Cazul Armstrong se repetă în atletism! Rețea uriașă de dopaj demascată în Kenya!

 

După ce unul dintre cei mai talentați tineri atleți ai Kenyei, Mathew Kisorio, a fost depistat pozitiv cu steroizi, atletismul kenyan a fost zguduit de un scandal imens de dopaj. Kisorio (23 de ani – foto stânga), care a stabilit a treia cea mai bună performanță din lume la semi-maraton în 2011 (58 de minute și 46 de secunde), i-a acuzat pe colegii săi că folosesc EPO pentru a-și îmbunătăți performanțele. Iar această acuzație a fost urmată de o serie de documentare filmate cu camera ascunsă de o televiziune germană, ce demonstrau că un doctor kenyan primea vizite suspecte de la atleți din Kenya, Bahrein, Etiopia, Jamaica și Qatar, cărora le-ar fi administrat un cocktail de medicamente interzise.
 
S-a dopat pentru că i s-a spus că o fac și alții
 
„Nu am alergat la fel de bine la Maratonul de la Boston din acest an și am mers la un doctor pentru câteva analize. L-am întrebat dacă ceea ce face e considerat doping, dar m-a liniștit, spunându-mi că nu e nicio problem, substanța va fi eliminată din corp în doar câteva zile și nu voi fi suspendat.  Am acceptat doar pentru că mi s-a spus că nu sunt singurul și pentru că ceilalți care au fost supuși acestui tratament nu au avut probleme”, a spus Kisorio pentru televiziunea germană ARD. Însă aventura sa în lumea dopajului s-a terminat subit, în momentul în care a fost depistat pozitiv. Iar atletul kenyan a devenit una dintre cele mai puternice voci împotriva dopajului în atletism. Iar totul se întâmplă la doar câteva zile de la cazul de dopaj „Lance Armstrong”, care a făcut furori în ciclism!
 
EPO și transfuziile sanguine nu pot fi depistate 
 
Printre cei care s-au antrenat în Kenya înainte de Jocurile Olimpice de la Londra s-a numărat și englezul Mo Farah, câștigătorul curselor de 5.000 și 10.000 de metri din competiția de la mijlocul lunii august. Conform cotidianului britanic „Daily Telegraph”, atleții care preferă înălțimile Kenyei pentru a se antrena în vederea celor mai importante competiții nu sunt testați anti-doping exclusiv pe baza unor probe de urină. Însă atleții nu merg în Kenya exclusiv pentru practici dopante, ci pentru că aerul rarefiat și liniștea din jur ajută atât la dezvoltarea capacității de efort, cat și la relaxarea psihicului pentru o cursă de fond.
 
Însă cei care folosesc eritropoietină (EPO) sau transfuzii sanguine nu pot fi depistați pozitiv, întrucât testele la care sunt supuși nu sunt suficiente pentru a depista aceste metode de dopaj. „Realitatea este că în Kenya nu se iau decât probe de urină. Federația Internațională de Atletism îi controlează anti-doping pe atleții kenyeni doar când vin la concursuri internaționale”, a relatat Agenția Mondială Anti-Doping pentru „Daily Telegraph”.  Ulterior, testele de urină sunt trimise direct la Bloemfontein, în Africa de Sud, unde rezultatul ar putea fi ușor manipulat. „Mulți dintre atleți știu despre această problemă și de aceea aleg Kenya„, au continuat cei de la WADA.
 
Campioni olimpici dopați?
 
Jurnalistul german Hajo Seppelt, specializat pe probleme de dopaj, a fost unul dintre cei care au condus ancheta difuzată de postul ARD. Seppelt a pozat într-un impresar și a reușit să discute cu unul dintre doctorii incriminați. „Am fost în clinica sa și mi-a spus că are la dispoziție EPO, testosteron, aproape orice substanță de care e nevoie pentru a spori performanțele unui atlet. În plus, mi-a arătat niște documente prin care dorea să demonstreze că una dintre campioanele olimpice din 2008 a beneficiat de tratamentul său. Nu a spus niciun nume, însă se lăuda că respectiva clientă e o atletă importantă”.
 
 
Publicat: 01 11. 2012, 14:48
Actualizat: 01 11. 2012, 14:49