Andy Robinson: „Rugbiștii români trebuie să joace mai multe meciuri. Avem prea multe luni de pauză” | EXCLUSIV

Andy Robinson e selecționerul naționalei de rugby a României din septembrie 2019. A antrenat la cel mai înalt nivel: naționala Angliei și Scoției o perioadă, după ce fusese assistent coach, în mandatul lui Clive Woodward. Discursul e clar, calm și bine calculat. Știe să și glumească, dar mai ales să devieze pe ideea lui când îi adresezi o întrebare care-l pune în ușoară dificultate. Am reușit să stăm de vorbă cu Andy Robinson, în cantonamentul de la Izvorani, înaintea antrenamentului de după-amiază. Cu o geantă în care avea trei cărți, două caiete și un laptop, îmbrăcat simplu, antrenorul de 55 de ani a acordat primul interviu presei din România. La sfârșitul întâlnirii m-a întrebat dacă sunt mulțumit de răspunsuri. I-am replicat că doar o victorie cu Spania ne va satisface pe toți. A zâmbit încrezător.

„Ne trebuie și puțină răbdare”

Prosport: Lumea e dezamăgită de rezultatul cu Portugalia. Cu Georgia nu-l punem la socoteală….
Andy Robinson: Avem probleme pe care trebuie să le îmbunătățim. Lumea ne compară cu ce se întâmplă în Six Nations, dar jucătorii, mai buni sau mai slabi, n-au ritmul de meciuri ale englezilor ori a francezilor. Cu tot respectul, dar rugbiștii noștri trebuie să joace pentru a avea ritm de joc. Noiembrie, decembrie, ianuarie – noi nu prea jucăm partide. Și vrem imediat să avem rezultate! Sistemul e unul care îmi creează probleme… Cu toate acestea, am avut posesie de 65 la sută și asta înseamnă că ne-am îmbunătățit jocul, că suntem pe drumul cel bun. Dar trebuie să avem răbdare. Cum vi s-au părut primele 10 minute cu Portugalia?

Bune. Nu trebuie să-mi puneți întrebări, că nu contează părerea mea!
Dar cele 60 de minute cu Georgia în deplasare? (râde copios) Și alea au fost bune, am ținut balonul în jumătatea adversă și asta a fost bine. Dar am jucat bine, am pierdut, asta e concluzia. Însă m-a deranjat atitudinea în anumite momente ale jocului și greșelile copilărești pe care le-am făcut. Am comis erori individuale și asta ne-a costat. Învățăm din greșeli. Dar ca joc cred că 70 de minute din 160 au fost în regulă. De acord, că nu e suficient! Cu excepția celor acelor jucători care vin din Franța, restul dintre ei nu au ritm și asta ne afectează. A fost foarte bun cantonamentul din Antalya pentru că i-am avut pe toți împreună.

De-a lungul timpului am fost buni la grămada ordonată…
Așa e. Am suferit acum. Însă ne-am antrenat special pentru asta până acum, chiar înainte de partida cu Portugalia. Aici e semnul meu de întrebare. Individual stăteam bine, colectiv am suferit. Am introdus de 3 ori în grămadă cu Portugalia, ei de 7. Mai avem de lucrat aici până să ajungem la nivelul bun.

„Cu Spania trebuie să jucăm bine 80 de minute”

TMO, sistemul de arbitraj din rugby, trebuie introdus în Rugby Europe Championship?
Categoric! Am primit o lovitură de predeapsă ușoară și ne-am pierdut concentrarea contra Portugaliei. Fiecare detaliu a contat, iar noi am fost cei dezavantajați. A fost și călcarea tușei… Și multe altele cu Spania, anul trecut. Nu mai contează ce a fost, ideea e că trebuie să ne aliniem și nimeni să nu fie dezavantajat și cel mai bun să câștige. Plus sistemul HIA (head injury assessment), de asemenea neimplentat deocamdată. Dar sper ca din 2021 să le avem pe amândouă. Vrem rugby bun, aproape de Six Nations, trebuie să fim și din punct de vedere al infrastructurii.

Cine transmite sâmbătă la tv meciul de rugby România – Spania. La ce oră se va disputa partida de la Botoșani

Câte minute trebuie să jucăm bine cu Spania ca să câștigăm?
80 de minute! Trebuie să punem presiune la Botoșani pe adversar să obținem teren și să facem puncte. Evident, trebuie să funcționeze altfel grămada și să obținem victoria.

Vă consultați cu antrenorii români? Aveți discuții cu ei?
M-am întâlnit, am stabilit program de antrenament pentru fiecare jucător în parte. Este o muncă în desfășurare, să cunosc jucătorii, să știu ce le place, este un moment de tranziție, va dura o perioadă. Și da, am unele discuții. Singura modalitate de a crește valoric e să avem multe meciuri, o competiție mai dinamică… Totul e în beneficiul rugby-ului. Cu cât joci mai mult, cu atât devi mai bun. e logic și simplu.

Vă place România?
Daaa… Aveți niște peisaje minunate. Am fost la schi, chiar duminică, la Poiana Brașov. E frumos. Am fost la meciuri prin țară. Acum mergem la Botoșsani și sper să fie bine. Să-mi aducă noroc!

Povestea jurnalistului Marian Burlacu despre Andy Robinson

Venit la București, în toamna anului 2001, inaintea meciului de pe „Twickenham”, Anglia – România, pentru a ține un ministagiu cu echipa natională de rugby, Andy Robinson a explicat, conform jurnalistului Marian Burlacu, de ce antrenorii de rugby stau în tribună, sus, la meciuri: „Noi intervenim indirect, foarte rar. Căpitanul de echipă este cel care conduce echipa pe teren, în baza planului tactic stabilit inainte. După meci, facem analiza, vedem unde și cine a greșit. Rugbyul este un joc”. La replica noastră, a jurnaliștior – „dar este pe bani!” -, englezul, câștigator al titlului mondial, alături de Clive Woodward, în 2003, a răspuns: „Este pe bani, dar tot joc rămâne!”.

Publicat: 18 02. 2020, 09:42