Ce i-a spus Bolt lui Gatlin imediat după finalul cursei de 100 m de la Londra. Unica reverență și palma condamnatului care a primit o șansă

Americanul Justin Gatlin (35 de ani) a devenit sâmbătă seara, la Londra, pentru a doua oară campion mondial, după ce în urmă cu 12 ani, la Helsinki, se încorona pentru prima dată rege al lumii în proba regină, 100 m. Gatlin a blocat cronomentrul la 9,92, devansându-l pe conaționalul său, Christian Coleman (9,94), și pe marele favorit, jamaicanul Usain Bolt (9,95), aflat la ultima cursă a carierei. Bolt e deținător al recordului mondial, 9,58, Berlin 2009, are 30 de ani, dar specialiștii din atletism susțin că eșecul în fața lui Gatlin îl va face să se răzgândească în privința retragerii.

La Londra, Gatlin a fost inamicul nr.1 al exigentului public britanic. Cu o zi înaintea finalei, pagina sa de Wikipedia l-a trecut drept Justlin „Hoțul” Gatlin, iar 56.000 de oameni l-au huiduit copios în toate fazele probei atunci când announcerul arenei i-a rostit numele. Reacția publicului e generată de trecutul yankeului pe pistă. Pe când avea 21 de ani și se afla la colegiu, Justin a fost depistat pozitiv cu amfetamină, iar în 2006, după dubla de la CM din Helsinki, aur la 100 m și 200 m, sprinterul a fost prins la testul doping cu testosteron. A evitat la mustață o suspendare pe viață pentru că a colaborat cu reprezentanții Agenției Mondiale AntiDoping (WADA), însă s-a ales cu o pauză forțată de 8 ani. A dus bolovanul greu în spate antrenându-se uneori și singur pe toată perioada, dar nu s-a înecat într-o mlaștină a depresiei. Cei opt ani de pedeapsă s-au transformat în patru, iar cuiele înceapeau să i se lipească mai bine de pista Mondo. I-a felicitat pe Asafa Powell, Tyson Gay sau Usain Bolt, oameni care făceau cronometrul să ațipească, de fiecare dată când cei trei stabilieau alte repere în proba regină, și a revenit mai puternic pe pistă. Pata de pe CV însă nu a putut fi ștearsă deși și-a ispășit perioada forțată de „detenție”. A încasat demn corul de fluierături pe diferite stadioane ale lumii și a schițat mereu un zâmbet amar în colțul gurii. La Londra însă a cedat și a răspuns.

Adversitatea publicului a fost și mai evidentă la ora finalei. Huiduielile s-au intensificat, iar grimasele de pe chipul lui Gatlin îi dezvăluiau zbuciumul interior. Odată trecută linia de finiș, Gatlin s-a descătușat. Printr-un gest ferm, americanul și-a lipit degetul de buze, iar zumzetul tribunelor și-a pierdut din intensitate. A fost mesajul lui. Mesajul centrat pe ideea că orice vinovat merită o nouă șansă. Cu maxilarul încleștat și privirea pironită în ecranul gigantic din tavanul arenei, Gatlin s-a relaxat doar când Bolt s-a apropiat de el. A fost primul care l-a felicitat. După o reverență care a făcut deja înconjurul lumii, Justin s-a ridicat și i-au ajuns prin timpane, până în suflet, cuvintele pe care le voia poate să le audă. Chiar de la el. De la marele rival. De la cel mai valoros atlet din toate timpurile, Insane Usain.

„Primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă felicite și să-mi spună că nu meritam să fiu huiduit. E o inspirație pentru mine Usain”, a dezvăluit Gatlin. Contactul dintre cei doi a durat o secundă, două, trei, dar imaginile și gestul în sine devine un capitol important pentru orice manual în care se vorbește despre presiune în sport, eliberare, iertare, profesionalim, fair-play și despre respectul față de adversar. În loc de încheiere, vorbele lui Usain, la 15 minute după ce a încheiat cursa. „Gatlin e un adversar uriaș. Trebuie să fii la capacitate maximă pentru a concura împotriva lui. E o persoană nemaipomenită, mereu mi-a plăcut să alerg împotriva lui”.

9,58 este recordul mondial la 100 m stabilit de Usain Bolt, la Berlin, pe 16 august 2009

10,21 e recordul României la 100 m stabilit de Daniel Cojocaru, în București, pe Stadionul Dinamo, în 1993

Justin Gatlin și dopajul

  • În 2001, la Campionatele de juniori ale Statelor Unite, Gatlin pică testul doping. E depistat pozitiv cu amfetamină și susține că medicul i-a prescris-o pentru a-și trata o maladie din copilărie. În următorul an primește din partea IAAF permisiunea de a concura din nou, dar e avertizat că în cazul unei recidive, va fi suspendat pe viață
  • În aprilie 2006, la Naționalele Statelor Unite de ștafetă, Gatlin e prins iar cu capsa pusă. De această dată cu testosterone. Susține că e nevinovat iar antrenorul său declară că testosteronul provine de la crema de masaj pe care o folosea între ședințele de antrenament. Pledează nevinovat în fața comisarilor WADA și IAAF și se alege cu o suspendare grea: 8 ani, sinonimă cu posibila retragere din activitate.
  • Inițial acceptă sancțiunea. Evitase o suspendare pe viață și gândul revenirii deja îi încolțea în minte. Face apel în 2007 și se alege cu înjumătățirea pedepsei pentru că adoptă o strategie avantajoasă. Conlucrează cu autoritățile și mizează pe „circumstanțele excepționale” care au stat la baza primei sancțiuni.
  • După patru ani de pauză, în 2010 revine pe pistă.

 

Publicat: 06 08. 2017, 17:20
Actualizat: 06 08. 2017, 18:01