ANALIZĂ | Cum se împart banii, după modelul FIFA și UEFA, pentru alegerile din 12 mai la World Rugby. De ce se votează electronic și pe cine susține FR de Rugby

World Rugby, forul care conduce destinele sportului cu balonul oval, a creat un fond de circa 100 de milioane de dolari pentru ajutoarea federaţiilor naţionale să depăşească impactul financiar al pandemiei de coronavirus, a anunţat săptămâna trecută forul mondial, citat de Reuters.

Rugbiștii din naționalele României și Spaniei s-au bătut într-un club de noapte! Bodyguarzii au folosit spray lacrimogen. Care e reacția federației

Cu meciuri amânate sau anulate, World Rugby fondul va fi disponibil federaţiilor care au nevoie „urgentă de finanţare”, dacă îndeplinesc anumite criterii.

100 de milioane de euro, plocon electoral?

Ciudat sau nu, decizia alocării acestei sume survine chiar înaintea alegerilor din 12 mai pentru șefia World Rugby între actualul președinte englezul Bill Beaumont (propus de Franța și Fiji) și argentinianul Agustin Pichot, actualul vicepreședinte, propus de Australia și Federația Sud-Americană de Rugby.

Francezul Laporte, propus de FR de Rugby

Interesant e că pentru postul de vicepreședinte există un singur candidat: francezul Bernard Laporte. Propus, atenție, de federația Română de Rugby, prin Alin Petrache, și de Federația Engleză. Pentru funcția de președinte, încă nu există o poziție din partea „stejarilor”, dar e de amintit că Alin Petrache a fost coleg cu sud-americanul Pichot în Franța pe când erau amândoi jucători.

Plata pentru un ajutor atât de mare acordat țărilor este după modelul FIFA și UEFA, care pompează milioane de euro și de dolari federațiilor naționale în tot felul de proiecte de dezvoltare, iar ulterior președinții se simt și votează cu președintele în exercițiu.

Beaumont și Pichot merg umăr la umăr

Așa procedează și rugby-ul în momentul de față, mai ales că în ultimele săptămîni distanța dintre Beaumont și Pichot practic nu mai există, cei doi fiind în acest moment, conform presei internaționale, cotați cu șanse egale la câștigarea scrutinului din 12 mai. Care va fi online, prin vot electronic de la distanță. Este prima federație care optează pentru acest sistem, dar care nu are legătură cu pandemia de coronavirus. Decizia era luată din urmă cu un an.

Six Nations s-ar putea transforma în Turneul cu 7 sau 8 echipe! România și Georgia nu sunt luate în calcul nici de această dată. Cele trei reprezentative cu șanse de a fi invitate în competiție

În acest timp, federaţiile din Turneul celor Şase Naţiuni, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia şi Argentina (SANZAAR) vor beneficia de un pachet financiar will care cuprinde „o combinaţie de avansuri şi împrumuturi”.

„Este o acţiune fără precedent ca sport pentru susţinerea rugbyului la nivel global, a federaţiilor, competiţiilor şi jucătorilor în timpul acestei enorme provocări care este pandemia de COVID-19”, a afirmat preşedintele World Rugby, Bill Beaumont.

Se ia în calcul și varianta nedisputării vreunui meci în 2020

Beaumont a precizat că forul mondial se află în discuţii cu federaţiile din Six Nations, SANZAAR şi cu Sindicatul Internaţional al jucătorilor pentru crearea unui plan de revenire a rugbyului după ce guvernele şi autorităţile sanitare vor da undă verde reluării competiţiilor.

Alin Petrache, șeful rugby-ului românesc, aruncă bomba: „Ce fel de gripă a fost înaintea meciului cu Georgia când aveam jumătate de lot nimicit? N-o fi fost coronavirus?”

World Rugby a pregătit şi planuri de urgenţă dacă nu vor fi posibile călătoriile la nivel global, cel mai rău scenariu fiind acela că nu se vor mai juca deloc meciuri de rugby în acest an.Vicecampioana mondială Anglia ar urma să se deplaseze în Japonia în iulie şi să joacă acasă în noiembrie cu Noua Zeelandă, Australia, Argentina şi Tonga.

Publicat: 22 04. 2020, 09:02
Actualizat: 22 04. 2020, 09:47