Scrisoarea piperată: „Federația este a noastră! Este suma cluburilor și asociaților de atletism din România”

Focul ce arde mocnit în atletismul românesc i-a determinat pe unii specialiști din fenomen să-și exprime nemulțumirile în spațiul virtual. Dacă în urmă cu două săptămâni ProSport v-a prezentat o scrisoare redactată de clujeanul Bogdan Vasile, azi, la redacție, a sosit un document asemănător inițiat de Albert Meheș (54 de ani), fost antrenor federal până pe 31 mai.

Fostul aruncător de ciocan (76,14 m PB), actual antrenor de atletism în Oradea, și-a construit textul pe baza realității observate în ultimul timp, dar și după ce a a fost sărit de pe lista invitaților de la Consfătuirea antrenorilor de la Izvorani, desfășurată în octombrie. Meheș a trimis scrisoarea deschisă în căsuța poștală a peste 500 de oameni din atletism! 

Conform unui comunicat al FRA, Consfătuirea națională anuală a antrenorilor s-a desfășurat timp de trei zile  la Complexul Olimpic „Sydney 2000”, de la Izvorani, cu participarea a 143 de tehnicieni din toată țara și a debutat cu prezentarea de către președintele FRA, Sandu Ion, a Strategiei FRA pentru sezonul 2013-2014. Prin această acțiune, federația și-a dorit o informare complexă cu privire la noutățile apărute în procesul de pregătire sportivă pe plan mondial. Este motivul pentru care au fost invitați lectori de marcă din țară și străinătate.

ProSport vă prezintă scrisoarea redactată de Albert Meheș.

Dragi colegi,

     „Este pentru prima dată când în calitate de antrenor sunt pus în situația de a reacționa sub această formă, adică printr-o scrisoare deschisă, pentru a-mi transmite câteva gânduri unei adunări, dat fiind faptul că nu am fost invitat la această consfătuire.

Nu cunosc cine a făcut convocările și care au fost criteriile acestuia sau acestora, dar mai mulți colegi antrenori care au muncit și muncesc în condiții grele și au obținut rezultate foarte bune au fost omiși, uitați sau pur și simplu ignorați. S-au auzit vorbe chiar și până la Oradea Mare că ar fi contat foarte mult de partea cui ai votat la alegerile din aprilie, acest lucru fiind contabilizat foarte bine nu de guzganul rozaliu ci de guzganul mustăcios din F.R. Atletism de la serviciul internațional.

Având în vedere că foștii antrenori federali (cu o excepție) nu au fost invitați la această consfătuire denotă o lipsă de respect din partea noii conduceri față de munca noastră depusă în federație. Neinvitându-ne la această consfătuire, un cadru organizat pentru a dezbate problemele atletismului românesc, suntem puși în situația de a dialoga prin scrisori deschise, cărți scrise, ultima carte lansată în aceste zile fiind „Toate au un început și un sfârșit” cu mottoul „schimbarea șefilor bucuria nebunilor”, cartea fiind deja în posesia multor colegi. Un alt mod de a reacționa va fi cel virtual, pe net, acest lucru nefiind spre binele atletismului.

Problemele de „bucătărie internă” trebuie discutate și rezolvate acasă – noi fiind pur și simplu excluși de la aceste dezbateri. Aceste metode îmi aduc aminte de vremuri de mult apuse. Din punctul meu de vedere doresc ca orice problemă ivită să fie soluționată în stil european prin dialog, prin explicații, sper că sunt în asentimentul dumneavoastră, dorind acest mod de abordare. De peste șase luni această nouă conducere pur și simplu se zbate, se chinuie să se organizeze ca să pornească motoarele atletismului românesc.

Decapitarea grupelor pe probe, prin ignorarea și marginalizarea antrenorilor federali, acest lucru începând din luna mai 2013 înaintea sezonului competițional s-a dovedit o mare greșeală, antrenorii de lot nemaiputând fii susținuți în munca lor de antrenorii federali.

Tot ceea ce se hotărește azi, mâine nu mai este valabil, au fost aduși oameni care au stat departe ani mulți de atletism, vremurile și oamenii între timp s-au schimbat ei pur și simplu fiind depășiți din multe puncte de vedere. Prin numirea celor trei noi directori domnului Mihail (n.r. Constantin Mihail) i se dă posibilitatea de a „tăia și spânzura” lucru ce nu i-a displăcut niciodată, Lenuța Dragomir și Doru Crișan nu o să-l supere niciodată cu nicio sugestie, dânșii fiind propuși de domnului Titi. În mod logic, posturile de directori ai loturilor de seniori-tineret și cel de la juniori trebuiau ocupate de specialiști de la semifond și aruncări, astfel se realiza o justă împărțire a puterii de decizie la nivelul compartimentului tehnic.

 

În încheiere aș dori să vă spun că federația nu este o jucărie a domnilorlor Sandu, Mihail, Badea sau a altora. Federația este a noastră a tuturor, este suma cluburilor și asociaților de atletism din România și a celor ce muncesc în aceste structuri, antrenori și sportivi. Să nu uităm acest lucru și să luăm atitudine ori de câte ori vom obseva că unii încalcă acest principiu și încep să se joace.

Cu stimă și respect,

 

Oradea-Mare                                         Antrenor,

      22 octombrie 2013                                     prof. Méhes Albert

 

P.S. Scrisoare deschisă scrisă în pauza meciului de Liga Campionilor Steaua București – FC Basel

 

Publicat: 06 12. 2013, 17:44
Actualizat: 06 12. 2013, 18:02