Bianca Răzor, personal best și calificare în semifinalele probei de 400 m. Punctele de interes din prima zi!

– Clujeanca de 19 ani va concura mâine pentru accederea în finală. Bobocel, în lupta pentru medalii la 3.000 m obstacole, Grasu a ratat finala la disc
– Atleții români au primit înaintea plecării spre Moscova genți cu echipament, după ce la competițiile precedente au rămas cu ochii în soare
– FRA păstrează în continuare tăcerea în cazul Simona Maxim
– Britanicul Mo Farah, aur la 10.000 m
– Usain Bolt nu s-a întrebuințat în serii – 10,07

 
La numai 19 ani, Bianca Răzor dă greutate lotului României prezent la Mondialul de atletism de la Moscova. Eleva Cristinei Ille a reușit în această după-amiază o calificare în stil mare în semifinalele probei de 400 m, după ce a terminat seria a patra pe poziția a patra, cu timpul de 51,51, nou record personal, în cursa câștigată de rusoaica Xenia Rizhokova 50,69. Într-un finiș extrem de spectaculos, Bianca a intrat în linia dreaptă abia pe poziția a șasea, dar a posedat resursele necesare pentru a depăși două adversare până la linia de sosire. Mâine după amiază, ea va pleca de pe culoarul al șaptelea al primei semifinale, cursă la startul căreia se vor mai alinia, printre altele, americanca Ashley Spencer și rusoaica Xenia Rizhokova (19,05 – live pe Eurosport). Primele două clasate din cele trei curse semifinale plus posesoarele celor mai buni timpi își vor asigura locul în block-startul finale de luni.

Și eleva lui Marin Istrate, Ancuța Bobocel, a izbutit accederea în finala probei de 3.000 m obstacole. Semifondista s-a clasat azi pe poziția a șasea a din seria a doua, cu timpul de 9:35,78 – cea mai bună performanță personală a sezonului, după ce la 1000 de metri conducea plutonul. Finala va avea loc marți, de la 17:25, live pe Eurosport, iar la strat se vor alinia 15 concurente. Bobocel deține al șaselea timp din calificări, iar recordul său personal e 9:25,70. Tot azi, în calificările probei de aruncarea discului, Nicoleta Grasu, aflată la a zecea ediție de CM din carieră, a ratat promovarea în ultimul act, 56,31 m.

În sesiunea de mâine dimineață vor intra și Anca Heltne în calificările de la greutate și Ioana Doagă în serii la 1500 m.


Kiplagat, regină la maraton

Azi s-au decernat și primele medalii la Moscova. În competiția feminină de maraton, cursă pentru care își realizase baremul și Simona Maxim (s-a sustras unui control antidoping în Snagov și a fost exclusă din lot), caimacul a fost luat de kenianca Edna Kiplagat (33 de ani), care a terminat cei 42,195 km cu timpul de două ore, 25 de minute și 44 de secunde. Bună prietenă cu Constantina Diță și Lidia Șimon, Edna a devenit prima atletă care-și păstrează tilul mondial la maraton, după aurul cucerit în urmă cu doi ani la Daegu. Pe poziția secundă s-a clasat italianca Valeria Straneo (2h25:58), iar pe trei a încheiat japoneza Kayoko Fukushi (2h27:45). România nu a avut nicio atletă la linia de start a maratonului.

Dopingul lovește și la Moscova
Fenomenul dopingul și-a consumat azi la Moscova un nou episod. Posesoarea celui de-al treilea timp al anului la 100 m, Kelly Ann Baptiste (26 de ani, Trinidad Tobago) a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă și s-a retras din seriile probei regină programate mâine. Știrea a fost confirmată de managerul lotului din Trinidad Tobago, Dexter Voisin, care a adăugat că o altă sprinteră din teamul său, Semoy Hackett, s-a retras și ea de la Mondialul din Moscova.

Mo Farah și-a luat revanșa după episodul de la Daegu
Tot azi, în prima zi a Mondialului de pe Lujniki, dublul campion olimpic de la Londra, Mo Farah, a cucerit aurul probei de 10.000 m după un final plin de suspans. Britanicul născut în Somalia (27:21,71) și-a luat revanșa în fața etiopianului Ibrahim Jeilan (27:22,23), la doi ani după eșecul de la Mondialul sud-coreeean. La intrarea în ultimul tur de pistă, Farah a mărit ritmul, etiopianul a pornit în urmărirea sa, a părut că deține capacitatea de a-l întrece la ieșirea din turnantă, dar britanicul a menținut tempoul ridicat. Pe trei s-a clasat kenianul Paul Tanui (27:22,61). Cursa de 10.000 m de la Moscova a fost prima alergată de carismaticul britanic pe această distanță după cea de anul trecut de la Londra.  Farah e favorit la aur și în finala de la 5.000 m.

Publicat: 10 08. 2013, 22:59
Actualizat: 10 08. 2013, 23:00