Superman! Adrian Vasile a realizat cel mai bun rezultat din România în ultimii 7 ani

Cu un pas, elevul Gabrielei Voiculescu urcă 7 scări. La săritura de pe loc atinge 3,47 m. Cel mai bun rezultat al său cuprinde lungimea a două Dacii Logan
Adrian (27 de ani) își cumpără din bani proprii combinezonul de concurs. Pe ultimul a dat 100 de euro

E proba pe care protagonistul nostru o definește simplu: „Fugi tare! Bați tare! Aterizezi departe”. E specialitatea marcată de nume precum Bob Beamon, Carl Lewis, Mike Powell sau Ivan Pedroso. Pare acel gen de sport extrem în care doar spectatorii îți mai reamintesc că te afli pe pământ. În cazul nostru doar 50. 50 de suflete au fost ținute cu nările în vânt de cea mai bună săritură din ultimii șapte ani ai unui român. Mai super ca Superman, cum scrijelea pe smart-phone un puști din tribune. Tribunele Stadionului intitulat sugestiv Iolanda Balaș Söter. „Știam că e bună săritura, bănuiam că e pe la 8 m, dar nu atât că ar fi barem de Mondiale. Am ieșit din groapă, am tras cu ochiul la steguleț, l-am văzut că e alb, și apoi au urmat cele mai lungi secunde din viața mea. Secundele în care am așteptat rezultatul. Îmi spuneam în gând «Te rog, Doamne să fie unul bun». Și așa a fost!”, rememorează ca și cum ar povesti un film sportivul legitimat la Farul și la Rapid.

La un centimetru de bronzul olimpic

Pe insula de  performanță de lângă Herăstrău au urmat cadrele firești. Adina, viitoarea soție, mai că avea să facă o coborâre forțată pe traseul tribune-gazon, iar Gabriela Voiculescu, antrenoarea la pieptul căreia i s-a cuibărit din 96, avea lacrimile gata să izbucnească. Și pentru că tot am scăpat anul în care Adi (1,92 m / 75 kg) s-a apucat de sport, mutăm istorisirea în vremurile în care atletul purta cei mai scurți pantaloni scurți.
„Încălțam acei pantofi de piele destul de grei RoSprint. Făceam și înălțime, dar mi-am dat seama că n-aș avea rezultate și m-am specializat doar pe lungime. O probă tehnică foarte grea. Nici nu mai știu câte scări am făcut la viața mea (cu un pas poate urca 7 scări de bloc), dar mi-aduc aminte că pe vechiul Național am dat de două ori la boboci. Nu mai puteam de efort, luasem toate scările la rând! Acum antrenamentele sunt de mai multe feluri: sărituri de pe lădițe de la diverse înălțimi, sărituri peste gărdulețe, sărituri la înălțime. Lungimea e o probă de fizică pură. Pe elan eu plec accelerat, iar pe prag încerc să ating viteza maximă”, ne introduce în atmosferă atletul cu 46 la picior.

Natural, batem fierul cât e cald și pe prag. Cum îl nimerește? Cum de nu-l depășește? „Cu cât ai laba piciorului mai mare, cu atât ai pârghia mai mare pe prag și sari mai mult. Pragul îl simți, pe la 15 m îl ai deja în câmpul tău vizual. Apoi, privirea trebuie să o ai doar sus”, ne mai satisface curiozitatea bucureșteanul care sare practic mai mult decât două modele de Logan (4,26 m e lungimea unei mașini fabricate de Renault). Și că tot veni vorba de modele, elevul Gabrielei Voiculescu împacă vedetele globului „Lewis, Powell, pe care i-am urmărit mult pe youtube”, cu români care și-au înfipt cuiele în nisipul dintre Marea Neagră și Carpați. „Mi-au plăcut Tudor, Țăruș, Simion”.

Băiatul care înainte de atletism practica leapșa sau șotronul în jurul blocului  a optat pentru o probă în care și o distanță de trei bețe de chibrit așezate ordonat contează – la JO de anul trecut s-a luat bronz cu 8.12 m (americanul Will Claye), o performanță cu 1 cm superioară recordului personal al românului. „E și un norocos, pentru că poate mânca ce dorește. Tot nu are probleme cu greutatea. Adrian are un potențial imens și eu cred că poate să doboare recordul național (8,37 – Bogdan Tudor)”, spune doamna antrenoare.

Finalul e doar tangențial cu groapa de nisip. Pentru că Adi trebuie să (se) simtă ca un fulg, el poartă doar combinezoane mulate. Pe ultimul a plătit 100 de euro. Cu ultimul a sărit pentru a deveni primul lungimist din România care reușește un rezultat de peste 8 metri în ultimii 7 ani.

50 de perechi de pantofi sport sau cu cuie a stricat Adrian în 15 ani de carieră

46 poartă la pantof Adrian Vasile

2m înălțime atinge cu tălpile Adrian la o încercare

8,46 m e cel mai bun rezultat al sezonului – Luis Rivera (Mexic)

8,11 m performanța lui Adrian e a 26-a a lumii în acest sezon

8,95 m e recordul mondial – Mike Powell (SUA, 1991)

8,37 m e recordul României – Bogdan Tudor (Bad Cannstadt, 1995)

Absolvent de marketing, nu se vede antrenor

Dacă mulți atleți provin de regulă din părinți care au practicat sportul, în cazul lui Adrian nu se respectă regula. „Ai mei mă rugau să mă țin de școală și așa am făcut mereu, am fost și premiant. Tata, Virgil, lucrează în marketing, iar mama, Nina, e asistent medical, n-au practicat sportul. Nici eu nu mă închipui în antrenorat după ce mă voi retrage”. Săritorul în lungime a făcut parte din echipa de baschet a Liceului Spiru Haret (diriginte i-a fost cunoscutul antrenor Tudor Costescu) și a absolvit Facultatea de Marketing.

A vrut să se lase când nu depășea 7,80  m

Pragul e o piatră de încercare pentru un săritor în lungime. Dar fiecare săritor în lungime are și un prag psihologic. Pentru sportivul participant la CE indoor de la Torino (2009) și Paris (2011) „bariera” i s-a ivit acum 2 ani. „Nu puteam să depășesc rezultatul de 7,80 m și mi-a trecut prin minte chiar să mă las. M-au ajutat doamna antrenoare și faptul că a apărut concurența. Se spune că vârsta mea, 27 de ani, e perfectă pentru săritorii în lungime”

Fotografii: Alexandru HOJDA (ProSPORT)
 

Publicat: 26 07. 2013, 08:57
Actualizat: 26 07. 2013, 13:12