Aur, argint și bronz din Elveția pentru canotajul românesc: șase medalii la Campionatele Europene. „Optul” feminin a păstrat coroana continentală

  • România a încheiat Europeanul pe locul 4 în clasamentul general pe medalii (1-4-1), după Germania (5-1-1), Olanda (2-3-2) și Italia (2-2-3)

Canotajul românesc a strălucit din nou la Campionatele Europene. Ambarcațiunile tricolore au încheiat competiția găzduită de Complexul Nautic Rotsee din Lucerna (Elveția) între 31 mai și 2 iunie cu șase medalii, dintre care una de aur, patru de argint și una de bronz. Palmaresul demonstrează încă o dată că România rămâne o forță în canotajul internațional, chiar dacă anul trecut a fost un „vârf” cu trei medalii de aur, două de argint și două de bronz.

Singura medalie de aur a venit de la ambarcațiunea feminină de 8+1. Echipajul a fost schimbat aproape în totalitate față de anul trecut, însă performanța a rămas aceeași. Antrenorii lotului au mizat la această ediție pe echipajul de 4 rame la feminin, unde au repartizat cele mai valoroase „drepte” și „stângi”, sportive multiple medaliate în ultimii ani, Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu (ultimele două, duble campioane europene în 2018). Cu multe tinere în lot, cu un stroc „fresh”, Roxana-Iuliana Anghel (21 de ani), fără antecedente la nivel înalt, „optul” românesc a făcut o cursă de senzație. La jumătatea distanței (1000 de metri) tricolorele erau pe locul 3, după Olanda și Marea Britanie, dar au ridicat fantastic în partea a doua (peste 50 de lovituri pe minut!), trecând primele linia de sosire, la 6 zecimi de secundă în fața britanicelor.

Medaliile de argint au fost cucerite de echipajul feminin de 4 rame, de băieții de la dublu rame, Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosa (un pas înainte față de CE 2018), și de două echipaje feminine foarte tinere: Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu (dublu rame / foto jos), Nicoleta Ancuța Bodnar, Simona Geanina Radiș (dublu vâsle).

Bronzul a revenit echipajului masculin de dublu vâsle (Ioan Prundeanu, Marian Enache).

Echipajul masculin de 8+1 s-a clasat pe locul 4 în finală, iar campioanele mondiale de la dublu vâsle categorie ușoară, Ionela Livia Cozmiuc, Geanina Elena Beleagă, au încheiat finala pe locul 5 (ca mai mereu în fiecare timp, trec printr-un duș rece la început de an, pentru a străluci în partea a doua).

În finală a fost prezent și echipajul feminin de 4 vâsle ( Larisa Elena Roșu, Elena Logofătu, Nicoleta Pașcanu, Tabita Maftei), clasat pe locul 6.

O surpriză a fost necalificarea în finală a echipajului masculin de 4 rame, campion european în 2018. În componența Ștefan-Constantin Berariu, Mugurel Vasile Semciuc (l-a înlocuit pe Cosmin Pascari – accidentat), Ciprian Huc, Mihai-Vasile Țigănescu, barca de 4 rame s-a clasat pe locul 9 la europene (locul 3 în Finala B).

Aur

8+1 (feminin): Cristina-Georgiana Popescu, Amalia Bereș, Mădălina-Gabriela Cașu, Roxana Parașcanu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Maria-Magdalena Rusu, Roxana-Iuliana Anghel – Daniela Druncea

Argint

Dublu rame (2.f.c. – feminin): Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu

Dublu rame (2.f.c. – masculin): Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosa (foto sus)

Patru rame (feminin): Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu

Dublu vâsle (feminin): Nicoleta Ancuța Bodnar, Simona Geanina Radiș

Bronz

Dublu vâsle (masculin): Ioan Prundeanu, Marian Florian Enache

 

Publicat: 02 06. 2019, 16:40
Actualizat: 02 06. 2019, 16:41