INEDIT | „O curiozitate” construită din pasiunea curselor lungi de un alergător amator: primul serial videoblog din plutonul de la maraton

Mediul virtual românesc se poate mândri, în 2015, cu primul serial videoblog al curselor de fond și semi-fond. Cu multă pasiune pentru sport, ingeniozitate și preocupare pentru cele mai noi tendințe în comunicare și atletism, cu și mai multe sacrificii și obstacole depășite, cu resurse proprii de echipament, deplasare, editare și filmare, Radu Restivan a dus proiectul 321sport un pas mai departe, finalizând episodul-pilot al unui serial care va avea în prim-plan experiențele de pe traseu ale alergătorilor amatori.

„321Sport pe Traseu” este, pentru Radu Restivan, instructor certificat SchwinnCycling (BronzeLevel) și alergător amator, fost jurnalist la ProSport și membru în echipa de PR Dăescu Borțun Olteanu, „șansa de a atrage o comunitate de alergători cu un serial amuzant, omenesc și nemaivăzut în România„. Filmat de omul-orchestră al maratoanelor și semi-maratoanelor, care, după o schimbare radicală în propriul stil de viață, și-a propus să inspire și să susțină revelații de același tip și altora, fiecare episod este o mărturie a traseului, un jurnal animat și viu al fiecărei curse.

Construcția are o tușă de umor și însumează imaginile spectaculoase pentru ochiul protagonistului, se derulează în ritmul său marcat de dificultățile traseului, este presărat cu mini-interviuri ale colegilor de traseu, cu detalii de culoare date de spectatorii ocazionali de pe marginea drumului, cu frânturi de spectacole ad-hoc, cu informații despre localitățile traversate și câteva repere culturale. Dar mai ales, fiecare episod al serialului gândit de Radu Restivan îi duce pe cei aflați în fața monitorului sau a ecranului de telefon, pe șosea, pe drumul tăbăcit, foarte aproape de experiența unei alergări în ritmul pasionaților de atletism, nu al profesioniștilor.

În același timp, „321Sport pe Traseu” este o „curiozitate nou aparută„, după cum se mândrește inițiatorul său.

Primul episod, care poate fi deja urmărit on-line, este o recenzie a Tușnad Marathon, aflat în 2015 la a șaptea ediție din istorie. Peste 300 de alergători din România, Ungaria, Turcia și Olanda s-au aflat la startul traseului de 23 km. Cursa începută la Băile Tușnad a avut ca punct de sosire Lacul Sfânta Ana, iar participanții au avut o provocare în plus, dincolo de lungimea traseuluii: diferența de nivel de aproximativ 900 metri, care i-a costat pe cei de pe traseu, la un anumit moment al cursei, până la un minut pe kilometru la ritmul de cursă.

Povestea lui Radu Restivan, pe scurt

În luna mai a anului 2014 nu eram în stare să alerg nici măcar 1 km, iar în octombrie am reușit să termin primul meu maraton, la Budapesta. Este incredibil cât de mult se poate schimba viața unui om în doar câteva luni, iar în 2015 am simțit că este cazul să ofer această senzație și altor oameni. De aceea am pornit programul #dela1la21, în care am invitat oameni care nu alergau aproape deloc într-o provocare unică în viață. După zeci de antrenamente în comun, în care am încercat să alergăm cât mai mult, am reușit să trecem linia de finish împreună, iar asta a fost cea mai mare bucurie pe care  puteam s-o am”, a relatat Radu Restivan, fondatorul 321sport.

Sâmbătă, 11 octombrie 2014, în ziua în care România trăia cu sufletul la gură meciul de fotbal al echipei naționale, de pe Național Arena, împotriva reprezentantei Ungariei, contând pentru runda secundă a grupei F din preliminariile Euro 2016 (scor 1-1), Radu Restivan a alergat și a terminat Maratonul de la Budapesta, relatând pentru ProSport experiența „sportului adevărat”.

Citește și: Mărturia românului aplaudat de mii de maghiari în ziua meciului de pe Național Arena. Campionul de pe locul 2.985 și ziua în care sportul a învins

  • Programul #dela1la21 a fost dezvoltat pe platforma 321sport în parteneriat cu Asociația Bucharest Running Club și a fost dedicat „tuturor non-alergătorilor care doreau să-și întreacă limitele”.
  • 321sport este prima platformă online din România de review-uri de produse sportive și video blogging de la evenimentele sportive.
  • Radu Restivan mărturisește că s-a inspirat din review-urile cu mii de vizualizări postate de iubitori ai atletismului – adevărate ghiduri pentru cei aflați la început, pentru cei care doresc o părere avizată despre cum se simte un produs pe care și-ar dori să îl achiziționeze pentru multele ore de alergare – toate în limba engleză.
Publicat: 10 06. 2015, 18:00
Actualizat: 10 06. 2015, 18:21