tinerii care aspiră la Formula 1.

Te așteptai să câștigi deja două curse în GP3?
Anul trecut am reușit un loc secund la Barcelona după o plecare din pole-position. A fost un semn că pot să fiu foarte rapid, iar cele două victorii din acest sezon mi-au confirmat că toată munca și toate antrenamentele pe care le-am făcut m-au ajutat să mă dezvolt în direcția corectă.

Bottas și Gutierrez au ajuns în F1 după ce au trecut prin GP3. Le calci pe urme?
Ambii sunt piloți foarte rapizi. Au câștigat curse importante în GP3 și noi toți, care evoluăm în această competiție, suntem motivați de reușitele lor. Drumul e lung și greu, însă nu voi renunța nicio clipă la visul de a fi un pilot care are ceva de spus în Formula 1.

Ce pași ar trebui să urmezi ca să ajungi în F1?
GP3-ul este doar la un pas de Formula 1. În teorie, drumul către competiția supremă ar trebui să treacă prin GP2 sau Formula Renault 3.5. Sunt convins că dacă fac pașii corecți și merg în continuare în direcția pe care am ales-o în prezent voi fi în curând pregătit pentru pasul următor, iar apoi pentru saltul către Formula 1.

Unde te vezi peste 3 ani?
Teoretic, e posibil ca peste 3 ani să fiu aproape de Formula 1, poate în seria GP2. Totul depinde de cât de bine voi evolua în acest sezon și în cel în care urmează, pentru că a pilota în Formula 1 trebuie să ai o sumedenie de calități.

Grosjean, pilotul preferat

Cum te descurci cu finanțarea pentru a participa în GP3?
Sportul cu motor e o disciplină foarte scumpă. Costurile cresc pe măsură ce te apropii în Formula 1. De la karting și până la cursele de monoposturi am înțeles de la bun început că această activitate necesită investiții permanente și consistente. Am noroc să mă bucur de susținerea tatălui meu, care m-a sprijinit încă de la început.

Cea mai mare viteză cu care ai rulat până acum…
Pe unele circuite liniile drepte sunt destul de lungi, iar vitezele ajung de multe ori în zona celor 300 km/h în competiția AutoGP. Viteza cu adevărat pasionantă este însă cea pe care o avem în viraje. Acolo, forțele laterale sunt foarte puternice, iar vitezele la care abordăm curbele (n.r. peste 150km/h) sunt impresionante.

Pilotul preferat?
Îmi place mult Romain Grosjean. E un pilot care a fost mereu în fruntea tuturor competițiilor pregătitoare pentru Formula 1 și care a demonstrat inclusiv în acest sezon că poate fi foarte rapid și că poate juca un rol important deși e foarte tânăr.

„Tatălui meu îi datorez și îi dedic toate rezultatele, a muncit permanent alături de mine. Cred că una din cheile succesului este faptul că eu și tata facem o echipă bună”, Robert Vișoiu

„Când vine vorba de pasiuni, sunt trup și suflet dedicat curselor auto”,Robert Vișoiu

Aproximativ un milion de euro este bugetul lui Robert Vișoiu în GP2

Publicat: 30 07. 2013, 08:44
Actualizat: 30 07. 2013, 08:45