100.000 km la bord!** Aleargă 30 de km pe zi și este primul român care participă la maraton în cadrul CM de atletism

Bărbăție, eroism, psihic tare și voință de fier sunt calitățile vitale pe care le posedă doar 69 de concurenți în Coreea de Sud. Mondialul din orașul în care plouă de trei ori pe an, Daegu, prezintă duminică dimineața, ora 9:00 (sâmbătă noaptea în România, 3:00), proba masculină de maraton, specialitate care-l va avea la start și pe Marius Ionescu (27 de ani), sportiv cu baremul olimpic în buzunar.

Despre elevul profesorului Cătălin Geapana se spune că nu se oprește niciodată. E mereu pe picior de fugă și visează și-n somn că aleargă. Multiplu campion al României la 5.000 m, 10.000 m și specialist al probelor pe șosea, „Piciu” a funcționat la turație maximă în 2011, realizându-și baremul pentru cursa caracterizată pe site, de organizatori, drept una în care sportivii au posibilitatea să facă și un ocol turistic al orașului cu 2,5 milioane de locuitori! În timpul maratonului! Adevărat sau fals, ne spune chiar protagonistul nostru, într-o discuție pe o pistă sintetică amenajată de un sponsor lângă „Daegu Stadium”.

Ținta Miștoului: De ce te grăbești

„În cursă aud indicațiile antrenorului, mă uit la cronometru să văd dacă sunt în grafic, dar nici vorbă să pot admira priveliștea. De obicei, mă trezesc înainte de concurs cu trei ore, pentru a se adapta organismul. De dormit, trebuie să dorm, pentru că altfel nici n-aș rezista”, demarează fondistul craiovean, a cărui pregătire se derulează, de regulă, în Parcul Romanescu sau în Tineretului.

„Și iarna tot acolo, pe gheață, pe zăpadă, iar cu miștourile gratuite și glumele ieftine m-am obișnuit. Unii mă întreabă unde mă grăbesc, de ce alerg așa repede sau mă acompaniază ritmat: un-doi, un-doi”. Și realizați cât de expus e Ionescu la un astfel de tratament atât timp cât la o socoteală simplă suma kilometrilor adunați în carieră pare uluitoare.

„Într-un an, nu alerg o zi de Paște, două de Crăciun și două de Revelion. Ei bine, în restul celor 360 de zile efectuez cam 30 km pe zi. Și același program îl am de un deceniu. Hai să calculăm! La cât ajungem?”. 108.000 km, suma totală, ne determină să recalculăm, dar ajungem în același punct.

Cum reușește Ionescu să ducă la bun sfârșit o porție de antrenament ne spune chiar el: „Nu mă gândesc niciodată la cât am de alergat, ci doar la ideea că linia de sosire e mereu puțin mai în față. Mă păcălesc puțin, dar dă rezultate”. Duminică dimineața, pe bordul CV-ului lui Marius se vor mai adăuga 42,195 km. Cei mai importanți din cariera sa.

Cu trei ore înainte de cursă sună ceasul de trezire pentru Marius.

Maratonul începe și se termină în centrul orașului, la Gukhae Memorial Park.

42,195 kilometri e lungimea unui traseu al celei mai dificile probe din atletism

Publicat: 02 09. 2011, 03:00
Actualizat: 02 09. 2011, 03:00