Ana Maria Brânză împărtășește secretele succesului ei!** Vorbește de idei, de inteligență, de intuiție și abia apoi de calități fizice: „Scrima e un șah pe planșă”

Spadasina Ana Maria Brânză (28 de ani) va trage în Londra la două capete: în concursul individual și în cel pe echipe, alături de Simona Gherman, Anca Măroiu și Loredana Dinu. Vicecampioană olimpică în 2008, bucureșteanca de la clubul Steaua a fost în acest ciclu olimpic un adevărat motor pentru sportul românesc, cucerind medalii la Mondiale, Europene și la etape de Cupa Mondială. Cu imaginea unui sportiv fără cusur, Ana impresionează și în afara arenei. Are charismă, posedă un discurs articulat, se implică în acțiuni sociale sau de promovare a sportului,
fiind un adevărat model.

Ana, ce e scrima?
Se spune că scrima e un șah pe planșă și chiar nu e o glumă. Lupta nu se dă între cei doi adversari din concurs, ci între ideile lor, mai mult decât între calitățile fizice pe care le posedă sau pe care și le-au dezvoltat în timp combatanții. Este vorba de inteligență, de intuiție… dacă anticipezi mai repede următoarea acțiune a celui cu care ai încrușișat spada, atunci probabilitatea ca tu să ieși învingător din duel crește simțitor. În această confruntare de… idei, un rol important îl au și eschivele, acele procedee tehnice pe care ți le cultivi în timp și pe care le aplici la momentul potrivit.

Știi câte medalii olimpice a cucerit scrima din România?
14! Și mă bucur că am contribuit și eu la această colecție a scrimei, dar și a sportului per total. Visez să urc pe podium și la Londra, îmi doresc foarte mult, medalia poate apărea de unde nu te aștepți. Și, de ce să nu recunosc, aș vrea să urc pe podium și la individual, și cu echipa. La individual vom fi 37 de concurente și nimeni nu mai poate avea secrete față de celălalt pentru că ne cunoaștem foarte bine. Diferența o va face modul în care fiecare spadasină își va putea stăpâni emoțiile și nervii. În concursul pe echipe se vor alinia la start opt reprezentative.

Ce faceți până la plecarea spre Londra?
Un lucru bun constă în faptul că nimeni nu s-a accidentat la etapa de Cupă Mondială desfășurată în week-end, la Leipzig. Asta a fost prioritatea noastră! Iar de duminică până pe 21 iulie vom urca din nou în cantonament la Forban! De ce te miri? E mai bine! E mai răcoare, nu te topești ca în București și e locul care s-a transformat în ultimul timp într‑o platformă care ne-a propulsat spre medaliile de la Mondiale și Europene.

Ana s-a certat cu…

Să pătrundem puțin în universul tău… Îți revezi concursurile la televizor?
Nu.

De ce?
Să știi că sunt certată cu televizorul, primul lucru pe care-l fac atunci când intru într-o cameră de hotel e să-l scot din priză, doar maseurul îl mai deschide din când în când. Sincer, nu prea sunt captivată de programele difuzate. Și acasă, țin televizoarele scoase din prize. Și nu din rațiuni economice sau ecologice! În camera mea am un tablou în loc de televizor, în living am unul pe care-l deschid atunci când vin prietenii la mine să urmărim meciuri, iar în mansardă tronează un play-station. Nu că aș fi mare fan play-station, dar fratele meu e atras de el.

Să înțeleg că te-ai împrietenit cu radioul..
Oarecum! Mai ascult în mașină, din când când, până ajung în zone fără acoperire… Bănuiesc că la următoarea întrebare ajungem în zona gadegeturilor…

Laptop?
Credeam că-mi spui I pad. Laptop, laptop, laptop… Ce să-ți spun despre laptopul meu… Am văzut primul sezon din serialul Prison Break, m-a captivat și o zi întreagă nu mi-am putut dezlipi ochii de pe el. Nu știu ce a urmat, nu știu cum a continuat, nu știu cum s-a terminat… dar mi-aduc bine aminte de acea perioadă… La fel de bine îmi amintesc și cum stăteam când eram mică în fața televizorului, cu un morman de floricele și cu ochii ațintiți pe Tom și Jerry. Ce vremuri!

Sperietură cu Talida

Acum e vremea I-Pad-urilor?
Să știi că nu investesc averi în tehnologie și să știi că eram anti Apple la început, dar am realizat că e foarte practic și multora le face viața mai ușoară. Îl valorific în diverse moduri, citesc, țin legătura cu oamenii dragi, ascult muzică, intru prin jocurile de strategie și mă mai întorc uneori la Angry Birds.

Vorbeai de cărți… ce carte ți-a căzut ultima dată în mână și ce le-ai recomanda cititorilor ProSport…
„Talida”. E scrisă de Ion Grecea și mi-a fost recomandată de mama. Romanul e centrat pe greutățile din viața protagonistei și istorisește drumul acesteia de la adolescență la maturitate. Am pătruns atât de mult în atmosfera cărții, încât, la un moment dat, m-am speriat de moarte când cineva a deschis ușa camerei mele. Au citit‑o și colega mea, Anca Măroiu, dar și domnul Dan Podeanu. Ambii au fost impresionați.

Masca a apărut în 1780 la inițiativa maestrului La Boëssiere. „Descoperirea” a oferit noi posibilități de mânuire a armei: viteză superioară, ofensivă, distanță mai mică față de adversar

10 titluri olimpice se vor decerna la Londra pe planșele de la scrimă (șase la individual și patru pe echipe)

Ana Maria Brânză este legitimată din 2001 la clubul Steaua București

La lotul național, Ana e pregătită de tridentul Dan Podeanu – Cornel Milan – George Epurescu

Nu numai echipa feminină de spadă are șanse la podium, ci și teamul masculin de sabie condus de antrenorul Mihai Covaliu

750 de grame e greutatea unei spade

Ana Maria Brânză poate câștiga două medalii la JO: la individual și alături de echipa de spadă (cu Anca Măroiu, Simona Gherman și Loredana Dinu)

FR de Scrimă așteaptă răspuns de la CIO pentru a fi validate echipamentele de concurs ale fetelor din echipa de spadă – măștile au culori diferite (albastră, galbenă și roșie)

Publicat: 05 07. 2012, 08:17
Actualizat: 05 07. 2012, 08:18