Ana Bogdan, în lacrimi la un eveniment editorial. Adrian Fetecău a lansat ediția a doua a cărții „Tenisul, sportul inventat de diavol”

Jurnalistul Adrian Fetecău, de la Radio România Actualități, și-a lansat vineri cea de a doua ediție a cărții „Tenisul, sportul inventat de diavol”. Evenimentul a avut loc la Librăria Mihai Eminescu din Capitală și a avut parte de câțiva invitați de marcă, între care și jucătoarele de tenis Ana Bogdan și Irina Bara, care s-au alătura fiicei autorului, Irina Fetecău, ea însăși jucătoare de tenis. Prezent a fost și antrenorul Marius Comănescu.

Cartea este un amalgam de amintiri și sentimente trăite de Adrian Fetecău în anii petrecuți alături de fiica sa pe meridianele tenisului. „Toată lumea este obișnuită cu strălucirea tenisului mare, pe care îl vede la televizor, neștiind că, până să ajungi acolo, trebuie să treci prin niște furci caudine criminale, efectiv. Și dacă ai șanse să scapi nevătămat, poți să te bucuri, cum se bucură Ana Bogdan acum, de recunoașterea valorii ei”, a declarat Adrian Fetecău. 

Invitată să spună câteva cuvinte, Ana Bogdan (26 de ani, locul 75 WTA) și-a amintit de momentele grele prin care a trecut prin carieră, atunci când îl avea alături pe tatăl ei. La un moment, lacrimile i-au sugrumat vocea. „Tenisul este un sport extrem de dur. Trebuie să faci multe sacrificii, nu doar tu ca sportiv, ci și familia ta, care trebuie să te susțină moral și financiar. Îmi aduc aminte cu mare drag o perioadă destul de lungă în care m-am antrenat cu tatăl meu la Sinaia. Condițiile în care mă antrenam nu erau unele absolut normale, nu aveam un teren de tenis, era un teren multifuncțional. Se juca handbal, baschet, dar nu era un teren pentru tenis acolo. M-am antrenat timp de 13 ani cu el, doar cu el, și consider că am fost destul de nebuni, ca să spun așa, în sensul bun, pentru că am crezut amândoi într-un singur vis. El m-a adus pe numărul doi în lume la juniori și îi mulțumesc din tot sufletul că a fost alături de mine în cele mai grele momente ale carierei, dar și în cele mai frumoase. Alături de el am ajuns să joc pe tabloul principal la US Open, trecând prima dată de calificări. După care a urmat o altă etapă din viața mea, când m-am mutat la București și am decis să-mi iau viața în propriile mâini. Tot ce vreau să transmit este că prima oară trebuie să crezi în ceea ce faci, să crezi în tine, indiferent de oamenii care sunt sau nu mai sunt alături de tine, pentru că tu ești cel care are racheta în mână, cel care se luptă pe teren. Trebuie să fii puternic, să fii motivat. Au fost și multe momente din cariera mea când mă simțeam pierdută, am știut să fiu disciplinată și am zis că trebuie să merg mai departe. Am un singur scop, vreau să fiu în top, să fiu cea mai bună. Și dacă nu ajung să fiu cea mai bună, măcar să știu că am dat totul și să nu am niciun regret atunci când îmi închei cariera”, a declarat Ana Bogdan.

Eroina cărții, Irina Fetecău, are 22 de ani și ocupă locul 376 în clasamentul WTA. Are însă așteptări mari de la viitor și speră să ajungă în curând cât mai sus. „Ar fi un subiect perfect pentru ediția a treia a cărții. Să mă apropii de Top 100, la asta visez. Categoric, va conține mult mai multe peripeții. De la anul, dacă sunt sănătoasă, sunt hotărâtă să joc și mai mult, și mai bine”, a punctat sportiva legitimată la CS Dinamo.

Cartea „Tenisului, sportul inventat de diavol” a apărut la Editura Corinth. Față de prima ediție, care s-a epuizat în totalitate, are un capitol în plus, de 30 de pagini. „Am avut nevoie de 30 de zile pentru a-mi sintetiza în minte ideile”, a mai spus Adrian Fetecău.

Publicat: 14 12. 2018, 23:50
Actualizat: 14 12. 2018, 23:51